VIDEO | Tibi Ușeriu a fost forțat de medici să abandoneze competiția „Yukon Arctic” de la Cercul Polar. A fost transportat cu elicopterul la spital

Sportivul Tibi Ușeriu a fost nevoit să abandoneze competiția „Yukon Arctic” de la Cercul Polar. Ultramaratonistul a fost transportat cu un elicopter la spital din cauza degerăturilor suferite la degetele de la piciorul drept.

Tibi Ușeriu a mers aproximativ 100 de kilometri în 24 de ore la temperaturi de -38 de grade Celsius, iar la a doua oprire, medicii care i-au făcut controlul de rutină l-au anunțat că trrebuie să se retragă.

M-au scos afară din cursă. Am fost, m-am culcat și când m-am trezit și când m-au controlat ăștia și mi-au găsit degetele degerate. Mi-a degerat piciorul drept, toate degetele. Au zis că e drumul foarte rău și nu au cum să mă ducă cu snowmobilul„, i-a spus Tibi Ușeriu, fratelui său, într-o convorbire telefonică. 

A fost transportat cu elicopterul la spitalul din Whitehorse, Canada, pentru îngrijiri de specialitate, însă Tiberiu a povestit că nu știe cât de gravă este situația:

Mi le-au pus în nu știu ce apă și au zis că trebuie să îmi facă infiltrații cu nu știu ce să le pună în circulație ca mi-s albastre toate.”

Dragi susținători,
Din păcate, acest telefon – așteptat cu sufletul la gură – ne-a adus vești foarte proaste: Tibi a suferit degetături la degetele piciorului drept. Organizatorii l-au scos din concurs și încearcă să îl transporte cât mai repede la spital, cu elicopterul.
Sperăm că nu e atât de grav precum pare. Toate gândurile noastre bune merg acum spre Tibi.
Din păcate, această cursă s-a oprit aici.
Mulțumim din suflet pentru susținere!
„, este mesajul postat pe pagina de Facebook de reprezentanții Asociației Tășuleasa Social pentru care Tibi Ușeriu a plecat la acest maraton extrem.

Competiția este considerată mai dificilă decât maratonul 6633 Arctic Ultra pe care bistrițeanul Tibi Ușeriu l-a câștigat de trei ori consecutiv, fiind mai lung și desfășurându-se printr-o zonă sălbatică.

Tibi Ușeriu este singurul român care s-a înscris în concurs, la proba de 700 de kilometri, alături de alți 41 de concurenți din alte state.

Anul trecut un singur concurent a reușit să ducă la bun sfârșit cursa, iar alți doi au suferit amputații severe din cauza degerăturilor, în cazul unuia dintre participanți medicii fiind nevoiți să îi amputeze ambele picioare și mâna stângă.

Maratonul „Yukon Arctic Ultra” se desfășoară în perioada 3 – 16 februarie 2019 și presupune parcurgerea prin sălbaticie a unei distanțe de 430 de mile (aproximativ 700 de kilometri).

Cursa se desfășoară pe traseul Whitehorse (start) – Muktuk – Dog Grave Lake – Braeburn – Ken Lake – Carmacks – McCabe – Pelly Crossing – Pelly Farm – Scroggie Creek – Dawson City (sosire).

Publicat: 05 02. 2019, 10:24
Actualizat: 05 02. 2019, 10:25