Viața de antrenor de înot și de ce e bine ca părinții să-i ducă pe cei mici la bazin

Antrenorul de înot pentru copii Armand Grecu: „De la concursuri mereu ne întoarcem cu medalii” La 22 de ani, Armand Grecu este unul dintre cei mai tineri și apreciați antrenori de natație din România, el reușind să obțină rezultate excelente alături de copiii pe care îi ghidează spre performanță. 

Ești antrenor de înot, de ce ai ales această meserie?
Sunt două motive principale pentru care am ales această meserie. În primul rând, îmi face o deosebită plăcere să lucrez alături de copii. În al doilea rând, experiența pe care am avut-o ca fost înotător de performanță m-a împins să aleg această meserie. De mic am avut o atracție pentru înot, iar această meserie mă ajută să fiu în permanent contact cu pasiunea mea. 

Cât de diferită este activitatea de antrenor pentru copii față de cea pentru adulți?
Atât în pregătirea copiilor, cât și a adulților, comunicarea este cel mai important element. Cu un adult poți comunica cu mai multă ușurință, deoarece înțelege mai ușor exercițiile și ține cont de indicațiile pe care i le dai. Pregătirea unui copil implică mai multă atenție și perseverență, durează mai mult, iar modalitatea de abordare potrivită trebuie analizată de la caz la caz.

Copiii vin la înot pentru a învăța să înoate sau visează să ajungă mari sportivi?
Vin în primul rând pentru a face sport. Deși obiectivul lor principal este de a învăța să înoate, mulți ajung să facă parte din echipa noastră de performanță de la Aqua Sport.

Vârsta ideală pentru a începe înotul

La ce vîrstă e ideal ca ei să înceapă înotul?
În general, copiii vin la bazin de la o vârstă fragedă. Eu consider că vârsta de 3 ani e ideală pentru ei. Chiar mai bine, în serviciul Aqua Bebe cei mici pot învăța tainele înotului de la vârsta de un an.

Din experiența ta, băieții sau fetele deprind mai ușor tainele înotului?
În cei trei ani pe care îi am de antrenorat am ajuns la concluzia că nu există diferențe între băieți și fete. La micii sportivi diferențierea se poate face în funcție de nivelul lor de pregătire fizică. De exemplu, se remarcă mai ușor copiii care au practicat și alte sporturi.

După ce vârstă se poate vorbi despre performanță la înot?
În general, cam după ce copiii trec de 6-7 ani.

Care sunt sacrificiile trebuie să facă un copil pentru a ajunge campion?
Atât antrenorul cât și părinții au un rol foarte important în creșterea unui campion. Totuși, implicarea unui copil face diferența între campioni și restul. Un copil dedicat sportului sacrifică măcar câteva ore de joacă in favoarea înotului.

„Majoritatea părinților își retrag copiii de la înot în timpul iernii”

Ce sfaturi ai pentru părinții care își aduc copiii la înot?
Din păcate am observat un fenomen prost înțeles de către părinți. Majoritatea părinților își retrag copiii de la înot în timpul iernii, de teamă că aceștia ar putea răci. Eu sunt împotriva acestei practici, pentru că în timpul iernii sistemul imunitar se întărește.

Cum te descurci în mijlocul copiilor și cum se comportă ei la concursuri?
Îmi place să cred că mă descurc foarte bine cu cei mici. Încerc să fiu cel mai bun prieten al lor, dar să mă și impun ca antrenor. În ceea ce privește concursurile, desi ne confruntăm cu emoții, mereu ne întoarcem cu medalii, ceea ce înseamnă că ne coordonăm bine.

Cum te simți în cadrul echipei?
Mă bucur că fac parte din echipa Aqua-sport. Majoritatea suntem tineri și ne formăm o carieră. Trăim într-o atmosfera dinamică și competitivă. Mă bucur că după multe ore de munca și dedicație am ajuns cu toții să avem rezultate cu care să ne mândrim.  În final, țin să menționez că echipa Aqua-Sport a obținut locul 1 la Campionatele Municipale din București. 

 

Publicat: 29 07. 2015, 09:00
Actualizat: 29 07. 2015, 17:57