Vânătoare selectivă de sportivi dopați la Jocurile Commonwealth-ului. Medaliații nu merg automat la control, ci sunt selectați „strategic”, în funcție de suspiciuni. O nigeriancă de doar 16 ani, campioană la haltere, a fost prinsă dopată

  • Chika Amalaha, campioana de 16 ani de la haltere, categoria 53 de kilograme, a fost depistată pozitiv și suspendată provizoriu de la Jocurile Commonwealth-ului
  • Organizatorii anunțaseră doar cu câteva ore înainte faptul că ediția 2014 a Jocurilor abordează o nouă strategie în privința luptei anti-doping, „calitativă, nu cantitativă”, diferită de cea de la Olimpiadă
  • La competiția din Glasgow, sportivii vor fi selectați pentru testare dacă există suspiciuni sau dacă sportul pe care îl practică este unul cu probleme

Organizatorii Jocurilor Commonwealth-ului au apelat la o nouă strategie pentru un sport curat, gândită, alături de Agenția Mondială Anti-doping și de forul național din Regatul Marii Britanii, să concentreze resursele în disciplinele cu cele mai mari probleme. Însă întrecerea din Glasgow șochează prin cazul campioanei de doar 16 ani de la haltere, depistată pozitiv la un control de pe 25 iulie.

„Sunt foarte dezamăgit de posibilitatea ca o sportivă atât de tânără să fi trișat la o competiție pluri-sportivă precum Jocurile Commonweath-ului” a declarat Sir Craig Reedie, președintele forului suprem anti-doping, WADA, potrivit dailymail.co.uk.

La Jocurile Commonwealth-ului, organizatorii nu îi vor testa pe ocupanții primelor cinci locuri din fiecare probă, așa cum a prevăzut protocolul Jocurilor Olimpice de la Londra, din 2012. Sportivii controlați vor fi aleși pe baza informațiilor strânse de Agențiile Internaționale și Naționale Anti-Doping.  

Halterele – sportul dopaților, alături de ciclism și atletism

Halterele sunt unul dintre sporturile cu cele mai mari probleme de dopaj. Numai în 2013 s-au înregistrat 90 de cazuri de dopaj, potrivit statisticii oferite de Federația Internațională de profil, numărul sportivilor suspendați pentru încălcarea regulilor fiind de două ori mai mare decât în 2012. În ultima decadă, 498 de halterofili și halterofile au fost suspendați la nivel mondial pentru folosirea de substanțe interzise. Scandalurile de dopaj sunt depășite doar ca notorietate de ceea ce se întâmplă în ciclism sau atletism, mai ales în probele de sprint, prin vizibilitatea și popularitatea crescută a disciplinelor și a sportivilor.

Astfel, în logica noii strategii, halterofilii se numără printre țintele controalelor doping.   

1.000 de teste anti-doping sunt programate în timpul Jocurilor Commonwealth-ului, competiție desfășurată în perioada 23 iulie – 3 august, la Glasgow.

Nigerianca Chika Amalaha a câștigat aurul la categoria 53 kg, cu record la total și la stilul smuls

Chika Amalaha a câștigat vineri concursul de haltere, la categoria 53 de kilograme, stabilind noi recorduri ale Competiției atât la stilul smuls, cât și la total. În aceeași zi, a fost chemată la testarea doping, iar organizatorii au anunțat luni că proba A este pozitivă. „Conform procedurii, deocamdată sportiva este suspendată temporar de la aceste Jocuri, ea având dreptul la o probă B, iar apoi se va lua o decizie finală„, a explicat Mike Hooper, directorul executiv al competiției, potrivit dailymail.co.uk. Acesta a promis și o investigație pentru a se stabili cum a ajuns o junioară să se dopeze, cine i-a procurat și cum i-a administrat substanțele interzise.

Publicat: 31 07. 2014, 10:11
Actualizat: 31 07. 2014, 10:12