Una dintre speranțele sportului românesc!** Mara, sirena înălțimilor!

Una dintre speranțele sportului românesc vine din Bacău și, deși are numai 17 ani, practică săriturile în apă de mai bine de un deceniu. Mara Aiacoboae a cucerit deja două medalii de argint la Campionatul European de juniori, dar în spatele performanțelor stau cinci ore de antrenament pe zi!

Despre săriturile în apă se scrie rar sau foarte rar. E acea ramură în care siluete perfecte își execută „plonjonul” perfect combinat cu acrobații, spre deliciul tuturor. Totul este calculat la miime de secundă, iar reprezentanții acestei discipline au curaj, speranță, vigoare, ambiție și multă determinare. În România, lipsa bazinelor a determinat campioni precum Constantin Popovici să se antreneze chiar pe bureți, iar știrea a făcut înconjurul Europei. Din această pleiadă de mari campioni, ProSport v-o prezintă azi pe Mara Aiacoboae.

Grădinița, prima „platformă”

„Când eram la grădiniță, a venit un instructor la noi și ne-a întrebat dacă vrem să învățăm să înotăm. Eu am acceptat pe loc, iar în câteva luni mă îndrăgostisem de sărituri”, a explicat Mara în ProSport modul în care a devenit sportivă încă de la 5 ani. Tânăra, care s-a născut în Bacău, a profitat de faptul că în oraș este unul dintre cele trei bazine de sărituri din țară și a reușit să se specializeze în proba de platformă de 10 metri, singura la care concurează în competițiile europene și mondiale, atât la sincron, cât și la individual. Cariera sa a cunoscut până în prezent două momente de vârf, în care Mara a devenit vicecampioană europeană la juniori: o dată în 2009 și o dată în acest an.

Se antrenează cinci ore pe zi

Performanțele sunt cu atât mai meritorii cu cât Mara ajunge să se pregătească ore întregi pentru a-și îmbunătăți în permanență tehnica. „Mă antrenez în fiecare zi, exceptând duminica. De luni până vineri am câte un antrenament de două-trei ore atunci când sunt în timpul anului școlar, dar în momentul în care intru în vacanță, efectuez câte două ședințe de pregătire. Sâmbăta «scap» mereu cu una”, ne-a mărturisit sportiva. În plus, Mara a fost nevoită timp de patru ani să se antreneze pe saltele, fiindcă baza sportivă din Bacău a fost în renovare. „Nu s-a descurajat nicio clipă, chiar dacă bazinul era închis. Își dorea mai mult decât orice să fie pregătită pentru ca atunci când împlinește 14 ani să poată lua parte la concursuri internaționale”, a declarat pentru ProSport antrenoarea fetei, Mihaela Neagu.

Nu neglijează școala

Chiar dacă practică un sport care solicită mult timp, tânăra se gândește cu maximă seriozitate și la educația sa, cea mai bună dovadă fiind faptul că este elevă la unul dintre cele mai vechi și prestigioase licee din municipiul Bacău, Colegiul Național „Vasile Alecsandri”. „Profesorii m-au înțeles întotdeauna când am lipsit de la școală. Sunt conștientă că nu pot trăi cu banii din sport, așa că printre prioritățile mele se numără și facultatea. Nu sunt încă sigură, dar acum m-ar tenta să aleg kinetoterapia”, și-a expus Mara în ProSport planurile de viitor.

Mara: „Primim adesea doar jumătate din banii de premii care ni se promit”

Chiar dacă nu are foarte mult timp liber, iar premiile sunt mici, Mara nu se plânge: „Din cauza lipsei fondurilor, primim adesea doar jumătate din banii de premii care ni se promit. Dar eforturile și partea financiară sunt uitate în momentul în care câștig o competiție. Nici prea multe hobby-uri nu am, din cauza lipsei timpului, dar când sunt liberă, îmi place să mai urmăresc meciuri de volei sau concursuri de dans sportiv.”

Când eram mică, antrenoare mă motiva spunându-mi că dacă nu voi plânge până la finalul antrenamentului îmi va da o ciocolată
Mara Aiacoboae

Mara e o sportivă talentată, muncitoare și am mari speranțe că se va califica la Londra
Viorel Păunescu, președinte Federația de Natație și Pentatlon Modern

2009 este anul în care Mara a participat pentru prima dată într-o competiție internațională de seniori, Grand Prix Madrid

249 de zile au mai rămas până la debutul Jocurilor Olimpice de la Londra

Salt spre JO 2012

Mara Aiacoboae are doar 17 ani, dar poate obține în februarie biletele pentru Jocurile Olimpice. Tânăra din Bacău va participa la Cupa Mondială de sărituri în apă de la Londra care va fi găzduită în același bazin unde se vor consuma și probele olimpice.

Cu toate că a devenit de două ori vicecampioană europeană la junioare (2009 și 2011), Mara nu a participat la niciun campionat mondial sau cupă mondială la această categorie de vârstă. „Ar fi trebuit să merg anul trecut în SUA, dar era prea departe și costurile prea ridicate”, a explicat sportiva. Totuși, ea a participat la Campionatul Mondial din iulie, de la Shanghai, competiție destinată seniorilor. „Mara s-a clasat împreună cu Corina Popovici pe locul 5 în proba de sincron la campionatul european de seniori, de la Torino, din acest an, ceea ce le-a facilitat participarea la Mondiale, iar Mara a putut concura și la individual”, ne-a declarat antrenoarea Marei, Mihaela Neagu.

Repetiție în bazinul de la Londra

Din păcate, băcăuanca a ratat prima șansă de a merge la Olimpiadă, clasându-se pe locul 12 la sincron și pe 21 la individual, ambele la platformă zece metri, specialitatea sa. „La junioare este printre cele mai bune, dar aici este altceva. Calificarea într-o finală era greu de obținut, dar am încredere în continuare că Mara va crește în evoluții. Oricum, va mai avea o șansă să se califice pentru Olimpiadă, cu ocazia Cupei Mondiale din februarie 2012, de la Londra”, a spus Mihaela Neagu în ProSport.

„Nu-i iese ceva, face mai multe repetări”

Una dintre persoanele căreia Mara îi datorează ascensiunea este antrenoarea sa, Mihaela Neagu. „Este cea mai completă sportivă pe care am avut-o până acum. La 5 ani, când a venit la înot, nu era foarte încântată de sărituri, dar în scurt timp am convins-o. Mara este un elev model, fiindcă respectă antrenamentele cu sfințenie, iar dacă ceva nu-i iese și trebuie să execute mai multe repetări în plus, nu comentează niciodată. În acest moment exersăm un element ceva mai dificil: triplu jumătate înapoi grupat (207C)”, a spus instructoarea pentru ProSport.

Publicat: 21 11. 2011, 09:07
Actualizat: 21 11. 2011, 09:08