Un nou scandal monstru în sportul mondial? Americanii și britanicii susțin că și ÎNOTUL din Rusia e pătat. Un oficial englez: „La Rio vom avea cea mai murdară ediție a Jocurilor Olimpice”

John Leonard, director al Asociației Antrenorilor Americani de Natație, a declanșat o cascadă de acuzații asupra sportului din Rusia. Dacă scandalul stârnit de dezvăluirile referitoare la tratamentele atleților ruși și caracatița care și-a întins tentaculele până la Federația Internațională de Atletism (IAAF) ține prima pagină a ziarelor de profil, John Leonard mută centrul atenției spre bazin.

Americanul pune la zid întregul sistem al natației din Rusia și își construiește discursul și cu ajutorul băncii condamnaților din înot. „Sunt sigur că și înotătorii ruși sunt implicați în acest malaxor al dopajului în care au intrat atleții. Rusia a excelat mereu la juniori, iar cei mici nu au mai impresionat și la nivelul senioaratului și nimeni nu s-a întrebat de ce!? E clar că un copil de 14 ani nu poate apela singur la substanțele dopante, deci cineva i le administrează. Cine își poate bate joc de sănătatea și de tinerețea unui copil inocent de 14 ani? Se întâmplă cum se întâmpla, pe timpuri, în Germania de Est. Rusia a fost și este o seră a dopingului de multe decenii”, și-a exprimat indignarea Leonard. Oficialul a făcut referire la cazul concret al înotătoarei, specilistei în procedeul spate, Daria Ustinova. Puștoaica a fost suspendată în 2012, pe când avea doar 14 ani! În acest moment, lista rușinii din înotul rusesc a devenit una consistenă: nu mai puțin de 27 de sportivi stau pe marginea bazinului, executându-și perioada de suspendare pentru dopaj.

Unele voci susțin că americanii au pornit atacul și după ce la Mondialul de gimnastică, o serie de oficiali ai lotului feminin al Rusiei ar fi apelat la ironii fine centrate pe doping atunci când au făcut aprecieri despre performanțele americancelor, campioane la echipe, individual compus, la paralele, bârnă și sol. Rusia s-a impus doar la sărituri.

În Daily Mail, John Leonard a trecut de granița bazinelor din Rusia și a arătat cu degetul și spre forul mondial (FINA). „Vrem să știm cine decide ce sportiv e chemat la controlul anti-doping și pe ce baze. Cum hotărăsc cei din FINA criteriile în funcție de care sunt luați înotătorii la agenții WADA”. Stolul afirmațiilor americanului Leonard au fost susținute și de un britanic. Contactat de sursa citată, Bill Sweetenham, fostul director al Centrului de Performanță Britanic, a venit cu o nouă abordare care alimentează dubiile legate de modul în care rușii își clădesc cariera în piscine.

„Am fost la conferința Asociației Antrenorilor, desfășurată în Ohio, în luna septembrie. Atunci când am întrebat, de pe scenă, auditoriul format din 700 dintre cei mai buni antrenori ai lumii dacă cineva are încredere în FINA… Nimeni nu mi-a răspuns. Antrenorii nu au încredere nici în WADA. Eu nu cred că trebuie să blamăm doar Rusia. Și alte națiuni ale lumii sunt de condamnat. Cred că vom avea cea mai murdară ediție a Jocurilor OIimpice”, a spus Sweetenham. Jurnaliștii de la Daily Mail nu au putut lua un punct de vedere din partea reprezentanților FINA (Federația Internațională de Natație) și din partea WADA (Agenția Mondială Anti-Doping).

La ultima ediție a Jocurilor Olimpice, Londra 2012, Rusia a cucerit la înot patru medalii:

Evgheny Korotiskin – 100 m fluture – argint

Anastasia Zuyeva – 200 m spate – argint

Iulya Efimova – 200 m bras – bronz

Ștafeta masculină 4 x100 m liber – bronz

Mărturisirile din natație vin la doar o zi distanță după ce bulgărele scandalului din atletism a început să se rostogolească peste toate organizațiile și sportivii prinși cu mâța-n sac. Scandalul în care Rusia este acuzată de dopaj insituționalizat continuă să provoace reacții în masă, mai ales că se pune problema suspendării acestei națiuni din toate competițiile internaționale, inclusiv de la Jocurile Olimpice (atletism). Rusia are timp până la sfârșitul săptămânii pentru a-și proba nevinovăția, după acuzațiile care i s-au adus. În schimb, atât oficialii de la Moscova, cât și sportivi susțin că nu toți atleții trebuie să sufere din cauza celor care au încălcat regulile jocului. Ba, mai mult, atleta rusă Liliya Shobukhova, care a fost suspendată 2 ani și 5 luni, a recomandat ca oficialii să plătească, nu sportivii!

 

 

Publicat: 11 11. 2015, 20:02
Actualizat: 11 11. 2015, 20:07