Turul României 2022 pornește din Nord și propune o etapă interesantă pe Transfăgărășan! Cine transmite la tv cunoscuta competiție

Ediția cu numărul 55 a Turului României se pregătește de start, la început de septembrie, pe un traseu de aproape 850 de km. Anul acesta se pleacă din Satu Mare.

Ultima etapă este rezervată, bineînțeles, circuitului de gală din București, care trece pe lângă Arcul de Triumf. 22 de echipe și-au confirmat deja prezența la ceea ce se prefigurează a fi cea mai importantă ediție din zbuciumata istorie a unui tur lansat acum 88 de ani, dar care a ajuns de-abia la ediția cu numărul 55.

Turul României 2022 va fi transmis în direct pe canalul TV Sport Extra, precum și online, pe site-ul www.turulromaniei.ro și pe paginile de Facebook Turul României și Auchan.

Turul României 2022 pornește din Nord și propune o etapă interesantă pe Transfăgărășan! Cine transmite la tv cunoscuta competiției

De asemenea, retrospectiva fiecărei etape va fi transmisă zilnic, în perioada competiției, pe TVR 1 și Digi Sport.

Pentru a încuraja mersul pe bicicletă, dar și ciclismul profesionist, Turul României propune și anul acesta curse pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani în orașele Satu Mare, Bistrița, Târgu Mureș, Făgăraș, Curtea de Argeș și București.

La competițiile similare organizate anul trecut în trei orașe au participat peste 450 de copii, cu un număr record de 250 de participanți în București. Creșterea interesului copiilor pentru ciclism este confirmată și de numărul celor care se legitimează la cluburi din întreaga țară – în 2021, numărul acestora a fost cu 34% mai mare decât în anul anterior.

„Cu entuziasm ne pregătim să dăm startul unei noi ediții a Turului Românei, o competiție emblematică, cu îndelungată tradiție în sportul românesc, și un important vector de promovare a frumuseților țării noastre și a unui stil de viață sănătos.

Ne bucurăm să vedem că recunoașterea acestui eveniment crește de la an la an, dorința noastră fiind aceea de a construi, împreună cu partenerii noștri – Federația Română de Ciclism și Ministerul Sportului, precum și alături de furnizorii noștri, un eveniment de talie internațională și o cale de a inspira marii campioni de mâine, precum și pe fiecare român în parte”, a declarat Tiberiu Dănețiu, Director Marketing Auchan Retail România.

De asemenea, din dorința de a promova turismul și frumusețile locale, Auchan le oferă clienților săi fideli șansa de a însoți gratuit Turul României cu autorulota.

Astfel, cei ce își doresc să facă parte din caravana oficială a competiției, să trăiască emoțiile concursului alături de cicliști de top din Europa și, totodată, să redescopere o parte dintre cele mai frumoase zone ale țării, pot participa la concursul prin care Auchan oferă  5 autorulote complet echipate, alături de vouchere pentru carburant și mâncare, pentru a fi utilizate timp de 8 zile, pe traseul Turului României. Detalii despre concurs aici.

Traseul complet Turul României 2022

6 septembrie, Satu Mare
Prolog – 2.1km
Piața Libertății (Parcul Central) – Str. Decebal – Str. Micu Klein – Str. Mihai Eminescu – Str. Ion Budai Deleanu – Str. Gheorghe Șincai – Str. Aurel Popp – Str. Alexandru Ioan Cuza – Piața Libertății (Parcul Central) – Str. 1 Decembrie 1918 – Bulevardul Ion Constantin Brătianu.

7 septembrie
Etapa 1 – 202 km
Satu Mare – Mogoșești – Satulung – Arieșu de Pădure – Cătălina – Coaș – Rușor – Târgu Lăpuș – Dămăcușeni – Suciu de Jos – Agrieșel – Târlișua – Spermezeu – Căianu Mic – Beclean – Blăjenii de Jos – Bistrița Primărie.

8 septembrie
Etapa 2 – 181 km
Bistrița – Viișoara – Lechința – Matei – Budești – Sărmășel Gară – Sărmașu – Șăulia – Pârâu Crucii – Sânpetru de Câmpie – Sărmașel Gara – Sărmașu – Șăulia – Pârâu Crucii – Raciu – Voiniceni – Târgu Mureș, Platou Cornești.

9 septembrie
Etapa 3 – 154 km
Târgu Mureș – Ungheni – Căpâlna de Sus – Coroisânmărtin – Zagăr – Dumbrăveni – Biertan – Pelișor – Agnita – Dealu Frumos – Cincu – Rodbav – Soarș – Făgăraș Cetate.

10 septembrie
Etapa 4 – 210 km
Cristian – Zărnești – Poiana Mărului – Șinca Noua – Șercăița – Drăguș – Victoria – Arpașu de Sus – Cârțișoara – Transfăgărășan – Bâlea Lac – Albeștii de Arges – Valea Uleiului – Curtea de Argeș, Curtea Domnească.

11 septembrie, București
Etapa 5 – 6.4 km / tura – 15 ture – 96 km
Rond Kiseleff Bd. Regele Mihai I –  Arcul de Triumf – Piața Presei Libere – Arcul de Triumf – Bd. Mareșal Constantin Prezan – Piața Charles de Gaulle – Bd. Aviatorilor – Piața Victoriei –  Bd. Regele Mihai I

Care este istoria Turului României?

Originile Turului României datează de la începutul secolului trecut când, inspirată de Turul Franței, publicația „Revista Automobilă” a organizat Circuitul Munteniei, pe ruta București-Sinaia-Târgoviște- București. Competiția s-a desfășurat între 1910 și 1913, când a izbucnit Primul Război Mondial. În 1934, ziarul „Sportul Zilnic” a organizat prima competiție ciclistă națională – Turului României, supranumită și „Mica Buclă”.

Pentru că a fost organizată cu pauze – cea mai notabilă de 10 ani, între 1936-1946 – competiția a ajuns de-abia la ediția 55, deși au trecut 88 de ani de la lansare.

Competiția a început să figureze în calendarul Federației Internaționale de Ciclism din 2008, iar din 2019 esteorganizată în parteneriat cu Auchan România. În Turul României se acordă următoarele tricouri distinctive: galben (lider în clasamentul general), alb (lider în clasamentul tinerilor), roșu (lider în clasamentul sprinterilor), verde (lider în clasamentul cățărătorilor) și albastru (lider în clasamentul românilor).

Publicat: 22 07. 2022, 08:00