Timişoara va avea un complex sportiv de cinci stele, cel puţin ca promisiune. S-a stabilit locaţia ”fără cusur” a sălii polivalente de mare capacitate pe care o va ridica CNI. Primarul e în extaz

Într-un moment mai mult decât ”electoral”, cei din Guvernul demis, dar încă în funcţie, au decis unde se va construi viitoare sală polivalentă de 16.000 de locuri promisă Timişoarei de ani buni. Executivul condus de Viorica Dăncilă a decis ca sala să fie construită în imediata apropiere a stadionului ”Dan Păltinişanu”, astfel că sunt premise, cel puţin pe hârtie, ca în capitala Banatului să existe un complex sportiv ultra-modern, aşa cum are acum Clujul sau Craiova. Varianta propusă de liderii PSD din Timiş, comuna periurbană Giroc, nu a fost susţinută şi de liderii de la nivel naţional, iar pentru Timişoara ca centru sportiv, s-a optat pentru varianta câştigătoare.

Pe plan local, ani de zile au fost dispute pentru locaţia sălii. Cei din PSD, care conduc judeţul, militau puternic pentru comuna Giroc, deşi în niciun oraş din România nu s-au construit astfel de obiective în afara teritoriului municipiilor în cauză. Liberalii care conduc oraşul, în frunte cu primarul Nicolae Robu, au militat pentru terenul mare şi liber din spatele stadionului ”Dan Păltinişanu”, variantă aleasă şi de Guvernul încă în funcţie.

”Ştiu că există o dispută, că au fost păreri divergente. Am avut o discuţie cu preşedintele de Consiliu Judeţean şi cu vicepremierul şi cred că sala polivalentă trebuie să se facă în municipiul, care este reşedinţă de judeţ. Ăla este normal şi aşa se va întâmpla”, a declarat premierul-demis Viorica Dăncilă, într-o vizită oficială la Timişoara.

Ministrul Dezvoltării: ”Fără să anunţăm, am trimis specialişti de la CNI să vadă ambele locaţii”

Ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, a mai spus doar că primarul Timişoarei trebuie să rezolve problema cu terenul de la stadion, şi anume, ca o veche cale ferată industrială, denumită de timişoreni ”Calea Sfântului Andrei”, să dispară de pe teren.

”Fără să anunţăm, am trimis specialişti de la CNI să vadă ambele locaţii, le-am cerut să discutăm de o locaţie fără cusur, care să fie în interesul judeţului şi municipalităţii. Nu am tratat nicio problema în funcţie de culoarea politică a primarului. Am decis că e mai important, având în vedere că Timişoara va fi capitala culturală europeană pentru anul 2021, pentru că discutăm si de construcţia unui stadion, ca acea locaţie să fie un complex care va fi unul dintre cele mai moderne de la noi. Nu vă ascund că pentru un an şi jumătate se vor dubla lucrările la stadion şi sala polivalentă, dar credem că aceasta este decizia înţeleaptă pentru judeţ şi pentru municipiul Timişoara”, a precizat Ministrul Dezvoltării.

Excentricul primar Robu, în extaz pentru decizia Guvernului

Nicolae Robu a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care salută opţiunea Guvernului pentru teritoriul Timişoarei şi nu comuna Giroc. ”Evident că sunt extrem de bucuros că s-a decis ca Sala Polivalenta de 16.000 de locuri să fie construită la Timişoara. S-a întâmplat firescul, a prevalat raţiunea şi eu nu pot fi decât fericit, fericit pentru Timişoara, pe care eu chiar o iubesc cu toată fiinţa!”, a fost mesajul extaziat al lui Robu.

Pentru noul stadion din Timişora s-a ajuns la faza depunerii ofertelor

Altfel, pentru noul stadion, situaţia e puţin mai avansată decât pentru sala polivalentă. Compania Naţională de Investiţii, care vine cu banii atât pentru polivalenta de 16.000 de locuri, cât şi pentru stadion, a deschis licitaţia pentru studiile de pre-fezabilitate şi fezabilitate.

Şase firme au depus oferte, iar acum se analizează ofertele. Pentru stadion, terenul e cedat de Consiliul Judeţean Timiş, iar pentru Polivalentă, de Primăria Municipiului Timişoara.

Din păcate, niciunul dintre obiective nu va fi gata la începutul anului 2021.

Publicat: 02 11. 2019, 10:34
Actualizat: 02 11. 2019, 10:35