Un medic din Cluj explică pe înțelesul tuturor cum funcționează substanța din testul Simonei Halep: „Se eliberează eritropoietină, făcută faimoasă de Lance Armstrong!”

Paul Oarga, un medic rezident din Cluj care face educație medicală pe Youtube, a explicat pe înțelesul tuturor cum funcționează roxadustatul, substanța interzisă cu care a fost depistată Simona Halep.

Roxadustat este prezentat pe site-urile de specialitate drept un inhibitor al prolil-hidroxilazei factor inductibil de hipoxie (HIF) utilizat pentru a trata anemia simptomatică asociată cu boala cronică de rinichi. Medicul Paul Oargă a explicat ce se întâmplă mai exact în corpul unui sportiv care ia roxadustat!

Interesant este că substanța interzisă cu care a fost depistată Simona Halep crește cantitatea de eritropoietină! Lance Armstrong, celebrul ciclist care a păcălit timp de 14 ani testele anti-doping, folosea eritropoietină! Substanța aceasta mărește capacitatea de efort sporind numărul de globule roșii din sânge. Substanța nu putea fi depistată de testele anti-drog în trecut, pentru că eritropoietina este un hormon produs natural de corpul uman.

Un medic din Cluj explică pe înțelesul tuturor cum funcționează substanța din testul Simonei Halep

Paul Oarga, medic rezident la Anestezie și Terapie Intensivă în Cluj, a explicat pe canalul său de Youtube cum funcționează substanța din testul Simonei Halep: „Vreau să vorbim despre roxadustat – substanța găsită în testul anti-doping făcut de Simona Halep în urmă cu două luni. Sportivei noastre i-au fost recoltate probe biologice, care au fost împărțite în două: proba A și proba B. S-a analizat proba A și s-a descoperit această substanță interzisă. Ulterior s-a făcut apel de către sportivă și s-a analizat și proba B. Problema este că în ambele probe s-a găsit această substanță interzisă. Dacă ce s-a întâmplat acolo e adevărat, cum s-a întâmplat, dacă se poate rezolva situația, habar nu am! Nu este experitza mea, nu pot să îmi dau cu părerea.

Toate țesuturile funcționează cu oxigen, asta e clar! În condițiile în care oxigenul scade din sânge sau din diferite țesuturi, organismul trebuie să răspundă. Și răspunde prin producerea unui factor indus de hipoxie. Este o moleculă care se produce când scade cantitatea de oxigen din sânge sau din diferite țesuturi. Asta este tot. Și această substanță, roxadustatul, promovează acest factor. Factorul indus de hipoxie are rol în crearea unor noi vase de sânge la nivel de țesuturi, are rol în metabolismul oxigenului, în situații în care acesta se găsește foarte greu și, nu în ultimul rând, are rol în producerea de noi celule roșii pe termen lung și a proteinei dinăuntrul acestor celule roșii. În medicină se numesc hematii, iar protenia dinăuntrul lor se numește hemoglobină. Atât hematia, cât și hemoglobina are rol în transportul oxigenului către țesuturi. Vedeți că în cele din urmă organismul găsește soluții să aducă oxigen la țesuturi cu orice preț.

„Se eliberează eritropoietină, făcută faimoasă de Lance Armstrong!”

Ei, bine, asta la persoanele bolnave care nu prea au hematii, nu prea au celule roșii, inclusiv hemoglobină, ați auzit vorba românească: ‘Ce anemic ești!’. Mai ales în cazul persoanelor cu insuficiență renală cronică, cu boală cronică de rinichi, acest medicament face ca nivelul hemoglobinei, nivelul celulelor roșii să crească. Dar vă imaginați că la un sportiv este nedrept să își crească sintetic nivelul de hemoglobină, nivelul de hematii și astfel să îmbunătățească modalitatea prin care oxigenul ajunge la țesuturi și implicit să aibă performanțe mai bune. Unul dintre lucrurile pe care le face roxadustatul este să crească în mod sintetic cantitatea de eritropoietină. Alt cuvânt SF!

Haideți să îl explicăm. Eritropietina este un hormon care se face la nivel renal, la nivelul rinichiului, în condiții de stres metabolic – de exemplu în cazul unui efort, sau în condițiile în care oxigenul din sânge scade. Când scade cantitatea de oxigen la nivelul țesuturilor și în cadrul unui stres metabolic cum ar fi efortul muscular pe care îl face un atlet, se eliberează această eritropietină care merge la nivelul măduvei oaselor scurte și late. La nivelul măduvei acestor oase are loc crearea de noi celule ale sângelui, eritrocite sau celule roșii. Eritropoietina a fost făcută faimoasă de celebrul ciclist Lance Armstrong, căruia i s-au retras toate titlurile după ce a fost depistat”, a fost explicația medicului Paul Oarga.

Publicat: 23 10. 2022, 10:37