Tenis Twenty20: Federer și Hewitt, ambasadorii tenisului morții subite. Schimbările majore propuse de australieni. Reacția lui Ilie Năstase

Acest format va revoluționa tenisul, la nivel de cluburi și ca sport de masă„, a prefațat Craig Taylor, șeful Tennis Australia, meciul demonstrativ al lui Roger Federer  împotriva ultimului lider mondial al Australiei, Lleyton Hewitt, programat pentru 12 ianuarie 2015.

  • ProSport a discutat despre revoluționarul proiect cu Ilie Năstase

La Sydney va avea loc pe 12 ianuarie lansarea internațională a unui nou concept – Tenis Twenty20, testat de australieni încă din 2013: un tenis rapid, cu punct decisiv ca la dublu în loc de avantaj, în care serviciul nu se repetă dacă mingea atinge fileul și apoi ajunge în careul de serviciu, ci este considerat valid, iar setul se dispută în sistemul primul la patru, potrivit supersport.com. „Nu poți face asta și să îi spui tenis. Poți face orice dacă schimbi sportul. Nu poți schimba reguli vechi de 200 de ani, odată ce schimbi o regulă de genul ăsta, vei schimba și altele, nu te poți opri. La dublu se poate, există alte reguli, dar la simplu, niciodată. Eu nu sunt de acord„, susține primul număr unu din istoria tenisului masculin, Ilie Năstase.

Federer și Hewitt, veterani ai circuitului ATP, la 33 de ani, vor juca un meci de cinci seturi, care prevede fiecare un tie-break la 3-3 în caz de egalitate în set. „Timpul este extrem de prețios astăzi, iar acest format rapid este perfect pentru cei care vor să strecoare meciuri de tenis într-un program încărcat„, a conchis reprezentantul tenisului de la Antipozi, Craig Taylor.

Năstase nu este impresionat de numele celor doi jucători care fac lobby pentru Twenty 20

Reprezentanții Tennis Australia promit să facă o demonstrație a felului cum va arăta tenisul în viitor, în condițiile, în care, cu două luni înainte, se lansează alte două formate de turnee de tenis paralele turneelor circuitului mondial în extra-sezon. „Faptul că avem așnsa să îl avem alături pe Roger Federer la lansarea mondială a acestui format este extraordinar. Este fără îndoială unul dintre cei mai mari jucători din toate timpurile în acest sport„, a completat Taylor.

„Într-un meci demonstrativ poți face orice. Pentru că nu contează. Poți încerca orice. Și nu contează ce tenismeni joacă acest meci. Cum poți să joci cu lets-ul, serios – mingea poate să cadă și la doi centimetri de fileu. În condițiile astea, nu ai ce să joci… Federer și Hewitt sunt doar doi jucători care susțin poriectul, însă nu este decizia lor. Federațiile decid și și-au exprimat clar poziția, pentru că nici jucătorii nu sunt interesați. Ei sunt obișnuiți să lase mingile cu fileul, după serviciu. Este un reflex. Ar trebui să faci un sport nou, în care toată lumea o ia de la zero și să învețe„, este categoric Ilie Năstase.

Hewitt, un jucător care a făcut tranziția în sportul alb către tipologia jucătorului actual și raliurile intense, câștigate de pe linia de fund a terenului, este un fan al acestei idei: „Sper ca acesta să fie viitorul tenisului„. Meciul, care este inclus într-o săptămână dedicată tenisului la Sydney, este organizat cu ajutorul unuia dintre principalii sponsori ai lui Federer, Credit Suisse, un argument în plus că ar putea fi o inovație cu un viitor important. Biletele vor fi puse în vânzare miercuri, 26 noiembrie.

Cum se trăiește un meci de Tenis Twenty 20

Am uitat complet că trebuie să joc acel punct„, povestea în ianuarie 2013 australianul Matt Barton, pentru Sydney Morning Herald, despre un serviciu lets, care a devenit as pentru adversarul său, Miles Armstrong. „Este derutant, dar și distractiv„, a completat unul dintre primii jucători care a testat tenisul Twenty20. „Am jucat meciuri mult mai rapide, pe care le-am câștigat 4-0, 4-0, am terminat în 5, 10 minute„, se lăuda atunci Barton. În Conferința Australiană, acest nou timp de tenis și-a desemnat deja campioni. „Nu cred că acest format avantajează jucătorii agresivi, care forțează mult. Nu permite să îți pierzi serviciul”, declara Sam Groth, jucătorul cu cel mai rapid serviciu din lume.- 263 km/h, reușit la un turneu Challenger, dar nerecunoscut oficial ca record de ATP., scrie Sydney Herald.

După ce inițial s-a negociat ca tenisul Twenty 20 să fie jucat în Liga Internațională de Tenis (International Premier Tennis League – IPTL), care debutează pe 28 noiembrie și este organizată de Mahesh Bhupathi, Tenis Australia s-a orientat către o lansare proprie, cu două nume importante ale sportului alb. 

Variantele scurte din sportul mondial

După cum afirmă reprezentanții Tenis Australia, tenisul Twenty 20 este inspirat de introducerea variantei mai rapide a cricketului, în 2003. Cricket-ul Twenty 20 este împins spre a deveni sport olimpic, are propriile turnee și câștigă simpatizanți în raport cu varianta clasică, în special în noile piețe. Rugby-ul în 7 este un exemplu de variantă a unui sport clasic care a devenit autonom și care, din anumite privințe, câștigă chiar în fața variantei de bază (rugby-ul în 7 de pildă va intra în programul olimpic, față de rugby-ul în 15).

În 2010, snooker-ul a încercat lansarea unui nou concept de turneu „power snooker”, mutat înapoi într-un pub, cu limite stricte de execuție a loviturilor și reguli care să orienteze jocul spre atac, limitând jocul la siguranță. Turneul organizat la Londra s-a oprit însă după a doua ediție, iar în prezent nu există competiții profesioniste

Publicat: 26 11. 2014, 12:50
Actualizat: 26 11. 2014, 13:50