„Sunt într-o perioadă de tranziție”. Sloane Stephens a ieșit pentru moment din lupta pentru #1 mondial, fiind înghițită de o situație familiară Simonei. Calculele care o interesează pe Halep în turneul de la Indian Wells

Sloane Stephens este primul cap de serie cu greutate care a părăsit întrecerea de la Indian Wells, vineri noapte. Elvețianca Stefanie Voegele a trecut în viteză de favorita 4, scor 6-3, 6-0, câștigând opt game-uri la rând spre finiș. Americanca este, astfel, prima dintre cele cinci sportive implicate în lupta pentru numărul unu mondial care ratează șansa de a fi prima în lume la startul turneului de la Miami.

„Evident, trec printr-o perioadă de tranziție în acest moment”, a explicat campioana din 2017 de la US Open, la conferința de presă. Sloane Stephens are, în acest moment, un bilanț modest în sezon pentru o jucătoare din Top 4 mondial, cu 5 victorii și tot atâtea înfrângeri pe 2019. Prima rachetă a tenisului american feminin a renunțat la colaborarea cu antrenorul Kamau Murray, iar lucrurile nu merg așa cum și-ar fi dorit.

În dialogul cu jurnaliștii, Stephens a făcut chiar o paralelă cu situația Simonei, cea care are a treia șansă la adjudecarea numărului unu mondial la finele turneului de la Indian Wells.”Lucrurile sunt diferite acum față de cum erau în mod normal. Nu vreau să mă grăbesc în a lua o decizie (n.r. – în ceea ce privește angajarea unui nou antrenor), vreau să găsesc pe cineva cu care să mă înțeleg bine. Nu vreau să iau pe oricine pentru a putea spune apoi – oh, acum am antrenor. Nu e vorba că aș vrea să fiu pe cont propriu, sau că nu aș căuta un antrenor. Cred că sunt undeva, la mijloc, între situația Simonei Halep și o situație foarte dificilă„, a concluzionat americanca în vârstă de 25 de ani.

Simona Halep a declarat în repetate rânduri, după despărțirea de Darren Cahill, că va rămâne singură în circuit pentru o perioadă, chiar dacă a făcut și un test cu tehnicianul belgian Thierry van Cleemput.

Sloane Stephens, cea care reușea să câștige aproape venind direct de pe patul de spital titlul la US Open 2017, apoi, în 2018, a jucat finală la Roalnd Garros deși nu trecuse de optimi la vreun turneu pregătitor pe zgură, rămâne optimistă: „Uneori, lucrurile pot fi chiar nasoale, dar întotdeauna vine apoi ceva mai bun. Poate nu săptămâna viitoare, sau cealaltă, dar sunt convinsă că în lunile următoare lucrurile se vor îmbunătăți. Săptămâna asta a fost un pic mai grea pentru mine, cu revenirea pe tărâm american, a fost dificil„, a mai spus Stephens, care a avut sprijinul căpitanului-nejucător al echipei de Fed Cup a Statelor Unite la Indian Wells, Kathy Rinaldi, de manieră similară cum Simona a apelat la ajutorul lui Florin Segărceanu în intersezon sau la Australian Open – chiar dacă acolo nu a fost vorba și despre situații de on-court coaching.

Cum s-a modificat lupta pentru șefia WTA

Simona Halep este singura jucătoare implicată în lupta pentru prima poziție care a debutat deja la Indian Wells și și-a câștigat partida (6-2, 6-4 cu Barbora Strycova). Românca a scăpat de șapte dintre favoritele trimise la tragerea la sorți pe jumătatea sa de tablou: Stephens (#4), Kasatkina (#14), Garcia (#19), Hsieh (#27), Buzărnescu (#29), Sasnovich (#31) și Cibulkova (#32).

În aceste condiții, Simona Halep nu va întâlni vreun cap de serie până în optimi, acolo unde poate da peste Jelena Ostapenko (#22). Elina Svitolina (#6) abia a supraviețuit meciului inaugural, fiind o variantă de posibilă adversară pentru sferturi, la fel ca și Ashleigh Barty (#12). Serena Williams (#10) – învingătoare într-un meci memorabil cu Victoria Azarenka și Garbine Muguruza (#20) – viitoarea adversară a jucătoarei cu cele mai multe titluri de Grand Slam câștigate îi pot da replica Simonei în semifinale. Dacă ajunge în finală, Simona Halep speră la prima poziție în lume: trofeul câștigat în fața oricărei alte adversare în afară de Naomi Osaka o duce automat pe locul 1 în lume. Simona poate urca pe 1 și dacă joacă finala la Indian Wells, iar titlul nu îi revine Kvitovei, iar Osaka pierde în turul trei.

Naomi Osaka, Petra Kvitova și Karolina Pliskova se află toate pe jumătatea superioară de tablou și vor juca abia în noaptea de sâmbătă spre duminică partidele din turul 2. Nipona, principală favorită a turneului californian, are proiectat conform calculelor hârtiei un duel în sferturi cu Pliskova și o semfinală cu Kvitova.

Traseul virtual al lui Naomi Osaka spre trofeu: Mladenovic. Collins (#22), Wozniacki (#13) / Bencic (#23), Karolina Pliskova (#5), Kvitova (#3) / Kerber (#8), Halep (#2).

Traseul virtual al Petrei Kvitova spre trofeu: Venus Williams, Pavlyuchenkova (#30), Goerges (#15) / Keys (#17), Sabalenka (#9) / Kerber (#8), Osaka (#1) / Pliskova (#5), Halep (#2)

Traseul virtual al Karolinei Pliskova spre trofeu: Doi, Vekic (#28), Sevastova (#11), Osaka (#1), Kvitova (#3), Halep (#2)

 

Publicat: 09 03. 2019, 16:46
Actualizat: 09 03. 2019, 17:37