Speranțe mari pe tărâmul lui Federer, la Campionatele Europene de tenis. Rezultate bune pentru juniorii români: două sferturi de finală la U16, Georgia Crăciun zbârnâie la U18, iar Dancu și Boitan părăsesc cu capul sus întrecerea, în optimi, cu victorii la favoriți trecute în cont

Elveția, singura țară cu doi sportivi în Top 10 ATP în acest moment, găzduiește în perioada 24-30 iulie, la Klosters, Campionatele Europene de tenis rezervate juniorilor, competiție de grad B1, pentru categoria U18. Băieți și fete se mai întrec în paralel, tot sub umbrela Campionatelor Europene de juniori, la alte două categorii de vârstă: sub 14 ani (în Cehia) și sub 16 ani (în Rusia).

Câte două victorii importante pentru juniorii români, la U18

România a înscris doi sportivi la categoria juniorilor mari, din generația 1999: Vlad Dancu (locul 86 ITF în clasamentul mondial combinat al juniorilor) și Adrian Boitan (locul 205 ITF în același top). Ambii au obținut câte două victorii frumoase în Elveția, însă parcursul lor s-a încheiat, vineri, în faza optimilor de finală.

Vlad Dancu, al treilea român în clasamentul juniorilor, a disputat trei decisive în Elveția. Un prim succes, cu revenire netă după pierderea primului set în fața spaniolului Alberto Colas Sanchez (405 ITF juniori, scor 6-7/7, 6-2, 6-1), l-a propulsat în șaisprezecimi, acolo unde a reușit surpriza, învingându-l pe sârbul care ocupă în prezent poziția a 10-a în ierarhia mondială a juniorilor și era al treilea favorit al tabloului (scor 4-6, 6-3, 6-4). Acest succes în primul meci direct cu adversarul din Serbia l-a dus mai departe pe Dancu la un duel cu juniorul numărul unu al Italiei, Francesco Forti, cap de serie 14 în Elveția. Deși a câștigat primul set cu 6-1, Vlad a pierdut apoi ritmul și, la capătul celui de-al treilea set decisiv consecutiv disputat, a părăsit întrecerea, învins cu scorul de 6-1 1-6 4-6.


Vlad Dancu, la Centrul Național de Tenis

  • Serbia are o nouă generație promițătoare: în acest moment, dă juniorul numărul unu al lumii – Miomir Kecmanovic, și este singura națiune cu doi jucători în top 10.

Adrian Boitan a deschis parcursul din Elveția cu un meci greu împotriva unui portughez cu clasament modest – 1042 – Luis Faria. S-a impus la limită, 6-4, 5-7, 6-3, dar mai apoi a mers ceas în fața britanicului #1, Aidan McHugh (favorit 16, 54 ITF juniori), câștigându-și biletele pentru optimi cu un categoric 7-5, 6-0. Israelianul Yshai Oliel (numărul 11 mondial la juniori) a fost prea puternic însă în optimi: a câștigat 6-2, 6-4.

Cei doi joacă împreună și competiția de dublu, formând singura pereche românească de pe tablou. La dublu, se joacă după un format comprimat, gen Fast4, în care setul se încheie la 4 plus diferență de două game-uri, sau un tiebreak la 4-4. Dancu și Boitan au câștigat un meci, însă au fost eliminați în optimi, de o pereche norvegiană, care eliminase în turul precedent favoriții 5.


Adrian Boitan, pe terenurile Academiei de tenis Ilie Năstase

Georgia Crăciun, în sferturile de finală, în proba de simplu, la U18

România a trimis tot două reprezentante și în concursul feminin de junioare U18, iar Georgia Crăciun impresionează în continuare, într-un 2017 în care a câștigat deja șase turnee ITF la nivel de senioare (două la simplu și patru la dublu).

Carismatica brăileancă și-a câștigat prezența în sferturile de finală ale Campionatului European, cu un parcurs perfect, fără set pierdut și o singură manșă cu prelungiri, adjudecată în tiebreak. Aflată doar pe poziția 483 în clasamentul junioarelor, Georgia nu se află pe lista capilor de serie. Și-a făcut încălzirea cu israelianca Lina Glushko (304 ITF, junioare – scor 6-2, 6-2), apoi în meciul al doilea a trecut cu 6-2 și 7-6/1 de reprezentanta Lituaniei, Paulina Bakaite (221 ITF junioare). În optimi, Georgia a înregistrat un nou meci bun și a reușit surpriza în fața favoritei 7 – elvețianca Ylena In-Albon – scor 6-1, 6-3.

În sferturi, tânăra tricoloră are un alt meci greu, cu favorita 4 a tabloului – Olga Danilovic – o sportivă din Serbia care joacă la U18, împotriva unor jucătoare din generația 1999, deși este născută pe 23 ianuarie 2001. Olga ocupă locul 19 în clasamentul combinat al juniorilor.

Cea mai bună junioară a României conform clasamentului mondial combinat, Mihaela Mărculescu (58 ITF), a părăsit competiția de la primul meci, cedând cu 6-0, 3-6, 1-6, în fața polonezei Daria Kuczer.

La fel cum se întâmplă și la băieți, cele două junioare românce înscrise la simplu au reprezentat România și la dublu – fiind învinse încă din primul meci, de o pereche din Belarus.

Performanțe la U16: doi români în sferturile de finală. Nini Dica își respectă statutul de favorit la băieți, iar Carmen Roxana Manu este pe tabloul de opt la feminin

Cu trei victorii în minimum de seturi și manșe luate doar la 0, 1, 2 și 4, Nini Dica – favorit 3 în Rusia – și-a asigurat deja prezența în sferturile de finală ale categoriei U16, băieți, în timp ce al doilea reprezentant tricolor – Matei Georgescu a părăsit întrecerea în turul 3, cu o victorie repurtată, fiind mai apoi învins de principalul favorit al competiției – rusul Skatov.


Nini Dica, în acțiune

România are o reprezentantă în sferturi și la feminin U16. Carmen Roxana Manu a câștigat trei meciuri în set decisiv cu sportive din Franța, Croația și Germania și va juca pentru un loc în semifinale împotriva suedezei Caijsa Wilda Hennemann. Andreea Velcea, a doua româncă pe tablou, a cedat dramatic, în tiebreak-ul setului decisiv, meciul din optimi disputat împotriva bielorusei favorite 6 la această ediție a Europenelor, Victoria Kanapatskaya.


Carmen-Roxana Manu și unul dintre trofeele carierei.

Publicat: 28 07. 2017, 16:17
Actualizat: 31 07. 2017, 13:23