SPECIAL | A câștigat Roland Garros, dar una dintre tradițiile de seamă ale turneului nu a putut fi respectată. Când s-a întâmplat ultima dată așa ceva

Corespondență din Paris

Din cauza lucrărilor de modernizare care au vizat arena centrală Philippe Chatrier a complexului de la Roland Garros, steagul României nu a fluturat deasupra complexului, așa cum tradiția o cerea, după victoria Simonei Halep din 2018. Demolarea vechiului Central a început imediat după finala masculină, care i-a adus lui Rafael Nadal al 11-a Cupă a Muschetarilor din carieră.

Astfel, steagurile câștigătorilor, al României – pentru Simona Halep și al Spaniei – pentru Rafael Nadal, nu au fost arborate pe extremitățile terenului central.

ProSport a stat de vorbă cu reprezentanții turneului parizian, pentru a afla cât mai multe detalii despre tributul care li se aduce, de regulă, campionilor. Emmanuelle Leonetti studiază îndeaproape istoria Openului Francez, având o bază de date impresionantă și informații de tot felul. „Câutând în arhivă, am descoperit că nu existau steaguri ale campionilor pe Terenul Central în anii ’50. Pe vremea aceea, puteai vedea acolo doar steagul Franței și, la meciurile de Cupa Davis, pe cel al echipei vizitatoare. Într-o fotografie din 1967, se văd steagurile campionilor aliniate pe aleile care duceau la Stadium„, a declarat oficialul francez pentru ProSport.

Emmanuelle Leonetti a mai punctat că „abia în anii ’70, steagurile altor țări au început să fie arborate deasupra Centralului, dar doar deasupra Tribunei Prezidențiale„.

Terenul Philippe Chatrier este finalizat doar în proporție de 80% pentru ediția 2019. Tribunele au fost înlocuite, verdele tradițional, asociat cu toate victoriile lui Nadal, dar și cu cele trei finale disputate de Simona la Paris, este istorie, fiind înlocuit de un bej elegant. Nici pe durata turneului, steagurile deținătorilor turneului nu au fost arborate deasupra centralului. În interiorul complexului, steagul României este, într-adevăr, vizibil, dar pe Terenul 1, acolo unde sunt arborate 15 steaguri, printre care al României, al Spaniei, al Germaniei, al Danemarcei, al Ucrainei, al Croației, al Italiei, al Argentinei și al Rusiei.


Imagine surprisă de pe Chatrier, cu Terenul 1. Foto: Cezara Paraschiv


Pe arena Suzanne Lenglen flutură steagurile celor patru turnee de Mare Șlem, plus drapelele țărilor-gazdă. Foto: Cezara Paraschiv

Publicat: 28 05. 2019, 12:44
Actualizat: 28 05. 2019, 15:08