Șoc în tenis: încă o contaminare cu substanțe interzise! Spre deosebire de cazul Simona Halep, ITIA l-a crezut pe sportiv! Ce suspendare a primit

Încă un caz de contaminare a suplimentelor alimentare cu substanțe interzise a apărut în tenis, după ce Simona Halep a invocat recent același motiv! Spre deosebire de Halep, jucătorul brazilian Victor Bini a reușit să își demonstreze nevinovăția.

ITIA a anunțat vineri seară că jucătorul brazilian de tenis Victor Bini a fost suspendat pentru o perioadă de 13 luni, după încălcarea Programului anti-doping din tenis (TADP). Bini a reușit să scape cu o pedeapsă mult mai mică decât a Simonei Halep (4 ani), ținând cont că românca nu a fost crezută de reprezentanții ITIA.

Șoc în tenis: încă o contaminare cu substanțe interzise! Spre deosebire de cazul Simona Halep, ITIA l-a crezut pe sportiv! Ce suspendare a primit

Iată cum a demonstrat Victor Bini că a ingerat un supliment contaminat cu clomifen, substanță folosită în tratarea cazurilor de infertilitate la femei: Pe 26 aprilie 2023, la un turneu M15 din Brazilia, Bini, în vârstă de 20 de ani, a furnizat o probă de urină în competiție, despre care s-a constatat că conține metaboliți ai clomifenului. Clomifenul – o substanță anti-estrogenică – este total interzis în conformitate cu Secțiunea S4 a Listei interzise a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA).

Bini, care are un clasament ATP de simplu de 1.631, a recunoscut încălcarea regulilor anti-doping (ADRV) și a furnizat dovezi că sursa clomifenului a fost un supliment contaminat pe care l-a comandat, produs în Brazilia. De asemenea, ITIA a primit dovezi suplimentare din partea jucătorului, inclusiv fotografii făcute cu suplimentul în lunile anterioare testării pozitive pentru clomifen și o cronologie a utilizării acestuia. ITIA s-a consultat cu laboratorul acreditat WADA din Montreal, care a confirmat că rezultatul pozitiv este în concordanță cu argumentul lui Bini privind un supliment contaminat. Având în vedere circumstanțele cazului, ITIA a acceptat că este mai probabil ca suplimentul să fie sursa clomifenului găsit în organismul jucătorului.

TADP impune o suspendare de patru ani dacă ADRV este intenționată și doi ani pentru cazurile neintenționate, cu posibile reduceri suplimentare în funcție de gradul de vină sau neglijență al jucătorului. În acest caz, ITIA a acceptat că încălcarea nu a fost intenționată și că jucătorul nu a avut nicio vină sau neglijență semnificativă pentru acea încălcare. ITIA a propus, iar Bini a acceptat, o perioadă de ineligibilitate de 13 luni”, se arată în comunicatul postat de Agenția de Integritate pe site-ul oficial.

Clomifenul este o substanță specifică, în timp ce roxadustatul este considerată nespecifică

Clomifenul face parte din clasa substanțelor specifice, în timp ce roxadustatul, substanța găsită în corpul Simonei Halep, este nespecifică (dopajul este din start considerat intenționat în cazul substanțelor nespecifice). Prin urmare, în cazul lui Victor Bini nu s-a dictat o suspendare provizorie obligatorie. Perioada de ineligibilitate a lui Bini este de la 3 octombrie 2023 până la miezul nopții de 2 noiembrie 2024.

Halep a dat vina pe un supliment de colagen pentru contaminarea cu roxadustat, însă tribunalul sportiv de la Londra a concluzionat că substanţa de Roxadustat găsită în corpul româncei nu putea proveni doar din suplimentul KETO MCT. În timpul procesului, Dr. Daniel Eichner, președintele Laboratorului de testare a cercetării și medicinii sportive acreditat de WADA din Salt Lake City și cel mai important om al acuzării, nu a admis în niciun moment că suplimentul Keto MCT ar fi putut fi contaminat cu roxadustat.

Totuși, Dr. Eichner a acceptat ipotetic acest lucru și a prezentat două scenarii pe baza analizelor făcute de Dr. Alvarez – expertul angajat de Halep. În primul dintre ele, Simona ar fi trebuit să consume 900 de doze de KETO MCT (de câte 10 grame, atât cât susține că a luat în fiecare din cele 5 zile), pentru ca în corpul ei să ajungă concentrația de roxadustat reieșită la testul anti-doping, iar în cel de-al doilea scenariu ar fi trebuit să consume nu mai puțin de 5000 de doze. La testul A, efectuat pe 29 august 2022, sportivei i s-a găsit o cantitate de Roxadustat de 0,289 nanograme / miligram, iar la testul B valoarea a crescut la 0,529 ng/ml. Mai mult, Halep a omis în două rânduri să specifice că a luat suplimentul: atât în formularul pe care l-a completat înainte de testare, cât și la un interviu pe care l-a avut cu cei de la ITIA.

Publicat: 20 10. 2023, 20:27