Simona Halep, „româncă mândră”, sub lupa americanilor. „Am avut mare succes în tenis, fără să am un sistem important în spate. Asta mă face să mă simt puternică”

Simona Halep este o excepție în lumea pestriță, multinațională și multiculturală a tenisului modern, evidențiază revista americană Tennis Head, care analizează pe larg legătura specială a campioanei de la Wimbledon cu țara de origine.

Jurnaliștii de peste ocean i-au dedicat un amplu material Simonei, cu câteva zile înainte de Ziua Națională a României. Lăsând în plan secund aspectele ce țin strict de joc și cele mai recente rezultate de pe teren, americanii privesc baza construcției carierei campioanei din România. Simona este aplaudată pentru faptul că nu a urmat rețeta patentată de succes, în care tinerii aspiranți la glorie aleg confortul unui paradis fiscal, mizează pe conglomerate de pregătire și echipe multinaționale. Halep este contra-exemplul, „o româncă mândră de originea ei”, „care nu și-a dorit niciodată să își părăsească țara”.

Declarația prin care Simona Halep i-a cucerit pe jurnaliștii de la Tennis Head

Jurnaliștii de la Tennis Head își construiesc argumentația pornind chiar de la cuvintele Simonei Halep.

Sunt din România, m-am născut acolo și văd asta ca pe un lucru pozitiv. Am avut mare succes în tenis fără să am un sistem important în spate. Asta mă face să mă simt și mai puternică. Simt că aparțin României. Este mereu o plăcere să mă întorc acolo. De fiecare dată când vreau să-mi încarc bateriile mă duc acasă. Am familia, rudele, prietenii acolo. Oamenii fac din România un loc mai bun„, a declarat Halep.

Americanii vorbesc și despre Constanța, orașul natal al Simonei Halep. „Toți campionii vin din Constanța, sper că și nepoțica mea. Cred că secretul este aerul de mare. Avem antrenori buni, avem o școală de tenis acolo” – este o altă declarație a Simonei.

Simona Halep, excepția de la regulă

Jurnaliștii americani prezintă cazul Simonei Halep în contextul generalizat al tenisului mondial.

Simona Halep nu a dorit niciodată să trăiască altundeva decât în țara natală și a câștigat Wimbledonul în această vară cu o echipă construită în jurul compatrioților ei.

În lumea multinațională și multiculturală a tenisului, Simona este o excepție. Majoritatea jucătorilor din țări mici precum România, în special cei care provin din țări în care iernile sunt dificile, se mută în locații însorite, multe dintre ele paradisuri fiscale.

Echipele lor sunt alcătuite din oameni ce provin din toate locurile lumii. Ei lucrează cu antrenori care provin din afara țării lor. Simona Halep, în schimb, nu a vrut niciodată să rupă legăturile cu țara natală. A avut mereu reședința în România și s-a înconjurat de compatrioți întreaga ei carieră. La succesul din vară de la Wimbledon, antrenorul, preparatorul fizic, fizioterapeutul și agentul Simonei erau cu toții români, notează Tennis Head, fără a uita să puncteze un aspect important.

A fost nevoie de un antrenor australian, Darren Cahill, pentru a o transforma pe Simona Halep într-o câștigătoare de turneu de Mare Șlem la Roland Garros-ul de anul trecut, dar ea a revenit la un antrenor român în acest an. Pentru că Darren Cahill a luat o pauză pentru a sta cu familia, Halep s-a întors la Daniel Dobre, antrenor român cu care mai lucrase înainte„, punctează jurnaliștii americani.

Chiar dacă nu o spun explicit, Simona Halep își trăiește viața asemeni ibericului Rafael Nadal, legat cu tărie de Manacorul natal, de Mallorca și de Spania. Asta deși, pentru moment, Halep a anunțat că nu va mai juca în Fed Cup odată cu schimbarea sistemului competițional, în timp ce Nadal a fost eroul Spaniei la Madrid, contribuind la 8 dintre cele 11 puncte care au adus a șasea Salatieră de Argint în contul „Armadei”.

  • Simona Halep a terminat sezonul 2019 pe locul 4 WTA. Românca a câștigat un singur trofeu, la Wimbledon.
  • În acest moment, Halep este cea mai longevivă jucătoare de tenis din Top 10 WTA.
Publicat: 28 11. 2019, 13:22