Simona Halep – Amanda Anisimova | Față în față, jocul celor două adversare ținute la vestiare de ploaia de la Paris: opt detalii interesante despre cum a arătat jocul lor la Roland Garros 2019

Corespondență din Paris

Simona Halep și Amanda Anisimova se înfruntă, miercuri, în sferturi, pentru un loc în semifinalele Roland Garros 2019. „Deținătoarea și pretendenta” titrează L’Equipe, într-o ediție de 5 iunie care pe prima pagină anunță semifinala de vineri, de la masculin, dintre Rafael Nadal și Roger Federer – „Sfinții de vineri” fiind titlul ales.

Turneul de la Roland Garros beneficiază de o analiză statistică detaliată. Iată cum arată, până acum, jocul Simonei Halep pus față în față cu cel al Amandei Anisimova:

1. 1 din 5 se încheie cu winner pentru rusoaică

Între sportivele rămase în cursa pentru trofeu, americanca de origine rusă este în topul frecfvenței cu care încheie punctul cu winner. Ajunsă fără set pierdut în sferturi, Anisimova trimite o lovitură câștigătoare o dată la fiecare cinci puncte disputate (20%). Doar Johanna Konta o depășește – 22%. Simona Halep este însă o jucătoare care returnează mult mai multe mingi, este mult mai stăpână pe defensivă și este de așteptat ca Anisimova să aibă mai multe dificultăți în a trimite winners.

Simona are procentaj de 14% puncte închise cu lovitură câștigătoare.

2. Simona, cea mai performantă la atacurile la fileu

Dintre sportivele rămase în cursă, Halep are procentaj de reușită la fileu 77%, depășindu-le de puțin pe Madison Keys (76%) și pe Marketa Vondrousova (74%).

URMĂ‚REȘTE ALĂ‚TURI DE NOI PARTIDA SIMONA HALEP – AMANDA ANISIMOVA: LIVE BLOG | Program dat peste cap! Plouă cu găleata la Paris FOTO. Oficialii au făcut un anunț important: când ar putea începe partida

3. Anisimova, la fileu doar pentru strângerea de mână

Anisimova nu a urcat la fileu decât de 17 ori în pirmele patru meciuri ale sale, câștigând de 10 ori punctul. De pe linia de fund a terenului, procentajul de reușită al celor două viitoare adversare este similar: 57% pentru româncă, 56% pentru americancă.

4. Loviturile în forță sunt arma numărul unu pentru Amanda Anisimova

Anisimova lovește bine de pe ambele părți la Roland Garros 2019. În primele patru partide a închis cu forehand câștigător 11% dintre puncte și 8% dintre ele cu rever câștigător. Pentru Simona, decalajul forehand – rever este mult mai mare (8% față de 2%), românca lovind decisi.

5. Așii lipsesc

Serviciul este una dintre armele Anisimovei. Serva dominantă i-a adus multe puncte ușoare americancei, însă nu punctează deloc impresionant la capitolul ași la Roland Garros 2019 – doar patru ași, cu 3 mai puțini decât Simona.

CITEȘTE ȘI: Roland Garros 2019 | Cu motoarele turate la maxim și cu o pregătire pe măsura turneului. Cum se antrenează Simona Halep pentru al doilea Mare Șlem din carieră. „Vede unde servesc adversarele”

6. Simona, jucătoarea care a jucat cel mai des cu prima minge, dar cu cel mai fragil serviciu doi la Roland Garros 2019

Halep a avut, până acum, frecvență la primul serviciu de 73%. Rata de conversie este însă cea mai slabă, comparativ cu celelalte fete rămase în competiție: 64% puncte câștigate cu primul serviciu, 39% în spatele mingii a doua.

În momente de presiune, Amanda Anisimova are probleme pe serviciul doi, un aspect deja cunoscut și care pare copiat chiar după idolul ei, Maria Șarapova.

7. Mingile de break: Anisimova a impresionat

Toate jucătoarele ajunse în această fază a competiției au impresionat cu jocul arătat. Johanna Konta, cea care nu câștigase până acum niciun meci la Roland Garros va juca în premieră o semifinală la Openul Francez, împotriva Marketei Vondrousova.

Viitoarea adversară a Simonei Halep este una dintre cele mai eficiente jucătoare și la conversia propriilor mingi de break (78%) și la apărat mingi de break (72%). Riomânca vine însă ca un tăvîlug la retur, adunând 16 break-uri consecutive la Roland Garros 2019. Nici Swiatek, nici Tsurenko nu au reușit să ia vreun game pe lansare. Seria fantastică de game-uri câștigate la retur a început pentru Simona în game-ul final al meciului cu Magda Linnette.

Simona are 44% rată de succes la mingi de break salvate în turneu, lucru ușor de înțeles în condițiile în care singurele patru game-uri cedate chiar în victoriile fluviu cu Swiatek și Tsurenko au fost break-uri.

„Nu mi-am făcut nicio grijă când mi-am pierdut serviciul, pentru că se întâmplă des să îmi pierd serviciul (n.r. – râde). Dar, am foarte multă încredere în returul meu și nu am avut niciun gând negativ. Am așteptat doar următorul punct. Mă simt mai confortabil pe partea aceea. Lucrez la acest aspect, așa cum lucrez și la alte aspecte, dar, astăzi, chiar a mers totul bine. Am jucat ceea ce mi-am dorit și am jucat bine. Am fost concentrată pe fiecare punct și am știut că fiecare punct, fiecare game este important contra ei. Dacă ea mai lua un game sau două poate se încurca meciul, dar am fost foarte stăpână pe ceea ce trebuie să fac și a ieșit bine”
Simona Halep, în timpul unei conferințe de presă de la Paris

8. Regina returului

Simona Halep este o forță de necontestat la retur. Este jucătoarea care stă cel mai bine la procentajul punctelor câștigate contra primului serviciu advers la această ediție (55%), doar alte două jucătoare trecând granița de 50% (Karolina Pliskova și Marie Bouzkova).

CITEȘTE ȘI: Roland Garros 2019 | Simona Halep a fost elogiată de adversara din sferturi, puștoaica Amanda Anisimova: „Chiar mă bucur pentru ea. Am văzut cât a suferit în trecut”

CITEȘTE ȘI: Cum a arătat Simona Halep, în premieră în postura de campioană în exercițiu, în prima săptămână de Roland Garros. Perspectiva unui om care colindă circuitul WTA tot anul: „În turul trei a fost excelentă. Ea mi se pare total opusul Muguruzei” | EXCLUSIV

Publicat: 05 06. 2019, 15:42
Actualizat: 05 06. 2019, 16:18