Simona Halep a fost prinsă în capcana perfectă. Provocare mare, în momentul nepotrivit, așa a ieșit un deznodământ nefericit. Cinci aspecte relevante ale unei surprize cum nu s-a văzut în cinci decade de US Open

Pentru a șasea oară în 50 de ani de Eră Open, principala favorită pierde în primul tur la un turneu de Mare Șlem. Chiar și într-un tenis feminin predispus surprizelor, care tocmai a fost martorul unei ediții 2018 a Wimbledonului în care niciuna dintre primele zece favorite nu a atins măcar faza sferturilor de finală, este o știre uriașă. New York-ul fusese ferit de o astfel de pățanie, la fel cum fusese ținut departe Flushing Meadows-ul și de super-debry-ul Nadal – Federer. Totul, până pe 27 august 2018, când Kaia Kanepi (44 WTA) a răpus-o cu brutalitate pe Simona Halep.

Cinci idei după evoluția de doar 76 de minute a Simonei Halep la US Open 2018, încheiată cu victoria numărului 44 WTA, scor 6-2, 6-4.

1. Capcana perfectă

Simona Halep a ajuns la New York într-o stare de euforie dată nu doar de recent câștigatul prim titlu de Mare Șlem, de la Roland Garros, ci potențată de super-parcursul de pe tărâm nord-american, prin care a convins lumea că a trecut cu brio barierele psihologice. Îndemnată mai mereu să se relaxeze, să se scuture de presiune și să joace pur și simplu, Simona s-a văzut cu un nou trofeu în brațe, la Rogers Cup și cu o nouă finală (la Cincinnati). S-a văzut așteptată cu un covor roșu spre studiorile foto ale celebrei reviste Vogue, dar și cu o primă investiție de tip linie personalizată a celor de la Nike.

O doză în plus de relaxare a fost dată de informația conform căreia poziția de lider mondial nu mai era ‘în joc’. Mai degrabă faptul că această rarisimă ocurență în tenisul feminin actual o plasează pe un palier pe care avea acces doar Serena Williams este un compliment măgulitor.

Cu toate acestea, la capătul tragerii la sorți, Simona a fost conștientă că are în față un culoar greu. Darren Cahill i-a spus că ar fi cel mai greu, deși, pe turnanta spre finiș s-ar fi putut discuta despre dubiile ce planează asupra adversarelor. Primul meci a sfidat însă, la fel ca în 2017, logica unui prim tur într-un turneu de Mare Șlem. După blockbusterul cu Șarapova, înfruntarea cu o sfertfinalistă a ediției 2017 și cu expriența a alte cinci prezențe pe tabloul de 8 a desăvârșit capcana.

2. Confirmarea Kanepi

Kaia Kanepi a transformat în capodoperă partitura Challenger-ului. Intrată în partidă cu o agresivitate totală, reprezentanta Estoniei nu i-a dat ocazia Simonei să ia startul în meci. Chiar dacă primul game i-a revenit, pe lansare, româncei, tot acolo s-a văzut și prima împunsătură în armură: eleva lui Darren Cahill s-a simțit pusă sub presiune pe reverul ei cu două mâini, salvându-se doar cu serviciul.

În al treilea game, Kaia Kanepi forța similar, returnând fără marjă de eroare. Simțindu-se împinsă în spate, Simona a simțit instinctiv nevoia de a schimba, de a fi prima la dictarea ritmului, însă atacul ei la plasă, forțat de adversară, a punctat în contul advers. Loviturile de pe linia de fund a terenului au fost superioare pentru estoniancă. Forehandul ei i-a dat un prim KO Simonei: 4-0 winners în primele patru game-uri.

Desprinsă la 2-1, Kaia Kanepi a știut să învârtă scorul și jocul în logica bulgărelui de zăpadă. În 17 minute, avea deja două break-uri avans, în 28 de minute – un set avantaj. Simona Halep a reușit doar cu eforturi să câștige un al doilea game în manșa inaugurală, pentru 2-5 – însă imediat Kanepi a apăsat pe rană, cu servicii eficiente. Setul i-a revenit cu un game la zero care o dădea în clocot deja pe Simona Halep, conștientă că mingea nu o ascultă și nici nu îi vorbește, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori.

3. Experiența ca atu

Kaia Kanepi are 33 de ani. Are forță, deși a fost victima unei boli autoimune. Avea 6-0 contra sportivelor de Top 10, în ultimele șase meciuri începute cu set câștigat la momentul duelului cu Simona. Și o armă în plus, pentru a o înfuria și mai mult pe Halep – dropshot-ul. O atletă desăvârșită, Halep este obișnuită să prindă toate mingile scurte și să le dea. Luni, la US Open, pe Louis Armstrong Arena, nu a fost posibil.

În primul set, Kaia Kanepi valorificase toate mingile de break. Când a ratat prima oportunitate în al doilea set, a făcut-o milimetric, încercând un retur câștigător. L-a reușit până la urmă, în lung de linie. Cu șase prezențe în sferturile de finală ale turneelor de Mare Șlem, Kaia Kanepi s-a desprins la 3-0, punând presiune imensă pe o Simona Halep care tânjea după timp pentru a construi o remontada.

4. Punctul lipsă

Așa cum Ilie Năstase va regreta mereu unul-două puncte în finala de la Wimbledon cu Stan Smith, din 1972, sau cum Simona Halep se va gândi la acel avantaj de set și 3-0 contra Jelenei Ostapenko, din finala de la Paris, la fel se vor agăța fanii de acele două mingi de 5-4 avute de Simona Halep în setul doi.

Kaia Kanepi se crispase, la două game-uri distanță de turul doi. Mai rău s-a crispat însă Simona la 4-4 și 40-15, devenind brusc prea pasivă. Cu un serviciu moluț, românca parcă a uitat că mai are nevoie de un punct. De acolo, castelul s-a surpat, întrucât că pentru Kaia Kanepi totul a devenit un sprint, privat de acea perspectivă clară, netă, de mai devreme, a marii performanțe. Iar ultimele puncte au venit în aceeași logică a Challenger-ului neînfricat.

5. Just a bad day

Simona Halep a încheiat meciul aruncând cu multă dezamăgire spectatorilor din primele rânduri racheta ruptă în game-ul doi al setului doi. Așa cum avea să spună la conferința de presă, a fost doar o zi proastă. În 2018, pentru Simona Halep au fost puține zile cu adevărat proaste, pentru că eleva lui Darren Cahill știe să fenteze chiar și o zi proastă, așa cum știu de regulă să o facă toți marii campioni ai tenisului. O astfel de zi proastă însă arată exact ca racheta distrusă de Simona, departe totuși de capodoperele produse în trecut de Marat Safin, Iujnîi sau Fognini.

Așa cum America a refuzat să fie tărâmul promisiunilor împlinite în 2017, încoronarea ca număr unu mondial amânându-se pentru Asia, US Open 2018 îi servește o nouă amânare Simonei Halep.

Publicat: 27 08. 2018, 22:57
Actualizat: 27 08. 2018, 22:58