Irina Begu i-a lăsat doar trei ghemuri unei finaliste la Roland Garros | FOTO & VIDEO EXCLUSIV | CORESPONDENȚĂ DE LA ROLAND GARROS

This browser does not support the video element.

Irina Begu e în turul trei la Roland Garros, după ce a învins-o în două seturi pe Sara Errani, finalista din 2012, scor 6-3, 6-0.

Irina Begu i-a lăsat doar trei ghemuri unei finaliste la Roland Garros

Roland Garros se joacă în perioada 28 mai – 11 iunie și are premii de 49.6 milioane de euro.

Ce sumă va încasa Irina Begu după calificarea în turul trei la Roland Garros?

ProSport: Irina o cunoșteai pe Errani. Ai menținut aceeași tactică aplicată în ultimele partide contra ei, meciuri câștigate în minimum de seturi?

Irina Begu: În mare parte a fost aceeași tactică. Mi-a mers bine, nu avea rost să schimb. Știam foarte bine cum joacă, ne cunoaștem, am făcut dublu împreună. Aveam planul bine făcut.

Acest plan poți să-l detaliezi? Nu este facil de jucat împotriva unei finaliste de Roland Garros chiar la French Open ! Un stil de joc aparte, se agață de fiecare minge, diversifică traiectoria mingiilor, modifică ritmul.

Este o jucătoare dificilă pe zgură ! Îți variază bine însă, ori de câte ori aveam ocazia să atac, o făceam, mai ales pe retur. Încercam să pun din prima presiune atât pe primul serviciu cât și pe al doilea. De acolo să-mi creez avantajul și să-mi deschid terenul. Atunci când nu puteam să fiu agresivă, încercam și să diversific la fel de mult prin înălțarea mingii cu lift și să o plimb. Per total, tactica a fost să încerc să pun cât mai multă presiune pe Sara.

Te-ai bazat pe eficacitatea serviciului în ciuda riscului asumat de a comite 5 duble greșeli în primele 6 ghemuri. Ce s-a întmplat la 3-0, primul set?

Mi-am pierdut, un pic, concentrarea la 3-0 după un start de meci bun. Am început să mă gândesc prea mult la tactica de a menține maniera de joc. Mă bucur că la 3-3 am izbutit să fiu din nou agresivă dar în același timp să am răbdare în momentele în care nu puteam să închid punctul.

Cum ieși din această capcană strategică prin care Errani te împinge pur și simplu în prelată și te împiedică să fii agresivă, să stai lipită de linia de fund?

Pe mine nu mă deranjează jocul lui Errani, stilul ei. Știu ce să fac și am armele necesare ca să contracarez lovitura ei înaltă. Joc fie la fel de înalt, fie încerc să ia mingea mai repede (n.r. imediat după ce minge sare din teren, lovitură în urcare sau pe traiectorie ascendentă). Nu mă incomodează variațiile ei ca traiectorie sau efecte imprimate mingiilor.

Ai schimbat ceva la serviciu? Cum apar desincronizările care provoacă dublele greșeli, oarecum numeroase (7 în meci și toate în primul set). Riști prea mult cu primul serviciu?

Este vorba un pic de ritm. Un pic de timing la serviciu pe care în această partidă nu l-am găsit la fel de bine.

„Voi încerca să impun planul tactic gândit de mine”

Te-a jenat soarele care bătea direct peste terenul 9 din partea de serviciu?

Când am servit la 3-1 eram cu fața exact în soare. Dar, na, nu asta este o scuză! Am servit de atâtea ori, astra sunt condițiile, să te adaptezi, să îți miști un pic poziția sau să-ți arunci altfel mingea ca să nu vină direct în soare. Nu am făcut-o și am dat multe duble greșeli.

Ai pierdut numai trei ghemuri și ai făcut 9 consecutive. Crezi că a fost un meci perfect?

Nu a fost un meci ideal. Cu siguranța aș fi putut să servesc mai bine (a commis 7 duble greșeli într-un meci cu procentaj de 56 la sută pe primul serviciu). În fiecare partidă există lucruri pe care le poți îmbunătății de la fizic, la tactică, de la tactică la atitudine și abordare mentală. Caut perecțiunea dar ea nu există! Tind către ea.

Ții minte când ai câștigat ultima oară un set la zero în Marele Șlem?

Nu! Nu știu!

La US Open cu Govotsova, primul tur din 2015.

De ținut minte! A trecut ceva vreme!

Urmează în turul trei să o ai ca adversară pe Karolina Muchova. A făcut surprize, a bătut-o pe Maria Sakkari în primul tur iar apoi pe prietena ta, Nadia Podoroska (n.r. Begu și Podoroska au jucat semifinale la dublu la Roland Garros 2019)?

Jucătoare foarte bună cu un potențial uriaș. A făcut semifinală de Grand Slam la Australian Open. Îi place cum joacă, este agresivă, ia mingea foarte repede (n.r. pe traiectorie ascendentă după impactul cu terenul de joc). Servește bine, dictează schimbul cu lovitura de dreapta. Insă și eu am armele mele și pot să o pun în dificultate, să variez plasamentul mingiilor, să o șicanez pe rever. Am jocul necesar însă fiecare meci este dificil. O partidă în care trebuie să muncesc cu siguranță!

Mai reții ceva din meciul cu Muchova chiar de aici, la Roland Garros în care ai revenit de la set pierdut ca să câștigi apoi partida?

Da, îmi aduc aminte. Am jucat recent cu ea și la Madrid. Chiar dacă am câștigat nu-mi oferă nicio soguranță. Este o jucătoare extrem de bună, a avut victorii importante anul acesta (n.r. contra unor adversare mult mai bine clasate decât ea, Muchova este numărul 43 mondial). Voi trata acest meci cu multă seriozitate.

Odată ce ai jucat cu Muchova și ai și câștigat recent, contra ei la Madrid, ai anumite repere updatate?

Cu siguranță că am revere cum să abordez tactic o asemenea dispută cu Muchova dar și ea poate să vină cu o altă strategie cu care să mă pună în dificultate. La fel de bine ca mine și Karolina știe cum am jucat contra ei în Spania, tot pe zgură dar la mai mare altitudine decât este Parisul. Ea este o jucătoare excelentă, servește bine și ia mingea repede. Eu voi încerca să impun planul tactic gândit de mine.

Publicat: 31 05. 2023, 22:56
Actualizat: 01 06. 2023, 08:40