Cu Victor Crivoi antrenor, Irina Begu a devenit cea mai tare româncă din tenisul mondial. „Este pregătită fizic și poate să ducă un meci de trei ore fără probleme” | FOTO & VIDEO EXCLUSIV | CORESPONDENȚĂ DE LA ROLAND GARROS

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 21 poze

Experiența lui Victor Crivoi, ca fost numărul 75 mondial în ATP, finalist în turnee pe zgură la Napoli și Kitzbuhel, amprentează stilul de joc al Irinei Begu.

Cu Victor Crivoi antrenor, Irina Begu a devenit cea mai tare româncă din tenisul mondial. „Este pregătită fizic și poate să ducă un meci de trei ore fără probleme” | FOTO & VIDEO EXCLUSIV | CORESPONDENȚĂ DE LA ROLAND GARROS

Are o strategie configurată și adaptată chiar în timpul partidei așa cum s-a întâmplat contra Anei Bondar în victoria din primul tur de la Roland Garros.

Irina Begu a învins-o pe maghiara Anna Bondar cu 6-4, 6-2, duminică, în prima rundă a turneului de la Roland Garros, al doilea de Mare Şlem al anului.

Irina Begu (32 ani, 27 WTA), cap de serie numărul 27, a obţinut victoria după o oră şi 39 de minute. Begu a avut mai multe mingi direct câştigătoare, 24-10, în timp ce Bondar (25 ani, 103 WTA) a încheiat cu mai multe erori neforţate (28-22).

ProSport a discutat cu antrenorul Irinei Begu, fostul jucător Victor Crivoi.

ProSport: O victorie complicată sau a funcționat planul pe care tu și Irina l-ați pus la cale contra Anei Bondar?

Victor Crivoi: Planul de început de turneu este să scapi de emoții. Este principalul obiectiv în conjunctura în care mulți favoriți cad în primul tur la un Grand Slam din cauza presiunii uriașe. Îți dorești să avansezi cât mai mult în turneu.

Primele meciuri sunt cele mai dificile pentru toți iar pentru Irina cred că primul set a fost dificil pentru că s-a jucat mai mult pe greșeli neforțate decât mai degrabă pe lovituri câștigătoare. Bine că în setul doi a jucat la adevărata ei valoare.

Când ești un pic tensionat apar emoțiile, recunoaște Victor Crivoi

O avantaja pe Bondar că terenul era uscat, din cauza căldurii excesive, iar execuțiile ei erau penetrante sau Irina trebuia să obțină mai ult efect top-spin pentru a incomoda cu săritura mai înaltă a mingii?

Irina trebuia să avanseze mai mult în teren și să fie cu mingea lângă picioare.

Când ești un pic tensionat apar emoțiile, corpul practic nu mai ascultă și, practic, rămâi în spatele terenului și, în loc să finalizezi cu 2-3 lovituri, împingi punctul către 9-10 execuții. Asta înseamnă că pierzi enorm de multă energie.

Care a fost cheia tactică pentru finalul unui prim set cu 4 ghemuri luate la rând de la 2-4 deficit?

A fost să dea drumul la braț pentru că mingiile se făceau din ce în ce mai mari și mai grele. Degeaba încerci să câștigi punctele din spatele liniei de fund fără să avansezi 2-3 metri în teren.

Irina Begu: „Cu cât avansează în turneu prinde ritmul mai bine și asta o avantajează pe Irina”

În setul secund, unde s-a produs declicul?

Prin puține puncte, câteva, din raliurile lungi. Întotdeauna schimburile prelungite pot da încrederea jucătoarei sau o fac să scadă.

O avantaja mai mult pe Irina schimbul de 8-10 lovituri?

Sigur un raliu o punea în avantaj pe Ana Bondar. Aș fi preferat ca, la început, Irina să închidă punctul în 2-3 lovituri. Cu cât avansează în turneu prinde ritmul mai bine și asta o avantajează pe Irina. Este pregătită fizic și poate să ducă un meci de trei ore fără probleme.

Cât a contat, în setul secund, avantajul primului serviciu?

Categoric da! A folosit eficacitatea unei prime mingi mai ales după break-ul realizat de Irina la 1-1 în cel mai lung ghem al partidei. Important era însă să nu dea puncte gratuit de exemplu prin duble greșeli.

Publicat: 29 05. 2023, 13:45