Roland Garros-ul, gentil cu reprezentantele României, la tragerea la sorți. Analiza tabloului feminin: Halep primește încă un procent la cota de favorită, Buzărnescu are prima șansă reală într-un Grand Slam, Begu – o istorie de întors

Franța și Guillaume Cizeron, vicecampion olimpic la începutul acestui an în proba de dans a patinajului artistic, au oferit, joi seară, culoare care așteaptă să fie speculate de către jucătoarele din România, în prima tragere la sorți efectuată în mijlocul unei superbe grădini recent renovate și reabilitate de către gazdele turneului de la Roland Garros.

Rămasă pe ultima sută de metri cu cinci fete pe tabloul principal, după retragerea de ultim moment a Monicăi Niculescu, dar cu alte două tenismene aflate la o victorie distanță de ultimele locuri disponibile pe lista cu 128 de fete care vor intra de duminică în focurile cursei pentru mult-râvnita Cupă Suzanne Lenglen, România are motive să zâmbească.

Simona Halep a fost lansată pe acel tip de culoar la care era îndreptățită să spere, prin punctele acumulate de-a lungul celor mai recente 52 de săptămâni. Constănțeanca a fost ferită de aberații precum meciul-șoc de la US Open – cu Șarapova și are parte de un start lin. Iar asta este important pentru economia turneului, pentru că, deși unui lider mondial i se cere mereu să învingă pe oricine – mai ales din partea fanilor, un meci prea dur în fazele inaugurale este de evitat, întrucât poate afecta șansele pe mai târziu.

Alison Riske este jucătoarea în fața căreia Simona Halep trebuie să își regleze tirul. Fără vreo victorie pe zgură în 2018 și cu un singur meci câștigat pe praful de cărămidă de la Paris de la începutul carierei (calificări plus tabloul principal), americanca de pe locul 105 WTA știe exact ce înseamnă forța Simonei pe roșu, după un 6-3, 6-0 administrat de eleva lui Darren Cahill, la Roma, în 2015.

Halep evită astfel genul de teren minat în care intră în plin Garbine Muguruza (3 WTA), campioana ediției 2016, obligată să înfrunte în primul tur o colegă din lista câștigătoarelor de la Paris – pe Svetlana Kuznețova (42 WTA). Românca se poate aștepta să scape cu rezervele de energie intacte și după al doilea meci, împotriva învingătoarei duelului francezo-american dintre două sportive ajunse pe tablou cu invitații (Georges -Townsend). Nu același lucru este valabil însă pentru Jelena Ostapenko, care privește spre un tur doi contra puternicei Azarenka, sau pentru Wozniacki, proiectată a o întâlni în meciul doi pe dubla semifinalistă de la Paris, Timea Bacsinszky (Elveția).

Unul dintre aspectele incomode ale traseului conturat pentru Simona Halep este legat de faptul că primele două rachete ale Franței se află pe sfertul său de tablou. Sfertfinalistă în premieră în 2017 la Paris, mai mult într-un picior decât în deplinătatea forțelor fizice, Kristina Mladenovic amenință cu o provocare nu doar pe teren ci și la nivel psihologic în turul trei, prin prisma presiunii care va veni din partea tribunei. 2018 începe în sfârșit să arate mai bine pentru jumătatea lui Dominic Thiem, chiar dacă două dintre cele trei victorii pe zgură ale franțuzoaicei au fost consemnate pe terenurile rapide de la Madrid. Mertens, favorită 16 și posibilă adversară în optimi pentru Halep, și-a văzut deja seria de 13 victorii consecutive spulberată de Simona la Madrid. Garcia și Kerber sunt principalele nume care sar în ochi ca posibile adversare pentru Simona Halep în sferturi, însă nemțoaica vine după două ediții de Roland Garros încheiate în primul tur, iar franțuzoaica a ajuns în sferturi abia în 2017. Garbine Muguruza este, dacă se respectă logica listei capilor de serie, adversara pentru semifinale a Simonei, iar în finală poate veni Wozniacki sau Svitolina.

Mihaela Buzărnescu, a doua româncă ajunsă pe lista capilor de serie la ediția 2018 a turneului de la Roland Garros, are parte de o primă șansă reală pe tabloul principal al unui Grand Slam, după ce la primele două participări, la US Open 2017 și Australian Open 2018, s-a ciocnit frontal de Caroline Wozniacki. A 32-a jucătoare a lumii este, în acest moment, singura româncă plasată pe jumătatea inferioară de tablou – însă zece dintre sportivele care vor intra pe main draw din calificări vor poposi în această secțiune de tablou, astfel încât Alexandra Dulgheru sau Irina Bara i s-ar putea alătura Mihaelei.

Prezentată în toate revistele de specialitate ca Doctor Buzărnescu, pentru că în timp ce accidentările au ținut-o în afara competiției și-a dat doctoratul în Educație Fizică și Sport, românca în vârstă de 30 de ani va juca primul său meci pe tabloul principal de la Paris tot împotriva unei americance, la fel ca și Simona Halep. Vania King abia a revenit în circuit după operația la gleznă din aprilie 2017 și, de pe locul 1276 WTA, trebuie să caute mult în statistică pentru a găsi ultima sa victorie la simplu, în ianuarie 2017.

Turul doi îi poate aduce o provocare inedită Mihaelei Buzărnescu, din partea numărului 15 mondial în clasamentul curent al jucătoarelor de dublu – Su-Wei Hsieh. A 49-a jucătoare a lumii la simplu, asiatica are două trofee de Mare Șlem în CV – la dublu și un parcurs surprinzător la simplu, la începutul acestui an, la Australian Open – cu victorii la Muguruza, Radwanska și oprire doar în optimi. Buzărnescu poate da apoi piept, în turul trei, cu proaspăt-confirmata campioană de la Roma, Elina Svitolina (favorita 4).

Irina Begu (41 WTA) a avut parte de o tragere favorabilă, prin prisma faptului că, deși nu se mai află pe lista capilor de serie, a evitat un duel cu o favorită, însă misiunea sa nu va foarte ușoară. Prima sa adversară va fi Anna Karolina Schmiedlova. Reprezentanta Slovaciei are 3-1 în partidele directe cu Irina, ba chiar și un dublu 6-0, în 2013, în fața tricolorei. În plus, Schmiedlova reușea un succes memorabil în 2014, în fața americancei Venus Williams, chiar la Paris. În cazul unui succes, Begu se poate aștepta la un duel în turul doi cu cea mai bună jucătoare a Chinei – Shuai Zhang (cap de serie 27), care însă a strâns, de-a lungul anilor, doar trei victorii pe tabloul principal de la Paris. În turul trei, Irina ar putea ajunge la un duel cu reprezentanta Franței, Caroline Garcia.

Ana Bogdan (65 WTA) debutează contra Marketei Vondrousova. Cehoaica de pe locul 90 WTA este la a doua participare la French Open a carierei și are o singură victorie la Paris. În turul doi, Ana o poate înfrunta pe favorita 12, Angelique Kerber.

Sorana Cîrstea (45 WTA) rămâne singura tricoloră care debutează împotriva unei sportive din Top 30. Jucătoarea din Târgoviște se află pe aceeași secțiune de tablou a optimii cu Simona Halep, deschide contra Dariei Gavrilova (cap de serie 24) – călău pentru Garbine Muguruza la Roma și pe mai departe întrevede un culoar cu rusoaica Elena Vesnina și, mai apoi, Elise Mertens (Belgia, cap de serie 16).

 

Publicat: 25 05. 2018, 08:03
Actualizat: 25 05. 2018, 08:04