Roland Garros | Alexandra Dulgheru revine pe tabloul principal într-un turneu de Mare Șlem după doi ani: a salvat minge de meci într-o partidă ce a semănat cu finala lui Nadal de la Roma. „Mă bucur foarte mult. Meciul acesta – despre asta a fost!”. Corespondență de la Paris

Alexandra Dulgheru a obținut, vineri, a treia victorie în calificările de la Roland Garros, urcând la șase numărul româncelor de pe tabloul principal de simplu feminin pentru ediția 2018. Românca de pe locul 160 WTA a avut nevoie de două ore și 46 de minute de joc efectiv pentru a o învinge pe Tamara Korpatsch (145 WTA) – scor 6-1, 5-7, 7-6(7). Partida a fost însă întreruptă și perturbată de ploaie.

Mă bucur foarte mult. Din cauza accidentărilor a trebuit să joc calificări de multe ori. Asta este însă prima dată când am reușit să mă calific la un Grand Slam. Este incredibil de greu. Se joacă multe meciuri la rând, toate fetele sunt bune și au foame. Dacă nu eram accidentată, aș fi jucat mult mai multe tablouri de Grand Slam până acum. Dar am acceptat și încerc să mă bucur. Meciul ăsta – despre asta a fost”, a declarat Alexandra, la finalul partidei.

Românca a avut meciul în mână, a condus cu un net 6-1, 3-2, alimentat de șase break-uri. Dulgheru admite că a fost „un pic neatentă” în momentul în care meciul a fost întrerupt de ploaie, pentru că până atunci, Tamara Korpatsch nu reușise să apere nici măcar o tură de lansare. Început pe soare, cu o dominație autoritară a Alexandrei, partida a avut parte de un scenariu copiat parcă după finala de la Roma, a lui Nadal cu Zverev. La fel cum tânărul Sascha l-a surprins pe Rafa, ducându-se până la avantaj de un break în decisiv, la fel a lăsat impresia că sprintează și nemțoaica pe lângă Dulgheru, spre linia de finiș.

Am jucat foarte bine până la un punct. Era normal să obosesc, am scăzut. S-a făcut 3-2, ne-am oprit, era logic să fie periculos, pentru că ea este o jucătoare care se ține foarte bine. La început, am fost eu foarte inspirată – fie că dădeam înalt, scurte – totul foarte bine. Dar, știam că ea va intra în ritm și va trebui să muncesc și mai mult pentru punct. Când am revenit, nu mai aveam răbdare. Voiam să termin punctul prea repede. Îmi spuneam că nu vreau un al treilea meci de trei seturi și m-am grăbit. Ea a jucat mai bine și a intrat în meci. Este genul de jucătoare căreia, în momentul în care intră în meci, trebuie să îi faci tu punctul. Altfel – face ea punct dacă îi dai mingea scurt, joacă foarte bine reverul în lung de linie, dar și cu dreapta. Accelerează bine. Nu am avut o secundă de pauză„, a rezumat Alexandra, trecută printr-un duș fierbinte și ajunsă imediat pe bicicleta de fizio.

Korpatsch s-a dus, mai departe, bine de tot, cum se spune. Cinci game-uri câștigate din ultimele șase în final de set doi, apoi alte patru din cinci în debut de decisiv. Rămasă la două break-uri în urmă, Dulgheru a scos din joben una dintre marile sale reveniri. A împins partida în tiebreak făcând curse incredibile sub ploaia sâcâitoare, reapărută peste terenurile de la Roland Garros.

Acolo însă – din nou, a fost cu emoții. Dulgheru s-a desprins rapid la 4-2 în timp ce adversara primea avertisment pentru coaching, însă mai apoi, la 4-4, arbitra avea să dicteze prim serviciu pierdut pentru româncă, din pricina timpului prea lung luat între servicii. De la 4-2, scorul s-a răsturnat spre un 5-6, cu minge de meci pentru Tamara Korpatsch, însă Dulgheru a rezistat și, mai apoi, valorificând  doua minge de meci, și-a asigurat prezența pe tabloul principal al unui turneu de Mare Șlem pentru prima dată după ediția 2016 a Roland Garros-ului. La final, o explozie de bucurie, mulțiumiri pentru fanii din tribună care au îndurat ploaia și un Vive la France! spus din inimă de Alexandra.

  • Fostul număr 26 WTA, cu cinci prezențe consecutive pe lista capilor de serie de la Roland Garros, Alexandra Dulgheru se pregătește pentru un meci în primul tur de la Paris împotriva americancei Christina McHale (85 WTA), jucătoare care a învins-o în 2012 în singurul meci direct. Detalii despre traseul româncelor – AICI.
Publicat: 25 05. 2018, 21:57
Actualizat: 25 05. 2018, 21:58