Roger Federer, despre dopajul în tenis: „Nu sunt probleme majore, dar testele trebuie să fie mai dese”. Cazul Șarapova l-a dezamăgit: „Am fost surprins”

Tenismenul Roger Federer, locul 3 în clasamentul mondial ATP, a declarat, vineri, că nu există o problemă majoră privind dopajul în tenis, dar este de părere că protocolul antidoping nu este luat în serios în unele părți ale lumii, notează AFP.

Câștigător a 17 turnee de Mare Șlem, elvețianul Roger Federer (34 de ani) a vorbit înaintea meciului din turul doi al turneului de la Miami, Statele Unite ale Americii.

Roger Federer este de părere că ar trebui să fie o frecvență mai mare a testărilor antidoping în lume și a precizat că în Elveția este testat împotriva substanțelor interzise mai des decât oriunde. „Am participat la turneul de tenis din Dubai de 10 ani și am fost testat antidoping o singură dată până acum. Nu mi se pare în regulă. Sunt testat mai des în Elveția pentru că persoana responsabilă locuiește în orașul meu. În anumite tări, nu cred că aceste aspecte sunt luate în serios precum în țara mea natală. Totuși, cred că tenisul se dezvoltă continuu, iar programul antidoping devine tot mai puternic”, a declarat Federer.

Federer a precizat că a fost șocat să afle că Maria Șarapova, câștigătoare a patru titluri de Mare Șlem, a fost testată pozitiv cu Meldonium, în cadrul Australian Open 2016. Substanța Meldonium a fost adăugată pe lista Agenției Mondiale Antidoping în data de 1 ianuarie. „A fost o știre dezamăgitoare pentru mine. Am fost surprins de anunțul Mariei. Credeam că va anunța că se va retrage sau altceva. Întâmplările recente arată că și tenismenii faimoși pot fi prinși dacă greșesc, grație unui sistem care funcționează„, a precizat Federer.

Șarapova a susținut că nu a verificat lista Agenției Mondiale Antidoping pentru a vedea schimbările privind substanțele interzise în 2016. „Eu știu mereu ce medicamente iau. Trebuie să fii sigur. De aceea verific de patru ori ce mi se administrează. Nu vreau să-mi asum niciun risc”, a spus Roger. Elvețianul a precizat că le acordă tenismenilor prezumția de nevinovăție, dar este sceptic atunci când sportivii care sunt testați pozitiv invocă necunoștința de cauză sau accidentul.

Roger Federer a declarat că ar vrea să fie aplicate metode mai puternice de testare, inclusiv de a păstra probe de sânge ale jucătorilor timp de 10 ani, astfel încât noile metode care vor apărea în anii următori să ajute la detectarea și pedepsirea retroactivă a sportivilor care folosesc substanțe interzise.

Sursa: MEDIAFAX

Publicat: 25 03. 2016, 13:44
Actualizat: 25 03. 2016, 15:21