Reportaj ProSport. Regatul ascuns de lângă Londra

Grandiosul eveniment anual din sportul alb își deschide de fapt porțile cu calificările de la Roehampton. Practic, Wimbledon-ul este unic și la acest capitol, fiind singurul turneu care se desfășoară în două baze sportive distincte.

Nu, Roehampton nu arată nicidecum ca în imaginația iubitorilor sportului alb. Complexul sportiv aflat la circa 2 km nord vest de Wimbledon te frapează de la intrare. Un câmp imens în toată regula, cu un gazon mai ceva decât la All England Club, parcelat special pentru turneul de calificări. Te simți brusc precum un călător în timp, aruncat într-un sanctuar al liniștii. Nicăieri a merge la tenis nu aduce mai mult a ieșire în familie, la picnic. Pentru că așa și este! Pe marginea terenului, spectatorii stau direct pe iarbă, ba un grup de englezoaice de vârstă mijlocie își întind cearceaful la câțiva metri de terenul pe care americanca Vania King trage din răsputeri în meciul decisiv pentru accederea pe tabloul principal. Cu cățel și purcel, servesc o masă în tihnă, netulburate de aplauzele răzlețe și sunetele specifice la contactul mingilor cu rachetele și suprafața de joc. „Zgomotul” total diferit de cel auzit pe zgură adâncește nota de relaxare totală.

Pentru a asista la calificările de la Roehampton nu te costă nimic! Și te mai și bucuri laolaltă cu localnicii de alte privilegii unice: poți păși nestingherit chiar pe gazonul pe care se joacă meciurile, iar jucătorii servesc chiar de sub ochii tăi, întregind impresia că asiști la teatru interactiv. Iar la final poți interacționa cu ei și chiar lua masa împreună la restaurant!

Același gazon, pentru cricket, rugby și fotbal

Ce mică e lumea! Frances, șefa centrului de presă, e bună prietenă cu Mariana Simionescu. Ba chiar a fost și la nunta ei de la Snagov, din 1986, când fosta mare jucătoare și-a unit destinele cu legendarul Bjorn Borg. Când vine vorba de istoria centrului de la Roehampton, Frances îl introduce pe Richard Joyner, arbitru și membru în Comitetul de organizare de la Roehampton. „Clubul a luat ființă acum cam 100 de ani. La început, era în exclusivitate pentru angajații Bank of England. În anii 20 s-au disputat aici calificările feminine pe zona de sud a Angliei, cele din nord fiind la Manchester. A avut logică apoi să le reunească aici, datorită proximității de Wimbledon. Este un loc fantastic, terenurile sunt într-o stare foarte bună. Vorbim de multe alte sporturi aici, nu doar tenis. Același gazon e folosit ca teren de cricket, iar iarna, tot aici, se joacă rugby și fotbal. În interior, mai există o sală de gimnastică, piscină, squash”.

Azi e Hănescu vs Federer

Conform tradiției turneului londonez, campionului anului precedent, Roger Federer, îi revine misiunea de a intra primul pe teren, astăzi, pe Centre Court, de la 15:00 ora României (Digi Sport 2, în direct). În premieră însă la Wimbledon, un tenisman român va păși pe gazon la meciul de deschidere de pe Centre Court. Victor Hănescu va disputa a șasea întâlnire directă contra lui Federer, până în prezent elvețianul cedând un singur set, în chiar ultima confruntare, pe hard-ul de la Indian Wells, în turul inaugural al ediției 2010. Fostul lider mondial s-a impus atunci cu 6-3, 6-7/5, 6-1.

Britanicii nu mai cred în Murray

Specialiștii nu-l prea văd pe finalistului de anul trecut, Andy Murray, punând capăt unei așteptări lungi de 77 de ani- ultimul britanic care a triumfat pe iarba de acasă a fost Fred Perry, tocmai în 1936. Pe aceeași jumătate de tablou cu Federer și Nadal, scoțianul nu are nici meciuri în picioare, revenind recent după o accidentare. În căutarea altor teme de interes, London Evening Standard a publicat în ediția de vineri un extras din biografia lui,intitulat „50 de lucruri pe care probabil nu le știi despre Andy Murray”. Astfel, aflăm de exemplu că actualul număr 2 mondial nu este adept al abstinenței sexuale înainte de meciuri, că și-a vândut Ferrari-ul de culoare roșie pentru că „atunci când îl conduceam, eram claxonat chiar și pentru simplul motiv că mă dădeam jos din mașină” și că i-a plăcut așa tare hotelul Cromlix House, în care fratele lui, Jamie,își făcuse nunta, încât l-a cumpărat cu totul.


Articol publicat de Valentin LUPU

foto: Valentin LUPU

Publicat: 23 06. 2013, 21:58
Actualizat: 23 06. 2013, 22:46