Primul arbitru suspendat pe viață din tenis. Francezul a încercat coruperea jucătorilor și a oficialilor: „Pariam ca toată lumea, între 1 și 125 de euro”

Nu doar jucătătorii de tenis încalcă legea, ci și oamenii care trebuie să vegheze asupra corectitudinii meciurilor. Miercuri a apărut primul caz în care Unitatea pentru Integritatea Tenisului (TIU) îi aplică o sancțiune dură unui oficial: suspendare pe viață.

Paria pe meciurile pe care le arbitra

Arbitrul francez Morgan Lamri (22 de ani) a fost găsit vinovat pentru multiple încălcări ale programului anti-corupție și interzis pe viață de către Federația Internațională a Tenisului (ITF). Arbitru de scaun și fost jucător în turneele Futures, Lamri a fost sancționat pentru efectuarea și încercarea unor pariuri la mai multe competiții, tentativă de mituire a unui oficial, tentativă de corupere a unui jucător și necooperare cu instituțiile din tenis.

„Am pariat pe Nadal și Ferrer. Nu este ilegal”

Lamri, care a arbitrat în turnee de categorie inferioară, de tip Challenger sau Futures, a negat acuzațiile în presa franceză: „Sunt uluit. Nu există fapte sau dovezi în motivarea TIU. Am doar un cont la o casă de pariuri online și joc de plăcere, ca toată lumea. Am pariat între 1 și 125 de euro, dar pe meciurile lui Rafael Nadal sau David Ferrer. Îmi asum asta și nu este nimic ilegal. M-au acuzat că aș fi încercat să corup jucătorii pentru a truca scoruri. Nu este nimic adevărat. Sunt prieten cu respectivii jucători și chiar am fost la o nuntă în familia unuia dintre ei”.

16 încălcări ale unui articol

Reacția oficială a TIU este însă cuprinzătoare, cu numeroase fapte de corupție săvârșite de Lamri: „Arbitrul de tenis Morgan Lamri a fost găsit de vinovat pentru fapte săvârșite în anii 2012 și 2013, într-un caz bazat pe rezultatele unei investigații a Unității pentru Integritate”.

Acuzațiile probate au fost:

  • 16 încălcări ale articolului D1: „Oficialilor turneelor le este interzis, în mod direct sau indirect să parieze pe rezultat sau orice alt tip de eveniment din cadrul oricărui concurs de tenis”
  • O încălcare a secțiunii D1.d: „Oficialilor le este interzis să influențeze sau să încerce influențarea vreunui rezultat sau a vreunui aspect din oricare eveniment de tenis”
  • O încălcare a secțiunii D1.e: „Oficialilor le este interzis să convingă sau să încerce convingerea tenismenilor pentru a nu juca la potențial maxim”
  • O încălcare a secținuii D2.c.a: „Constituie faptă de corupție refuzul oficialilor de a coopera cu programul TIU”

 

Publicat: 26 11. 2014, 19:46
Actualizat: 26 11. 2014, 19:47