Povestea lui Estrella, dominicanul dominator. La 26 de ani nu exista în ierarhia ATP, șase ani mai târziu s-a accidentat grav, iar la 33 de ani a intrat în Top 100

Îl cheamă Victor Estrella Burgos și a început să joace tenis în Republica Dominicană, locul nu tocmai ideal pentru facilități și condiții prielnice de antrenament. O țară fără tradiție în sportul alb, sport în care niciun dominican nu-și mai făcuse numele cunoscut până în 2014, până la el.

Estrella, care înseamnă „stea” în spaniolă, nu a intrat în primii 1000 de tenismeni ai lumii până la vârsta de 26 de ani, bornă la care mulți renunță, demoralizați de lipsa rezultatelor, și își agață termobagul în cui. I-au trebuit încă șapte ani, măcinați de accidentări și de meciuri extenuante în turneele Futures sau Challenger, pentru a pătrunde în clasamentul „greilor”, Top 100 ATP. LA 33 de ani, dominicanul cu doar 1.72 m înălțime, dar cu o inimă mare, fără contracte de publicitate, dar cu o rachetă Babolat în mână, a devenit cel mai în vârstă jucător care sparge ierarhia celor mai buni 100. Și-a făcut loc acolo după ce a câștigat turneul Challenger de la Salinas, ediția 2014, în Ecuador. Și munca sa continuă să dea roade.

Pe 19 iulie, Estrella, locul 82 în lume, l-a învins pe francezul Richard Gasquet (14 ATP) și s-a calificat în prima semifinală ATP 250 din carieră, la Bogota (Columbia), acolo unde a pierdut greu cu Bernard Tomic (70 ATP), 7-6, 6-7, 7-6. Ceea ce face ca parcursul său să fie și mai impresionant este faptul că în octombrie 2012 a trecut printr-un impas, din cauza unei accidentări grave. Atunci când se antrena la un club local de tenis, Victor și-a fracturat cartilajul cotului drept, problemă care l-a ținut departe de ceea ce îi este atât de drag, terenul, pentru șase luni.

Într-un interviu acordat în acest an pentru site-ul oficial al ATP, dominicanul spunea: „În timpul lungii perioade în care am fost accidentat, am petrecut clipe dificile în care m-am gândit la retragere. Am primit sprijin de la oamenii apropiați, cei care mi-au dat puterea să nu renunț. Când am început procesul de recuperare, am devenit mai hotărât, mai energizat din punct de vedere fizic și m-am uitat cu capul sus către revenire. M-am maturizat foarte mult și am devenit mai puternic mental. Am început să mă antrenez din greu și m-am întors cu o dorință arzătoare de a câștiga puncte, de a-mi recăpăta încrederea, și iata-mă aici. Am câștigat trei turnee Challenger și aproape că m-am calificat pentru US Open după doar patru luni”.

În 2014, Victor a debutat pe tabloul principal al unui turneu de Grand Slam și a pierdut în primul tur la Roland Garros, cu polonezul Jerzy Janowicz, 6-1, 6-4, 6-7, 6-4. Clasamentul i-a permis accederea în prima rundă și la Wimbledon, acolo unde s-a retras în fața lui Jiry Vesely, la scorul de 5-1 pentru ceh. Estrella face parte din echipa de Cupa Davis a Republicii Dominicane încă din anul 1998, având un record de 33-13 la simplu și de 18-18 la dublu.

Povestea lui Victor Estrella pare desprinsă dintr-un film de Hollywood, mai ales pentru că s-a conturat în tenis, unul dintre cele mai costisitoare sporturi. Victor nu și-a putut crea drum spre elita mondială cu wild-card-uri sau deplasări scumpe la turneele din Europa. A pornit de la zero, de la condiții mediocre de antrenament și fără un staff organizat în spate. Dacă Djokovic, Nadal sau Federer sunt modele pentru tinerii care încep să practice tenisul, Estrella ar trebui să fie un erou.

Victor Estrella Burgos: „Dragostea pentru joc trebuie să fie acolo. Dacă vreți să depășiți greutățile, trebuie să aveți pasiune”.

Publicat: 28 07. 2014, 00:01
Actualizat: 28 07. 2014, 00:37