Noua față a tenisului. Cele două turnee americane de top ale primăverii sunt conduse de jucători de top ai anilor 2000. Aerul fresh adus de Tommy Haas

Prestigioasele turnee care alcătuiesc ‘The Sunshine Double’, Indian Wells și Miami, sunt conduse de jucători care, în anii 2000, făceau show pe terenul de tenis la cel mai înalt nivel. În weekendul recent încheiat, Tommy Haas (39 ani) a oficiat ceremonia de premiere a Masters-ului de 1000 de puncte patronat de Larry Ellison, iar peste două săptămâni îl vom vedea, cel mai probabil, pe James Blake (38 ani) în aceeași postură, la finalul celor două săptămâni de întreceri de la Miami.

Tommy Haas, omul numărul unu la Indian Wells

Cel mai bun jucător de tenis al Germaniei de la Boris Becker încoace, Tommy Haas s-a stabilit în Statele Unite, în Florida, la vârsta de 13 ani. Cu o carieră ferfenițită de nouă operații, care i-au oferit doar secvențe în circuit, între pauze lungi și anevoioase de refacere, Tommy Haas a fost numit director al turneului de la Indian Wells pe data de 3 iunie 2016. Germanul încă nu încheiase oficial conturile cu tenisul de performanță și mai avea, în rezervor, o super-performanță: două victorii în turnee consecutive în fața unor jucători din Top 10, în mai și iunie 2017.

L-a învins pe Milos Roanic – la Roma, apoi pe Roger Federer – pe iarba de la Stuttgart. La Indian Wells 2018, Haas și-a anunțat, oficial, retragerea din tenisul profesionist, iar cea mai mare satisfacție a fostului număr doi mondial este faptul că ultima sa victorie în circuit a fost în fața uriașului Federer.

Tommy Haas a găsit la Indian Wells o provocare imensă: turneul se mândrește cu facilități și organizare la cel mai înalt nivel, fiind cel mai îndreptățit să forțeze mâna Federației Internaționale de Tenis pentru desemnarea sa ca al cincilea turneu de Mare Șlem al anului. Mai mult, predecesorul său, Steve Simon, este nimeni altul decât omul transferat la conducerea WTA – forul suprem din tenisul feminin.

Ce a adus nou Tommy Haas? Directorii de turnee transmit, la toate turneele majore, mesaje de întâmpinare către cei mai buni jucători care participă la turneu, oferă declarația oficială și omni-prezentă la fiecare abandon de ultim moment din turneu (cum a fost la Indian Wells cazul lui Rafael Nadal), participă la tragerile la sorți și la ceremoniile de premiere. Tommy Haas și-a valorificat din plin capitalul de imagine și a jucat rolul directorului-jucător: a prefațat, în interviuri video special create pentru conturile oficiale ale turneului, cele mai interesante meciuri din turneu, de la încleștări din primul tur, până la cele două finale.

La ceremonia de premiere de duminică, Tommy Haas i-a premiat și i-a aplaudat pe Roger Federer – un coleg de generație împotriva căruia a disputat 17 partide, câștigând patru în total și două în ultimii șase ani, apoi pe campionul Juan Martin del Potro, în fața căruia a pierdut toate cele cinci meciuri directe. Ambii jucători i s-au adresat în mod special lui Tommy în timpul discursului de final.

James Blake, director la Miami

Cu un an mai tânăr decât Tommy Haas, James Blake a pus totuși punct carierei mult mai devreme decât neamțul. Blake s-a retras în anul 2013, după US Open. Fostul număr patru mondial a fost numit director al turneului de la Miami, alături de Adam Barrett, la începutul acestui an, pe 11 ianuarie.

Concurența dintre cele două turnee – Miami și Indian Wells – este evidentă.

James Blake este omul ales să aducă un plus turneului care încearcă să recupereze decalajul față de rivalul direct prin relocarea întrecerii, în complexul echipei de fotbal american Miami Dolphins. Asta se va întâmpla în 2019,

Duelul notorietății este câștigat clar de Tommy Haas, în fața unui jucător care, în 2015, a ținut capul de afiș în zia după ce a fost arestat din greșeală de Poliția din New York. Incidentul l-a determinat pe fostul jucător de tenis să se implice în campanii de protejare a minorităților.

Armada spaniolă: Feliciano Lopez, numit la 36 de ani director al turneului de la Madrid

Un al treilea turneu din seria Masters 1000 a ajuns, în 2017, pe mâna unui jucător din aceeași generație cu Haas și Blake. La 36 de ani, Feliciano Lopez a fost numit succesorul lui Manolo Santana, pe data de 1 decembrie, deși este încă jucător activ. Lopez își va face, un an, ucenicia, urmând ca în 2019 să preia în integralitate frâiele turneului deținut de Ion Țiriac.

‘Feli’, bun prieten al lui Rafael Nadal, este și în 2018 un jucător de top. El ocupă în prezent locul 32 ATP la simplu și locul 26 ATP la dublu. În 2017, Feliciano Lopez a câștigat al șaselea titlu al carierei, la Queen’s.

  • Din totalul de nouă turnee Masters 1000, trei mizează pe jucători ale căror partide sunt fresh pe retina pasionaților de tenis.
  • La polul opus, Masters-ul de la Monte Carlo îl are ca director pe fostul jucător din Republica Yugoslavă, Željko FranuloviÇ (70 ani), Masters-ul de la Paris contează pe Guy Forget (53 ani), turneul de la Cincinnati se bazează, de la jumătatea lui 2016, pe Andre Silva – un om cu mulți ani petrecuți în structurile de top ale tenisului. Carl Hale (53 ani) – legendar jucător de tenis al Jamaicăi – este directorul de turneu la Rogers Cup (Canada), Masters-ul de la Shanghai este condus de Michael Luevano, în timp ce la Roma, conducerea este tricefală.
Publicat: 20 03. 2018, 21:33
Actualizat: 20 03. 2018, 21:38