New York Heat a lovit brutal tenisul. Doi români au simțit din plin arșița, imaginile spun totul, iar mărturiile șocante curg-râu: „Fața mea era roșie, era al naibii de cald”, „nici nu puteam merge drept” și „am schimbat de 3 ori încălțările!”

Ediția 2018 a US Open-ului a fost lovită de un val de caniculă care a îngreunat misiunea jucătorilor și jucătoarelor de tenis. Chiar dacă, în mod evident, condițiile au fost egale pentru oponenți, per total, calitatea meciurilor a avut de suferit, iar fotografiile surprinse de camerele de luat vederi sunt cât de poate de grăitoare. Imaginea de ansamblu se conturează din mici piese, ca într-un puzzle.

Organizatorii au decis să aplice regula condițiilor extreme și la masculin

USTA a luat decizia de a aplica, în premieră în Era Open, regula de căldură extremă nu doar la meciurile de pe tabloul feminin, ci și la masculin. Fetele au primit câte 10 minute la vestiare după încheierea primelor 2 seturi – deci, înaintea decisivului, iar băieții au primit o pauză similară de 10 minute după primele 3 seturi.

Acesta este unul dintre capitolele la care există diferențe uriașe între WTA și ATP. Jucătoarele sunt protejate printr-un articol din regulamentul WTA aplicabil în toate turneele, în timp ce la masculin această regulă nu există. Mai mult, USTA a anunțat că este puțin probabil să se introducă o astfel de regulă la băieți, deciziile urmând a fi luate punctual.

Abandonuri pe bandă rulantă la masculin

Nouă partide s-au încheiat prin abandon în primul tur pe tabloul de simplu masculin la US Open 2018. David Ferrer (Spania), Felix Auger-Aliassime (Canada), Sam Querrey (SUA), Marius Copil (România), Stefano Travaglia (Italia), Filip Krajinovic (Serbia), Leonardo Mayer (Argentina), Mihail Iujnîi (Rusia) și Ricardas Berankis (Lituania) sunt jucătorii care s-au retras în timpul partidelor. Un al zecelea abandon s-a înregistrat, miercuri, cel care nu a mai putut ajunge la linia de finiș fiind Jason Kubler – un jucător cu o poveste incredibilă pe care ați putut-o citi în ProSport, cu șase operații la genunchi până la vârsta de 25 de ani.

  • În vârstă de doar 18 ani, Felix Auger-Aliassime a fost nevoit să se retragă în decisiv din cauza ritmului cardiac neregulat.
  • Mihail Iujnîi s-a retras în primul tur, la ultima apariție într-un turneu de Mare Șlem, acuzând crampe puternice: „C*&%$, sunt prea bătrân ca să îndur așa ceva!„, a răbufnit fostul număr 8 mondial

Situația este cu atât mai neobișnuită cu cât, recent, tenisul mondial a adoptat o regulă menită să proteeze jucătorii accidentați, dar și spectacolul sportiv, încurajându-i pe tenismeni să se retragă înainte de startul competiției dacă acuză accidentări, oferindu-le posibilitatea de a încasa jumătate din premiul în bani rezervat primului tur. Nu mai puțin de 4 jucători au renunțat să mai ia startul la US Open 2018.

Radwanska, Begu și Djokovic, printre jucătorii care au fost consultați de medic în timpul meciurilor

Imaginile cu jucătorii și jucătoarele care au folosit pungi de gheață înfășurate în prosoape, cu sticlele de apă răsturnate în cap sau peste genunchii înfierbântați și cu grimasele de durere ale sportivilor au făcut înconjurul lumii.

Irina Begu a mai pătimit pe teren atât de mult doar în februarie 2015, la Rio.

Mărturii șocante: „Nu puteam nici să merg drept!”

Sam Stosur, învinsă de Caroline Wozniacki în primul tur, 6-3, 6-2: „Fața mea era roșie, era al naibii de cald, a trebuit să fac un duș la ieșirea de pe teren, înainte de orice altceva. Am fost leoarcă imediat. A fost foarte dur. Toată lumea se plânge la Melbourne, că e așa și pe dincolo, dar la New York este mult mai rău. Noi avem două zile toride la Melbourne, pe când aici canicula durează mult mai mult. De aceea vedem mult mai multe abandonuri aici. Și, totuși, noi primim bila neagră, la Australian Open”

Alexander Zverev, după 6-2, 6-1, 6-2 în fața lui Peter Polansky, în primul tur: „Pentru noi, jucătorii de tenis, este foarte dur. Nu suntem în NBA, nu știm cât vom fi pe teren. Condițiile meteo foarte, foarte dure”

Stefano Travaglia, jucător nevoit să se retragă în setul patru al meciului său din turul 1 împotriva polonezului Hubert Hurkacz, cu câteva minute înainte ca organizatorii să fi luat decizia de a implementa regula condițiilor extreme și la masculin: „Nu puteam nici să merg drept. Nu am vrut să risc. La finalul setului trei an cerut intervenția fizioterapeutului. Abia puteam să mă mișc. Am început să am și crampe. Cred că erau temperaturi de 36-37 de grade, dar ceea ce resimțeam noi pe teren era mult mai rău de atât. Când ai limita aceea de 25 de secunde între puncte, nu este posibil să joci în condițiile astea”

Rafael Nadal, calificat în turul 3 după două meciuri disputate în seiunea de seară. Ibericul a folosit intensiv prosoape cu gheață, la fel ca Serena Williams, deși a jucat sub lumina reflectoarelor, dincolo de asfințit. Liderul mondial a cerut în zadar organizatorilor aducerea unui ventilator, așa cum există la turneul de la Cincinnati: „Din fericire, am înțeles că vremea se va îmbunătăți în următoarele zile. Vom putea vedea tenis de calitate mai bună, ceea ce este bine pentru toată lumea. În primul rând nu este bine să joci în aceste condiții pentru că nu sunt bune pentru sănătatea jucătorilor, în al doilea rând nu este bine pentru fani”

Sloane Stephans. deținătoarea trofeului la US Open, după calificarea în turul trei: „Ieri, am fost la antrenament, am făcut un masaj. Am vrut să ies la cină, alături de o prietenă – trebuia să mergem la cinci blocuri distanță, la restaurant, dar când am ieșit afară era atât de cald încât eu am spus – nuuu, nu facem asta!”

Dominica Cibulkova, după calificarea în turul doi: „Eu transpir mult A trebuit să schimb de trei ori încălțările, pentru că se făcuseră fleașcă”

Publicat: 30 08. 2018, 21:01
Actualizat: 30 08. 2018, 22:28