Mentalitatea prin care surorile Serena și Venus Williams au atins performanțe uluitoare în tenis: „Asta a fost concepția lor, mereu”. Antrenorul român care le-a pregătit face dezvăluiri | VIDEO EXCLUSIV

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 6 poze

Adrian Pelmuș, antrenorul român plecat cu bursă de studii la Universitatea din Alabama, Tuscaloosa, unde a obținut licențe în Sports Medicine and Sports Education, a rememorat momentul în care le-a cunoscut pe surorile Williams.

Pelmuș a devenit cel mai apropiat colaborator al legendarului Nick Bollettieri, iar ulterior le-a pregătit pe Serena și Venus Williams pe vremea în care cele două mari sportive se pregăteau să intre în lumea mare a tenisului.

Antrenorul român Adrian Pelmuș dezvăluie mentalitatea prin care surorile Williams au scris istore în tenis

Românul povestește că mentalitatea impusă de tatăl lor, Richard, a constituit baza peformanțelor impresionante pe care le-au atins surorile care au scris istorie în WTA.

„Serena a venit în 2001 împreună cu Venus și cu tatăl lor, Richard. Eu le știam din anul 1995, de-aici din Delary Beach când se antrenau Rick Macci și aveau acel coș de mingi cu, probabil, 600 de mingi și toate erau destul de uzate dar nu conta pentru că tatăl lor, când le dădea mingea, le spunea că nu există liniile pe teren.

«Duceți-vă după orice minge de tenis și loviți-o!». Asta a fost concepția lor, mereu. Să alerge și să dea mingea înapoi. Aici, ea când a venit, am avut o glumă: «De data asta nu vor mai avea 600 de mingi, vor fi mingi foarte bune». Ea are simțul umorului fantastic, iubea aniumăluțele, a venit cu cățelul ei.

Am devenit buni prieteni în săptămâna aceea. O fată deosebită și sora ei, fantastică. Ce să mai vorbim, restul este istorie, nu?!”, a declarat Adrian Pelmuș, în exclusivitate pentru ProSport.

Surorile Serena și Venus William au scris istorie în tenisul feminin

Cum l-a motivat performanța Virginiei Ruzici pe tatăl surorilor Williams

În Compton, cartierul rău famat al Los Angeles-ului unde mai degrabă găseai o armă decât pâine, Richard Williams urmărea la TV, șocat, cum Virginia Ruzici încasa un cec de 40.000 de dolari pentru un titlu la Salt Lake City în 1980, mai mult decât câștigase el într-un întreg an.

„A doua zi, tata a ieșit și a cumpărat un ziar ca să verifice câștigurile Virginei Ruzici și să vadă cu ochii lui dacă o jucătoare de tenis putea aduna atât de mulți bani cu 4-5 meciuri câștigate într-o singură săptămână. Când s-a întors acasă i-a spus mamei: „Trebuie să mai facem doi copii și să-i transformăm în mari stele ale tenisului”, a povestit în urmă cu câțiva ani Serena Williams.

Născut în New York din părinți imigranți italieni, Bollettieri a absolvit Spring Hill College din Alabama, stat unde a obținut bursă, trei decenii și jumătate mai tîrziu, Adrian Pelmuș. Românul a fost angajat de Bollettieri la academia lui de tenis construită pe coasta de vest a Floridei, la 50 de mile sud de Tampa, un internat pedagogic specializat în tenis unde au fost crescuți 10 lideri mondiali ATP și WTA printre care Andre Agassi, Jim Courier, Monica Seles, Maria Sharapova, surorile Venus și Serena Williams, Martina Hingis, Marcelo Rios, Jelena Jankovic, Boris Becker dar și Mary Pierce sau Anna Kournikova.

Pelmuș a primit de la Bollettieri una dintre cele 15 ediții de lux ale «Bollettieri’s Tennis Handbook», carte care a revoluționat tenisul prin tehnicile și strategiile de dezvoltare fizică și mentală.

Publicat: 03 04. 2022, 13:01
Actualizat: 28 02. 2023, 10:17