Mărturisire șocantă despre Bjorn Borg, fostul număr 1 ATP care s-a însurat cu o româncă la București: „Nu-i păsa de reputația sa, nici de consecințe. Obsesia lui pentru cocaină era iremediabilă”

Cea de-a doua soție a lui Bjorn Borg, Loredana Berte, a publicat recent o carte biografică, intitulată „Trastocando„, în care face dezvăluiri șocante despre cel care i-a fost partener de viață între 1989 și 1992. Potrivit mărturiei fostei cântărețe italiene, „Regele Zgurii”, jucătorul care a lansat un nou stil de joc, de uzură, de pe linia de fund a terenului, a avut mari probleme cu drogurile: „Obsesia lui pentru cocaină era iremediabilă. Devenise un pericol pentru el și pentru cei din jur„, este declarația sfâșietoare a lui Berte.

Considerat un monument al disciplinei, Borg a fost protagonistul unor scene desprinse parcă din filme. „Într-o zi, la Milano, mergea pur și simplu pe stradă și le cerea tuturor celor pe care îi întâlnea medicamente. Nu-i păsa de reputația sa, nici de consecințe. În 1998 a încercat să se sinucidă și a fost salvat doar de spălături la stomac„, scrie Berte.

Berte s-a căsătorit cu Borg după ce mariajul acestuia cu românca Mariana Simionescu a eșuat. Borg și Simionescu s-au cunoscut la mijlocul anilor 70. În 1977, cei doi au fost nașii copilului lui Radu Nunweiller, căpitanul lui Dinamo, iar în 1980 s-au căsătorit în România, iar Nunweiller le-a fost naș. Evenimentul a avut loc pe 24 iulie, iar numărul 1 ATP la acea dată a ales să organizeze nunta într-o țară din blocul comunist. Cununia civilă s-a ținut la Primăria sectorului 1 din București, iar cea religioasă la mânăstirea Căldărușani. Nunta propriu-zisă a avut loc la Snagov, iar mirii au ajuns acolo într-un car tras de boi. Divorțul a fost pronunțat în 1984.

Ilie Năstase, Mariana Simionescu și Bjorn Borg la începutul anilor 80

109 săptămâni a petrecut Bjorn Borg în fotoliul de lider mondial, în șase etape.

3 ani consecutiv, Bjorn Borg a reușit dubla Roland Garros – Wimbledon (1978 – 1980)

Numele lui Bjorn Borg se adaugă pe o listă a așilor sportului alb care au avut „probleme albe”, cu drogurile: în biografia sa, Open, Andre Agassi a mărturisit că a consumat metamfetamină și că a mințit reprezentanții ATP pentru a scăpa de suspendare, iar conaționalul celui supranumit „Ice Borg”, suedezul Mats Wilander, fost lider mondial și septuplu câștigător de Grand Slam, a fost depistat pozitiv cu cocaină în anul 1995. Wilander a spus atunci că a luat drogul în mod accidental, fiind suspendat doar trei luni. În circuitul WTA, Martina Hingis a fost suspendată doi ani după ce a fost depistată pozitiv cu cocaină.

Bjorn Borg a șocat lumea tenisului în 1983, atunci când la doar 26 de ani, cu șase titluri câștigate la Roland Garros și cinci la Wimbledon, suedezul își anunța retragerea din sportul alb. La începutul anilor ’90, Bjorn Borg a încercat să revină în sportul care l-a consacrat, anacronic, jucând cu rachetă de lemn în fața unor adversari care trecuseră de mult timp la mai puternicele rachete din fibră de carbon. A fost o tentativă eșuată de revenire.

Publicat: 08 12. 2015, 08:18
Actualizat: 08 12. 2015, 09:47