CORESPONDENȚĂ DE LA MADRID. Secretele Simonei Halep: de ce își distruge racordajul chiar înaintea meciului și cât de mult îi influențează performanța aerul respirat de spectatori | VIDEO EXCLUSIV

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 5 poze

Racordatul rachetelor Simonei este știință de ultimă generație. ProSport vă prezintă racheta originală, autentică, furnizată de producătorul american, pe care Simona Halep o folosește de când joacă tenis profesionist .

„După fiecare antrenament, Simona dă rachetele la racordat. Toate rachetele pe care si le pregateste pentru meci. Una însă, dintre toate aceste3-4 rachete, va fi racordată la o tensiune diferită: cele mai tari (n.r. corzi întinse puternic) se simt pe teren și de regulă o folosețte când sunt mulți spectatori iar aerul respirat de aceștia crește umiditatea în arenă.

De ce își distruge Simona Halep racordajul chiar înaintea meciului

Umezeala multă schimbă tensiunea (n. r. forța cu care sunt întinse corzile pe cadrul rachetei) și atunci preferă să folosească racheta cu tensiune mai mare în racordaj”, a declarat în exclusivitate pentru ProSport unul dintre cei 12 racordeuri angajați ai turneului de la Madrid.

De obicei, Halep nu are în „termobag” (geantă special fabricată pentru rachete cu căptușeală izolantă, pentru temperatură, dar și împotriva umidității, care afecteaza racordajele) pe teren, la meci mai mult de 3 rachete în vreme ce Roger Federer nu intră la meci fără 9: totuși numărul acestora este influențat în parte de conditiile de joc, altitudine față de nivelul mării

  • Cum este la Madrid, aproximativ 700 metri comparativ cu Monte Carlo și chiar cu Paris, în timpul “Roland Garros-ului”/cea mai mare altitudine, 3000 metri, la care s-a jucat a fost meciul de “Cupa Davis” Ecuador – România în 2003, debutul „perechii” Tecău-Mergea, victorie dramatică după o întâlnire contra fraților Lapentti, încheiata cu 5 meciuri a câte cinci seturi fiecare, unică în istorie), umiditate, căldură, înăltimea stratului de nori, etc.

Uneori are 2-3 rachete cu tensiune 26/25 kilograme/forță în racordaj și, alta, întinsă la 27/25 kilograme/forță.
Racordajul este sintetic (material plastic monofilament si multifilament) nu din „maț natural” de vită/oaie cum are, de exemplu, Rafael Nadal.

Pentru o singura rachetă a lui Nadal se folosesc mațele naturale colectate de la 7-8 vaci. Este vorba despre cel mai scump tip de racordaj existent pe piața mondială, produs de francezi care au experienta de cel putin 100 de ani când produceau corzi pentru piane.

Capriciul Simonei Halep

O rolă de racordaj cu fir bobinat având o lungime de 200 de metri costurile pot ajunge și la 150 de euro. 9 metri pe lungul cadrului rachetei și 8 metri pe lat, atât racordaj folosește Halep pentru o singură rachetă: ea are efectiv, nevoie, de 11 metri de racordaj dacă respectiva coardă este întinsă dintr-o singură bucată.

Cel mai mult contează însă suprafața de joc și mingiile: zgura, comparativ cu cimentul vopsit (GreenSet, Plexipave, etc.) distruge cel mai mult corzile rachetei din cauza frecării cu particulele concasate în timp ce presiunea din mingi condiționeaza dinamica loviturilor.

În cazul mingiilor umflate tare, tensiunea racordajului trebuie să fie mai mică. Un racordaj mai tare folosit la mingi normale permite control ridicat în execuții.

Halep are un capriciu identic cu al lui Martin Del Potro: nu permite, nimănui, să pună mâna pe racheta ei după ce a pus “gripul” (o bandă moale, confortabilă, adezivă pe fața interioară care se atașează de mânerul rachetei care este amprentat pentru Simona=modelate cele 8 muchii, îmbinarea acestora, finisarea și mărimea în funcție de “priză”).
Tabietul Simonei: ea își schimbă “gripul !” posibil ca superstiție sau pur și simplu din obișnuința confortului și igienei mâinilor.

În mod normal, Simona își racordează racheta din două bucăți de racordaj, cu 4 noduri pe cadru cu intenția de a nu se slăbi acesta în timpul meciului. Fiind doar din 2 noduri, tensiunea pe lung și cea pe lat este diferită iar repetivitatea loviturile face ca tensiunea să cedeze. În 4 noduri este exclusă această slabire a racordajului pe parcursul unei partide.

Mihaela Buzărnescu este singura dintre jucătoarele din România care își racordează racheta din două noduri: este pe de o parte obișnuință pe de altă parte nu îi convine să fie exagerat de tare coarda. Din 4 noduri, tenisunea nu cedează.
Realitatea constă că practic, toți jucătorii schimbă racordajele, special, pentru meci. Pe parcursul câtorva zile la Madrid, Halep poate modifica tenisunea în racordaj dacă este soare, dacă este meci programat în sesiunea de seară, dacă terenul este imbibat după ploaie sau, cum a fost în primul tur, s-a jucat întâlnirea cu acoperișul tras, „indoor”.

Secretul absolut neștiut de nimeni: Halep folosește un model de rachetă vechi, “Wilson Steam 99”, pe care firma americana “Wilson” nu îl mai produce, în serie, din 2015 ci numai dacă li se cere, special, expres, pe comandă, de către Simona.

Interesant că, exact într-o zi ca aceasta de la Madrid, în care nu se anunța strop de ploaie, dar vremea a dat peste cap programările organizatorilor ca derulare a partidelor, Halep taie corzile rachetelor chiar dacă nu le utilizează de loc, pe unele dintre ele, la antrenament.

Simona începe mereu un meci cu o racheta “favorită” iar una din superstițiile ei constă în a o ține cu sigla firmei “în sus” de pe mâner (“W” ca și când vrea să citească numele companiei care îi produce racheta).

„Este un model de rachetă cu care nu lovești tare dar senzația de manevrabilitate este confortabilă cu ea și i se potrivește Simonei care poate să mixeze atât atacul din vecinătatea liniei de fund cât și defensiva agresivă încare folosește forta cu care vine mingea de la adversară” spun specialiștii care îi racordează rachetele.

Dacă Pete Sampras nu a renunțat să joace cu un model de Wilson “ProStaff” pe tot parcursul carierei, Roger Federer a participat, activ, luni în șir, la cercetări de laborator și de dinamică a loviturilor făcute particularizat astfel încât el să mărească cadrul rachetei.

Special, pentru Halep, americanii produc acest model dar îi pot livra și rachete folosite, nu uzate, dar pe care le vopsesc în funcție de campania momentului ca să vândă tipuri ca “Burn 100 CV” sau acest așa-zis “cameleon” utilizat de Simona din septembrie 2021, “Blade 98 V-8 16/19” (vândut pe Internet cu 204 euro, redus de la 270 de euro, sub această denumire ca rachetă a lui Halep).

Un “Steam 99”, similar celui folosit de Halep nu poate fi cumpărat, dacă mai este posibil, decât de pe Internet și cu nu mai puțin 300-400 de euro bucata și nu neapărat nouă racheta.

Publicat: 30 04. 2022, 19:47
Actualizat: 08 04. 2023, 22:51