Le-a dat o „lecție” profesorilor. Juniorul român respins la proba de tenis din cadrul admiterii la liceu a câștigat trei turnee internaționale în doar o lună

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 1 poze

Rareș Mandu (15 ani), unul dintre juniorii de top ai României, a fost respins în mod scandalos la proba de tenis din cadrul admiterii la liceul „Mircea Eliade”, iar lovitura pe care a primit-o de la profesorii examinatori l-a ambiționat pe plan sportiv. După ce a picat proba de serviciu într-un punct fix, la sfârșitul lunii mai, jucătorul care deține cel mai bun serviciu din țară la categoria sa de vârstă (cea mai ridicată medie de ași pe meci) a început să câștige turnee pe bandă rulantă.

După ce a fost respins la proba de tenis de la liceu, Mandu a câștigat trei trofee internaționale și a urcat pe 2 în clasamentul național

Rareș a triumfat în cadrul a trei competiții internaționale U16, în luna august, toate organizate sub egida Tennis Europe, cel mai important for al tenisului juvenil: Kilkis Cup (Grecia, 10-15 august), atât la simlu, cât și la dublu, și Koufalia Cup (Grecia, 17-22 august), la simplu. De asemenea, Mandu a atins faza semifinalelor de simplu la Aridea Cup (Grecia, 24-29 august), iar respectivele rezultate l-au propulsat pe locul 51 la nivel mondial și pe poziția secundă în clasamentul național U16. În ambele finale de simplu de la Kilkis (concurenți din 10 țări) și Koufalia (concurenți din 14 țări), Rareș Mandu l-a învins pe favoritul principal Kuzey Cekirge (Turcia) cu 7-5, 4-6, 6-1, respectiv 6-4, 6-4. În finala de dublu de la Kilkis, Rareș s-a impus alături de Călin Simu (România, 15 ani) în fața echipei cipriote Andreas Aravis/Theodoros Sofroniu, scor 7-6(5), 6-4.

Performanțele de excepție reușite de sportivul legitimat la Academia Sever Dron transformă episodul petrecut cu trei luni în urmă, la „Mircea Eliade”, într-unul de neimaginat. Cazul a fost prezentat în exclusivitate de ProSport, Rareș Mandu acuzând proasta organizare a probelor din cadrul concursului de admitere în clasa a IX-a a liceului cu program sportiv din București. Juniorul a declarat că a servit exemplar, dar că profesorii l-au picat pe motiv că nu a trimis respectivele servicii în spațiile delimitate de ei.


Rareș Mandu a fost motivat de incidentul petrecut la „Mircea Eliade”: talentatul junior a făcut un salt semnificativ în clasamentul național, de pe locul 10 până pe locul 2, în doar trei luni – foto Alunița Munteanu.

Decizia examinatorilor a fost una bizară, ținând cont că ceilați concurenți admiși erau mult mai slab cotați decât Mandu, unii chiar fără vreun meci de tenis în picioare: „Îi înving pe toți cei care au luat examenul, aproape în fiecare meci. Sincer, pe unii care au luat nota 10 i-am bătut cu 6-2, 6-2. Fără să mă laud, eu am cel mai bun serviciu din țară, la vârsta mea, cu cea mai bună medie de ași pe meci. După ce am servit, mă duceam spre locul meu, unde erau și ceilalți participanți. Profesorii examinatori m-au chemat și mi-au zis: «Ești eliminat, poți să pleci acasă». Teoretic, proba este destul de grea, trebuie să fii bun să o treci, dar eu sunt sigur că nu meritam să fiu picat”, s-a plâns campionul național de dublu al anului 2014, la categoria de vârstă U14.

Profesorul examinator: „A vrut să impresioneze, dar nu era cazul”

Mihai Buzărnescu, profesorul examinator care l-a respins pe Rareș Mandu, și-a motivat hotărârea, spunând că tenismenul a avut o atitudine înfumurată, fapt care l-a împiedicat să înțeleagă regulile concursului: „El a vrut să servească prea tare, neînțelegând că putea să trimită ușor, chiar și din mână. Nu conta în ce fel executa serviciul, ci doar să pună mingea în spațiile delimitate de noi. Eu și celălălt profesor am stat la 1 metru de acele spații, tocmai pentru a nu avea vreun dubiu, iar copilul nu a servit cinci mingi bune, sunt sigur de asta. El credea că are meci cu Federer și a vrut să impresioneze, dar nu era cazul”, a spus profesorul despre prestația elevului care n-a avut de ales și s-a înscris tot la „Mircea Eliade”, însă pe locurile de la profilul științe sociale.

Publicat: 16 09. 2015, 16:53
Actualizat: 17 09. 2015, 11:46