INTERVIU EXCLUSIV | Ana Bogdan: „US Open a fost unul dintre cele mai frumoase și palpitante turnee din viață”. Povestea meciurilor cu Niculescu și Cîrstea, tata-antrenor și ținta din 2017

Turneul de la Flushing Meadows s-a terminat, așa că putem trage concluziile. A fost un US Open bun făcut de unele românce angrenate în acest turneu, dar surpriza competiției pentru români nu a fost nici Simona, nici Sorana, nici Monica, ci Ana. Ana Bogdan, a 116-a jucătoare a lumii la 24 de ani.

Sportiva născută în Sinaia, obișnuită cu turnele ITF sau 125 K SERIES, a reușit după un șir de meciuri decise pe muchie de cuțit să revină și să căștige biletul pentru tabloul principal. Am reușit să stăm de vorbă cu Ana despre parcursul pe care l-a avut de-a lungul turneului, despre relația cu tatăl său, dar și despre gândurile pe care le are pentru sezonul viitor. De luni, Ana va intra în Top 100 WTA.


4 ani e vârsta la care Ana a început tenisul, îndrumată de tatăl său, Ion, și de mama sa, Monica

Cum a fost acest turneu de Grand Slam pentru tine și cum a fost să parcurgi fiecare tur începând cu calificările?
A fost unul dintre cele mai palpitante și frumoase turnee , dar și una dintre cele mai grele experiențe pe care am trait-o până acum. Până acum am avut meciuri intense, aproape toate s-au jucat în trei seturi și am fost mereu condusă în setul al doilea sau în decisiv. Revenirile cele mai mari fiind în primul tur din calificări, setul secund, unde adversara mea (Kuwata, 154 WTA) a condus cu 2-5, eu reușind să câștig în cele din urmă cu 7-5 setul și implicit meciul.

Și până la meciul cu Sorana Cîrstea…
Apoi, în turul al doilea al calificărilor, am fost condusă cu 0-3 în setul decisiv și am reușit să revin și să câștig 6-4, dar cel mai frumos come-back l-am avut în fața Soranei – primul tur al tabloului principal unde am câștigat cu 0-6, 7-5, 6-2 -, unde absolut nimeni nu-mi mai dădea o șansă de a câștiga meciul.

De unde ai avut resurse fizice și psihice?
Sorana conducea cu 0-6 și 2-5, iar jocul meu era foarte slab – făceam greșeală după greșeală, am simțit o presiune imensă și emoții foarte mari pentru mine pe tot parcursul meciului, însă nu am renunțat niciodată să cred că voi reuși să câștig. Pentru mine US Open 2016 a fost locul unde am trăit intens fiecare zi, îndeplindu-mi unul dintre cele mai mari obiective pe anul acesta și totodată locul unde am avut de învățat extrem de multe lucruri.

Ai jucat împotriva a două compatrioate, care a fost senzația?
În afara terenului ne înțelegem foarte bine, însă când ne aflăm în postura de adversare și ne desparte fileul, trebuie să lăsăm
deoparte prietenia și să luptăm fiecare pentru idealul său, iar acest lucru nu este deloc confortabil. Mi-a fost dificil să joc, atât împotriva Soranei cât și a Monicăi, mi-aș fi dorit să avem alt traseu și fiecare dintre noi să poată accede în tururile următoare.

  • Backhand-ul în cross e lovitura favorită a Anei Bogdan
  • Schiul, snowboardingul și călăria sunt sporturile prefereate ale Anei Bogdan
  • Ar vrea să devină designer de interior după ce se lasă de tenis


Hard-ul e suprafața favorită a Anei Bogdan

Care este relația cu tatăl tău, mai ales că el este și antrenorul tău, pentru că multe jucatoare din circuit au sau au avut ca și antrenor pe unul dintre părinți?
Avem o relație specială și foarte strânsă. În primul rând, există respectul față de el ca tată și după și ca antrenor. Avem deja 10 ani de când lucrăm împreună, datorită lui, dar și a mamei mele, celorlalți membri ai familiei și prietenilor apropiați, care îmi sunt alături, am ajuns numărul 2 mondial la junioare și în Top 100 WTA după încheierea acestui turneu. Doresc în continuare să-mi fie alături, să ne bucurăm în continuare de tot ceea ce clădim împreună ca echipă, dar și ca familie.

116 WTA e locul ocupat de Ana în clasamentul mondial

157.000 de dolari e suma strânsă de Ana din tenis

Care sunt planurile tale în continuare pentru acest sezon, la ce turnee vei mai participa?
Am decis să mai joc patru sau cinci turnee până la finalul sezonului, primul va fi la Tașkent WTA International, apoi restul vor fi aici în Europa.

O ultimă întrebare. Anticipezi că din 2017 o să ne obișnuim să te vedem cât mai mult pe tabloul principal al turneelor importante?
Acesta este și unul dintre obiectivele mele pe anul viitor, să am cât mai multe participări pe tablourile principale, atât ale turneelor WTA, cât și în turneele de Mare Șlem, iar rezultatele mele să fie mult mai bune decât cele de anul acesta.

Mulțumesc și multă baftă în continuare!
Vă mulțumesc și eu!

INTERVIU realizat de Valentin OLTEANU

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicat: 11 09. 2016, 08:33
Actualizat: 11 09. 2016, 08:59