Florin Segărceanu atacă la fileu!

Tenisul românesc fierbe. Joi, la Poiana Brașov, va fi ales noul președinte, funcție vizată de trei candidați: Ruxandra Dragomir, Dumitru Hărădău și Florin Segărceanu. Deși propus, Ilie Năstase nu e decis să intre în horă. Cu două zile înainte de vot, Segărceanu atacă la fileu, așa cum făcea în anii ’80.

Domnule Segărceanu, de ce dumneavostră? De ce nu Hărădău sau Dragomir?
Haideți să încep cu contracandidații mei, care la ultimele emisiuni m-au atacat concertat, alimentând zvonurile cum că în turul doi și-ar da mâna împotriva mea. Deci, Hărădău nu poate să împărtășească alte idei și nu poate lucra în echipă. Am fost colegi, m-a ajutat în carieră, dar există voci în țară care susțin că este rupt de realitatea cluburilor.

Concret, ce i se impută?

În ultimul timp, federația s-a detașat de baza performanței. 90 la sută din cluburi se plâng că federația nu s-a ocupat deloc de soarta lor, de strategia unei dezvoltări a tenisului, de sprijinirea lor prin achiziționarea de materiale.

Din câte se aude, federația ajută totuși cluburile cu materiale sportive…

Da, dar oferite acum, înainte de alegeri. Avem confirmarea că s-au achiziționat 70 de seturi de mini-tenis, iar distribuirea lor s-a făcut chiar înainte de campanie de directorul general Dumitru Hărădău. El trece înainte prin anumite zone, iar la o zi distanță vine mașina federației care distribuie materialele. Este o lipsă de transparență totală și o campanie pe banii federației.

„Fără o echipă nu poți câștiga“


Ruxandra Dragomir?

Inițial, am susținut candidatura ei, pentru că era ceva nou și i-am admirat curajul. Și eu, și Andrei Pavel am avut discuții cu Ruxandra, însă ce a urmat din punct de vedere al evoluției ei, ca strategie în a-și atrage lumea, a lăsat semne de întrebare. Nu are capacitatea să gestioneze o federație. Și aici aș enumera în primul rând lipsa de preocupare de a-și forma o echipă. La programul meu au participat cu idei, cu îmbunătățiri, peste 20 de persoane din lumea tenisului. Ea a alcătuit un program cu un singur colaborator, din Germania. La fel, lipsa ei de experiență managerială. În afară de a fi fost o foarte bună jucătoare de tenis și cu un început bun din postura de căpitan al echipei de FedCup nu a condus o organizație. Nu cunoaște bine fenomenul financiar, iar acestea sunt calități foarte importante pentru un președinte.

De ce dumneavostră?

În primul rând, am trecut prin toate etapele unui sportiv de performanță. În afară de a fi fost cel mai bun jucător al României într‑o anumită perioadă, am experiența manageriatului din postura de căpitan al echipei de Cupa Davis. Mai mult, din 1990 am intrat și în domeniul privat, având mai multe societăți. Este un atu foarte mare pentru președinte să aibă experiența domeniului privat. Să știe ce înseamnă afacerile, să ai responsabilități și mai ales să-ți formezi o echipă. Numai printr-o echipă poți să ai succes.

Tenisul are nevoie de Țiriac și de Năstase


Năstase și Țiriac pot influența votul?

Dacă ar ieși în față și s-ar situa de partea unuia dintre candidați, sigur că acest lucru ar cântări foarte mult. Sunt persoane foarte importante și vor fi în continuare, pentru că fără ei ne va fi foarte greu. Acest lucru poate nu-l realizează Ruxandra, care a pus sub semnul întrebării ce a făcut Țiriac pentru tenisul românesc.

Care e situația tenisului românesc?

Una medie. La suprafață, stăm bine. Avem rezultate în Cupa Davis, campioni europeni la juniori, jucătoare care termină anul pe poziții fruntașe în WTA. Dacă mergem jos, la bază, la cluburi, inițiere, programe, stăm foarte rău, pentru că această preocupare nu a existat. Dacă nu se intervine urgent printr-o nouă strategie ne va fi destul de greu. Avem nevoie și de un Centru Național de Tenis de nivel mondial, pentru ca jucătorii noștri să se poate pregăti ca oriunde în lume. Aceasta va fi una dintre prioritățile mele.

164 de cluburi cu drept de vot din 166 vor fi prezente la Adunarea Generală de joi

Publicat: 09 12. 2008, 08:39
Actualizat: 09 12. 2008, 09:04