Declarația care aprinde focul în tenisul feminin! Fost număr 5 WTA, „Divina” Hantuchova descrie în termeni duri evoluția sportului său: „Dispare inteligența în joc!”

Tenisul feminin continuă să înregistreze reacții dure, la finalul unei luni în care principalele protagoniste – jucătoarele de Top 20 – au lăsat impresia că păcălesc sportul, fie prin retrageri de ultim moment, fie prin evoluții palide. Fost număr cinci mondial la simplu, câștigătoare a tuturor celor patru titluri de Mare Șlem în probele de dublu, Daniela Hantuchova a dat un verdict dur în ceea ce privește sportul care i-a adus numeroase satisfacții: „Inteligența în jocul de tenis dispare„, potrivit relatării presei slovace, citate de Punto de Break.

Hantuchova a atacat dur: „Noile tehnologii creează atleți mai buni, dar îndemânarea și rafinamentul lipsesc. Toate jucătoarele urmează un model stereotip. La viteza asta, este greu să implementezi o strategie. În Top 150, valorile sunt foarte apropiate. Astăzi, este mult mai greu să câștigi un meci, deși cred că nivelul jucătoarelor de Top 10 a scăzut, comparativ cu anii 2002, 2003. Jucătoarele de astăzi nu arată caracter, personalitate și, de aceea, nu știu cine le va putea înlocui pe Șarapova sau Serena, când ele se vor retrage„.

  • Reacția Danielei Hantuchova vine în contextul în care săptămâna trecută, la Dubai, primele două jucătoare din clasamentul WTA au renunțat la participare și, după alte câteva retrageri, toate cele opt sportive rămase pe lista capilor de serie au părăsit întrecerea fără meci câștigat. Mai mult, poziția sportivei din Slovacia rezonează cu declarațiile acuzatoare ale directorului turneului de categorie Premier, care a cerut măsuri drastice pentru ca pe viitor, situația de la Dubai să nu se repete.

Daniela Hantuchova poate fi acuzată de faptul că și-a pus frustrarea propriului eșec în declarații tăioase și atacuri la adresa jucătoarelor care țin capul de afiș în tenis.

Staționând dincolo de poziția 150 WTA, mai exact pe locul 171 în clasamentul probei de simplu din această săptămână, cu un an început pe tablourile de calificare ale întrecerilor WTA, jucătoarea de 1,81 metri, cu o preferință clară pentru jocul clasic de iarbă, membre lungi și o eleganță în joc care i-au adus porecla de „Divina”, Hantuchova este, la 32 de ani, o tenismenă depășită ca joc, cu cea mai bună formă sportivă rămasă mult în urma sa. Acest lucru este de altfel punctat și de Hantuchova: „Din punct de vedere al stimei de sine, actuala mea poziție în clasament nu îmi face bine, dar încă am ambiția de a învăța, pentru a deveni o jucătoare mai bună. Pentru că inteligența în joc dispare, mie îmi este mai greu să obțin rezultate„.


Daniela Hantuchova, într-una dintre ședințele foto „fierbinți”

Observațiile Hantuchovei capătă însă și greutate, și acoperire, în condițiile în care jucătoarele care vânează poziția de lider mondial a Serenei Williams nu au impresionat în luna februarie, proaspăta câștigătoare a Australian Open-ului, Angelique Kerber acuză șocul unui succes neașteptat, iar marea problemă este legată de faptul că, pe cât de naturală este apariția în forma unui sportiv de top a unei perioade de recul, a unei pase proaste, pe atât de îngrijorătoare este sincronizarea acestor pase proaste, la nivelul elitei tenisului feminin.

O prezență constantă în topurile celor mai frumoase și mai bine îmbrăcate de tenis, Hantuchova nu s-a sfiit niciodată să își etaleze atuurile, să pozeze sexy, în costum de baie sau în ținute provocatoare și să flirteze cu aparatul de fotografiat. Cu toate acestea, afirmă aceasta, tenisul a luat-o pe o traiectorie greșită:  „Vorbeam recent cu Martina Hingis, despre acele vremuri în care ne întâlneam în drumul spre vestiare, după un antrenament de cinci ore. Luam cina și apoi vorbeam trei ore despre tenis. Acum, antrenamentul de tenis durează 45 de minute, apoi este pregătire fizică. De aici și lipsa de personalitate. Noi iubeam tenisul. Astăzi, pare că cel mai important lucru este cine are mai mulți admiratori pe rețelele de socializare„.

  • Tenisul feminin, aflat parcă într-o cursă permanentă de a justifica egalizarea premiilor cu circuitul masculin și luptând pentru consolidarea brandului, a oferit din nou semnale de slăbiciune și motive de îngrijorare pentru organizatori, analiști și fani, într-o lună în care turneele de primă categorie lipsesc (turnee de Mare Șlem sau Premier Mandatory).
  • Serena Williams a renunțat la disputarea oricărui turneu, Maria Șarapova a făcut act de prezență în partida de Fed Cup a Rusiei, rămânând pe bancă pentru un meci de dublu ce nu s-a mai disputat, Simona Halep, Petra kvitova și Angelique Kerber au câștigat câte un singur meci după Australian Open, Muguruza a acuzat probleme fizice și doar la Doha pare a-și regăsi, în parte, cadența, la fel ca și poloneza Radwanksa.
Publicat: 26 02. 2016, 10:17
Actualizat: 27 02. 2016, 12:23