Debut impresionant în turneele WTA pentru Jaqueline Cristian. „Lovește foarte deschis, pe stilul în care dau Serena Williams sau Șarapova, cu transfer de greutate de excepție”

Strategia Federației Române de Tenis în ceea ce privește acordarea wildcard-urilor se dovedește a fi una câștigătoare pentru ediția 2017 a BRD Bucharest Open. Două dintre tinerele jucătoare selectate pentru a juca pe tabloul principal și-au câștigat meciul inaugural. Și amândouă au 19 ani. Gabi Ruse a înregistrat prima victorie de nivel WTA a carierei, cu un scor categoric în fața Shinikovei – la a doua prezență pe tabloul principal dintr-un turneu WTA. De partea cealaltă, Jaqueline Cristian (341 WTA) a reușit să câștige chiar la debutul pe un tabloul principal de turneu WTA.

Tânăra bucureșteancă școlită la Academia Bollettieri se ferește să vorbească în afara terenului. Spune atât: „da, sunt bucuroasă pentru că am câștigat, dar mai e mult de muncit. Eu sunt cu antrenamentele...” Este un capitol la care nu și-a însușit filosofia americană, ci mai degrabă pe cea a actualului antrenor, Victor Ioniță.

Jaqueline a obținut însă o super-victorie, luni, în miez de noapte, pe terenul principal de la BRD Bucharest Open. Cu luminile aprinse, mult dincolo de asfințit, jucătoarea care o are ca model pe Maria Șarapova a dat o replică fantastică unei sportive mai experimentate – de 23 de ani, din Ucraina, cândva în Top 90 WTA, dar care nici anul trecut nu s-a simțit prea bine la București. Jaqueline a întors scorul de la set și 4-2 în manșa secundă pentru Kozlova, câștigând șapte game-uri la rând.

Lovește foarte deschis, pe stilul în care dau Serena Williams sau Șarapova, cu transfer de greutate de excepție

Am stat până dincolo de ora 23:30 urmărind meciul ei și am fost impresionat de modul în care lovește și în care se așează la minge. Din punctul meu de vedere, este o tânără cu reale perspective de a atinge performanțe deosebite. Este încă la vârsta la care risipește foarte multe mingi, dar are un joc agresiv. Vine pe stilul american de joc, lovește foarte deschis, pe stilul în care dau Serena Williams sau Șarapova, cu transfer de greutate de excepție. Sunt puține jucătoare în lume care fac transferul de greutate ca ea. Dar încă este tânără. Va fi interesant de observat cum se va maturiza„, afirmă George Cosac, președintele Federației Române de Tenis. „Sunt bucuros că noi, cei din conducerea Federației, am reușit să contribuim la șansa ei de a juca pe tabloul principal la un turneu WTA„, completează președintele FRT.

Logica de acordare a invitațiilor pe tablou a fost explicată încă de la tragerea la sorți de către directorul turneului, Dumitru Hărădău. „Comisia tehnică a FRT, alături de Comitetul Olimpic, are un proiect prin care vrea să încurajeze tinerele jucătoare din România. De aceea, au dorit să profite de acest turneu foarte important„, a punctat Dumitru Hărădău.

Gabriela Ruse a vorbit la conferința de presă de la finalul partidei sale despre un succes de moral obținut pe zgura de acasă, iar din acest punct de vedere, strategia și-a atins obiectivul.

Asta chiar dacă, punctează George Cosac, este greu de anticipat cât de sus poate ajunge Jaqueline Cristian. Sau Gabi Ruse. Deocamdată, sunt jucătoare cu potențial, pentru care, la orizont, se conturează performanțe importante. „Ca să puteți afla răspunsul la ce îți trebuie pentru a fi în top 10 trebuie să întrebați una dintre jucătoarele care deja se află în Top 100, sau în top 50. Ele știu exact cât de greu este să pătrunzi în prima sută, apoi în Top 50. Cred că mai departe de Top 50 – într-o anumită măsură trebuie să fii născută pentru așa ceva – pentru Top 10„, spune Cosac.

Debut perfect la nivel WTA

În 2015, Jaqueline Cristian a jucat în calificările BRD Bucharest Open. A fost primul contact cu o competiție de nivel WTA: a fost învinsă, la 17 ani, de Mihaela Burzănescu, în minimum de seturi. După ce în 2016 a jucat doar ITF-uri, în 2017 Jaqueline a luat startul în calificările turneului Premier Mandatory de la Miami – învinsă la primul meci de Mona Barthel (89 WTA la momentul respectiv), cu dublu 6-1. Jaqueline a valorificat wildcard-ul de la București și a câștigat primul meci la un turneu WTA direct pe tabloul principal.

Prin comparație, într-o vreme în care România nu avea turneu WTA în calendar, Simona Halep câștiga primul meci pe tabloul principal WTA înainte de a împlini 19 ani, la Marbella. După ce trecuse trei tururi de calificare, „Simo” a legat alte două victorii pe main draw (una dintre ele la Sorana Cîrstea), fiind învinsă doar în sferturile de finală de italianca Flavia Pennetta. Halep mai disputase până în acel moment de două ori calificări la un turneu WTA Premier de la Paris (câte o victorie în calificări urmată de înfrângere în turul doi) și de două ori calificări la un turneu de Mare Șlem (Roland Garros și Australian Open).

Irina Begu a câștigat primul meci de nivel WTA la 21 de ani, tot la Marbella, ca și Simona: a trecut de calificări, apoi a mers până în finală. A fost a treia sa prezență pe main draw-ul unui turneu WTA. Sorana Cîrstea a câștigat meci la al doilea tabloul principal WTA disputat, în 2007, la Budapesta – un TIER III unde a jucat finală. Încheind retrospectiva jucătoarelor din România de Top 100 în acest moment, Monica Niculescu a câștigat primul meci de main draw WTA la 21 de ani, la un TIER 1 de la Doha.

Publicat: 19 07. 2017, 09:10
Actualizat: 19 07. 2017, 09:11