Explicația științifică pe înțelesul tuturor a modului în care roxadustat a funcționat în corpul Simonei Halep: ce este HIF-PHI, proteina care protejează de cancer, și cum acționează inhibitorul acesteia în mod dopant! VIDEO

„Fabricanții procesează intenționat substanțe interzise în suplimentele nutritive!”, dezvăluie singurul expert român acreditat de circuitul feminin WTA să efectueze teste doping.
Vezi galeria foto - 4 poze

Fostul ministru Daniel Funeriu, de profesie chimist, a explicat cum funcționează roxadustat, substanța care a fost găsită în organismul Simonei Halep.

Cea mai bună jucătoare de tenis a României, Simona Halep, a fost suspendată de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului după ce a picat un control antidoping, în urma căruia au fost găsite urme de roxadustat în organismul ei.

Chimistul Daniel Funeriu, ministru al educației în perioada – 

Explicația științifică pe înțelesul tuturor a modului în care roxadustat a funcționat în corpul Simonei Halep: ce este HIF-PHI, proteina care protejează de cancer, și cum acționează inhibitorul acesteia în mod dopant

Daniel Funeriu a explicat, pe canalul său de YouTube, cum substanța roxadustat inhibă proteina care ajută organismul să nu trimită prea mult oxigen în celule și care, deci, ne ferește de cancer atunci când proteina HIF devine prea activă.

„Toată lumea a auzit recent de roxadustat, medicamentul găsit în corpul Simonei Halep, un dopant interzis sportivilor. Cu cât mai mult oxigen au celulele noastre, cu atât suntem mai rezistenți la efort. Cei care suferă de anemie știu cel mai bine acest lucru, pentru că au mai puțin oxigen în sânge. Când celulele au prea puțin oxigen, se activează o proteină numită HIF (Hipoxia Inducible Factor), care duce la creșterea cantității de oxigen din celule, devenind astfel mai rezistenți la efort.

Prea mult oxigen pe o perioadă prea lungă poate duce la cancer, de aceea organismul a prevăzut și o proteină care reduce activitatea HIF atunci când aceasta este prea mare. Este vorba de HIF prolyl hidroxilază, abreviată HIF-PHI, care distruge HIF-ul. Aici intervine roxadustat, care inhibă HIF-PHI. Inhibiția HIF-PHI-ului de către roxadustat lasă HIF-ul activ, cu rezultatul imediat al creșterii cantității de oxigen din celule, deci o creștere a rezistenței la efort.

Descoperirea HIF și a HIF-PHI a fost recompensată cu Premiul Nobel pentru Medicină în 2019. Mircea Ivan, un brașovean briliant, este cel care a făcut experimentele care au dus la descoperirea HIF-PHI. Putem spune, așadar, că Mircea a fost puțin ghinionist că nu a primit și el Premiul Nobel în 2019.

Dincolo de elementele științifice pe care vi le-am prezentat aici, sperăm cu toții că Simona Halep, care ne-a adus atât de multe bucurii pe terenurile de tenis, va reuși în final să își dovedească inocența”, a explicat Daniel Funeriu, pe canalul său de YouTube.

Un specialist ANAD, mesaj ferm în plin scandal de dopaj al Simonei Halep! „La un moment dat, lucrurile ies la iveală! Sancțiunile sunt severe”. Ce mecanisme au fost dezvoltate pentru a prinde sportivii care trișează

Specialistul ANAD a precizat că informarea și educația sunt foarte importante și a făcut apel la sportivi, antrenori și staff-urile lor să caute informații pe canalele oficiale.

Alături de reprezentantul ANAD, la eveniment au mai fost invitați Conf. univ. dr. Mariana Rotariu – UMF Iași, Lect. univ. dr. Olga-Andreea Urda – Facultatea de Drept – UAIC Iași, Conf. univ. dr. Dumitru Tudor Jijie – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor și Prof. Ciprian Ursu – director CSM Iași.

„Împreună cu Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași avem un parteneriat deja de trei ani, construit în cadrul proiectului de dezvoltare instituțională pe care îl avem în derulare. Am venit la Iași să-i informăm și să-i conștientizăm pe studenți ceva mai mult legat de contextul antidoping.

Fiecare participant la actul sportiv are același tip de responsabilitate, pentru că toți se supun aceleiași legi și toți au de îndeplinit toate normativele care derivă din codul mondial antidoping, Codul WADA. Suntem împreună în joc și suntem cu toții parteneri în procesul de a susține un sport curat”, a explicat pentru început Drd. Christine Gabriela Vișcoțel, reprezentantul ANAD, importanța evenimentului de la Iași.

„Nu aș spune că dopajul este un femomen în creștere, ci mai degrabă este un fenomen care se întâmplă. Dar este un spațiu în care toți cei implicați, inclusiv Agenția Națională Antidoping, au de construit și cea mai bună metodă de a construi este informarea și educația. E important să știi unde să cauți, fiecare dintre cei care participă activ la sport trebuie să știe unde să caute. Este de dorit ca în staff-ul fiecărui sportiv să fie cel puțin un medic de medicină sportivă care să traducă informațiile aflate în document.

Toate informațiile sunt publice, toată lumea are acces la ele. Sportivii, antrenorii, cluburile țin legătura cu colegii mei de la ANAD și asta e responsabilitatea fiecăruia. Noi facem informațiile publice, pe de altă parte telefoanele colegilor mei sună periodic și se oferă informații”, a mai spus Christine Gabriela Vișcoțel.

Publicat: 29 10. 2022, 11:13