CORESPONDENȚĂ DE LA WIMBLEDON | Sorana Cîrstea, împotriva lui Djokovic și McEnroe! Românca se opune unei decizii importante: „Sunt de școală veche” | FOTO

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 8 poze

Sorana Cîrstea recunoaște că e împotriva deciziei de eliminare a arbitrilor de linie.

Sorana Cîrstea, împotriva lui Djokovic și McEnroe! Românca se opune unei decizii importante: „Sunt de școală veche” | FOTO

“Eu fac parte din școala veche a tenisului, conservatoare. Ador să joc cu arbitri la linie chiar dacă uneori erorile umane pot fi decisive. Terenul de tenis pare gol fără arbitri de linie fără a contesta exactitatea posibilă a inteligenței artificiale aplicată în tenis. Mie îmi place combinația de aici de la Wimbledon: arbitri de linie sunt completați, chiar corectați de hawk-eye, sistemul electronic de vizualizare a urmei mingii. Este o îmbinare inspirată. Nu știu, pentru mine, dă o altă viața meciului prezența în teren a arbitrilor de linie. Sunt pentru păstrarea, menținerea sistemului cu arbitri de linie la turneele de tenis”, nu a ezitat Cîrstea să-și asume argumentele împotriva computerizării totale a Wimbledon-ului.

Wimbledon și Roland Garros au păstrat arbitri la linie după ce Australian Open a fost primul Grand Slam care a renunțat la tradiție pentru camerele de luat vederi dotate cu senzori cu o acuratețe a detaliului de o sută de ori mai mare decât actualul sistem electronic hawk-eye.

De ce nu e Sorana Cîrstea de acord să fie eliminați arbitrii de linie!

“Îți este greu ca jucătoare în momentul unei erori de apreciere făcută de un arbitru de linie, mai ales în cazul unei mingi decisive, importantă. Tu vezi și crezi că mingea este out, el indică minge în teren. Pentru mine chiar și asta este ca-n viață, parte a acesteia ! Tenisul este mai frumos cu arbitri de linie, plin de emoție, de suspans, de interacțiunea cu omul care vede uneori ceea ce nu distingi între marginea liniei și urma mingii” aduce justificări în plus Sorana.

La Wimbledon există sistemul Hawk-Eye care dublează corectitudinea deciziilor umane semnalate de arbitrii de linie: o rețea de 10 camere de luat vederi dispuse în unghiuri ale terenului, fiecare dintre acestea captând 60 de imagini de înaltă rezoluție pe secundă.
Cel puțin 5 camere (jumătate din cele instalate pe un teren) înregistrează, analizează și monitorizează fiecare săritură a unei mingi.
Sistemul computerizat centralizat procesează imaginile, triangulează poziția mingii și calculează traiectoria de zbor: linia galbenă pe care telespectatorii o văd ca remanență în spatele mingii în grafica Hawk-Eye.

O echipă din 26 de specialiști asigură funcționalitatea sistemului Hawk-Eye: camere calibrate la liniile terenului, lucru pe care trebuie să-l reconstituie de fiecare dată când linia trasată cu var la Wimbledon se șterge sau este re-trasată cu var.

”Fără arbitrii de linie, acesta este viitorul” cere John McEnroe care a glumit că “ar fi putut câștiga mai multe Grand Slamuri dacă ar fi existat tehnologia AI în anii ’80: “Eram mai concentrat!”.

”Există această tradiție a arbitrilor de linie și este plăcut să vezi atât de mulți oameni și voluntari care iubesc tenisul că au o șansă să fie pe teren, dar nu văd de ce am mai avea arbitri de linie dacă avem această tehnologie. Eu susțin tehnologia. Este inevitabil pentru viitorul tenisului” pretinde Novak Djokovic.

Sistemul Hawk-Eye, implementat în 2004!

Sistemul Hawk-Eye a fost testat prima dată la “Wimbledon” în 2004 iar, apoi, implementat pe “Centre Court” și “Court 1” trei ani mai târziu.
“Hawk-Eye” are o marjă de eroare de 2,2 milimetri dar rapoartele de cercetare susțin că poate ajunge până la 10 mm din cauza vitezei limitate a cadrului camerei de luat vederi.

Aceleași studii pretind că în 8,2 la sută din cazurile în care măsurătoare se face pe o minge aflată la 100 mm de linie, decizia unui arbitru va fi greșită!

În finala de la Wimbledon 2007 dintre Federer și Nadal eroarea unei mingi a post de 1 mm.

“Înlocuirea arbitrilor de linie înseamnă dispariția unor locuri de muncă, dificultăți pentru toți cei care au urmat cursuri, școli, stagii de perfecționare. Unii trăiesc numai din arbitraj ! Este puțin să afirmi că îți pare rău că aceștia trebuie să se specializeze în alt gen de muncă, în alt domeniu. Distrugi pasiunea, profesionalismul. La urma urmei și tenisul este jucat de oameni, nu de roboți ! Este și așa dificil pentru arbitri în perioadele când nu este sezon oficial, aproape două luni pe an. Sunt de școală veche!” și-a continuat Cîrstea raționamentul “pro-arbitri de linie”.

“Școala veche pentru mine este istoria tenisului, impactul acestui sport în lume, experiența celor care trăiesc de pe urma lui și au făcut din asta o meserie, unii chiar pentru a supraviețui sau de a-i ajuta pe cei din familie să aibă un trai decent. Arbitrii de linie dau tenisului clasă, frumusețe, relaționare cu aproapele. Pentru tenis este incomparabil să ai în jur arbitri, de scaun sau linie, copii de mingi. Eu nu vreau să se renunțe la tradiția care este o parte vitală a tenisului”.

Nu se poate nega faptul că acuitatea vizuală umană este limitată, din cauza multor variabile: vremea, unghiul, obstacolele, viteza, distanța, înălțimea, lumina și umbra, paralaxa, adâncimea și culoarea. Influența unor astfel de factori ca aceștia pot afecta direct acuratețea deciziilor arbitrilor de linie.

În 2021, “Tennis Australia”, federația australiană de tenis a instalat la pe terenurile de la “Melbourne Park” linii electronice care livrează, în direct, prin camere de urmărire de la distanță.

Hawk-Eye Live utilizează un sistem electronic care cuprinde microfoane, amplificatoare, difuzoare și echipamente aferente.

Publicat: 12 07. 2023, 18:41
Actualizat: 12 07. 2023, 18:48