CONCLUZII | Sorana Cîrstea își face loc în turul doi la US Open după un meci ca un studiu de caz al gestionării Risk-ului

Sorana Cîrstea a început pentru a treia oară la rând un turneu cu victorie în set decisiv: deosebirea dintre Montreal și Cincinnati și, respectiv, US Open, este aceea că românca nu a mai pierdut setul inaugural fiind forțată să găsească soluția salvatoare, ci la New York a debutat perfect, pentru ca apoi să scape frâiele din mână și să revină pe calea succesului doar cu o doză împortantă de șansă, capacitată la sută la sută de o nefericită greșeală de judecată a arbitrei de scaun.

Jucătoarea din Târgoviște li s-a alăturat Irinei Begu și Anei Bogdan în turul doi, într-un remarcabil trio BBC, după un meci de exact douâ ore, câștigat cu 6-3, 3-6, 7-5 în fața americancei Alison Riske.

Risc măsurat pentru Sorana și o eficiență clinică în primul set

Primele 29 de minute ale partidei pot reprezenta oricând un etalon pentru jocul Soranei Cîrstea. Scăpată în primul rând de rateurile deranjante cu serviciul, Sorana s-a lansat pe turnantă pregătită de atacul final dincolo de schimbarea mingilor, după un dialog prelungit cu replici iuți la serviciu, în care, timp de 17 puncte, nu s-a făcut nici măcar un punct pe retur. Cea căreia i-au amorțit simțurile a fost Riske: Sorana a forțat cu moderație returul și a jucat cu încredere reverul care s-a dovedit a fi lovitura de spectacol și finalizare în cele mai importante momente ale meciului.

Cîrstea a reușit să întindă super-eficiența din momentele cheie preț de încă șapte game-uri, chiar dacă americanca Riske prelua pas cu pas inițiativa, mai clar. Românca a găsit însă resurse pentru a anula convingător primele mingi de break adverse, fie cu winner de rever, fie cu as, fie cu execuție seacă la serviciu. Crisparea a apărut înaintea liniei de finiș, atunci când brusc luciditatea din jocul româncei a dispărut, apărând dublele greșeli și atacurile pripite. Sau eroarea în asumarea riscurilor, care a facilitat victoria parțială a americancei Alison Riske, cu un simetric 6-3 față de scorul primului set.

Vestea bună: Sorana a reușit un finiș incredibil. Vestea proastă: un factor extern a produs declicul

Cîrstea a părut că se zbate în nisipuri mișcătoare și în start de set decisiv. Forța și elementul de sprijin au venit din afară, după ce românca s-a simțit privată de un punct destul de important, în ceea ce ar fi putut fi chiar ultimul game al meciului. Crisparea lui Alison Riske a fost dublată, culmea, de luciditatea adusă, necaracteristic Soranei, de senzația de luptă nu doar împotriva adversarei, ci și a arbitrei. Abia astfel a reușit Sorana Cîrstea să redevină lucidă, când arbitra a refuzat să îi acorde rejucarea unui punct afectat clar de anunțul de out de la tușă.

Ca un soldat activat, Sorana nu a cedat decât un singur punct în următoarele trei game-uri, înainte de a câștiga marea bătălie mentală, din game-ul 12 al decisivului, prin recalibrarea parametrilor de risc.

Sorana Cîrstea așteaptă un posibil duel cu Maria Șarapova: rusoaica, favorită 22, o înfruntă pe elvețianca Patty Schnyder.

 

Publicat: 29 08. 2018, 07:01
Actualizat: 29 08. 2018, 07:02