BRD Năstase Țiriac Trophy | Trofeul de la dublu nu pleacă nicăieri. Marius Copil și Adi Ungur, campionii cu nervi de oțel: de la wildcard, la cinci puncte de titlu refuzate adversarilor și victorie „de zece”

  • Marius Copil (24 ani – 172 ATP la simplu și 481 ATP la dublu) și Adrian Ungur (30 ani, 179 ATP la simplu și 164 ATP la dublu) au câștigat fiecare primul titlu ATP al carierei, duminică, pe zgura de la Arenele BNR, la prima finală disputată în circuit, în proba de dublu a ediției aniversare de 20 de ani, BRD Năstase Țiriac Trophy. 

Marius Copil și Adrian Ungur sunt campionii probei de dublu la BRD Năstase Țiriac Trophy, în 2015, câștigând o luptă crâncenă, cu Artem Sitak și Nicholas Monroe (Noua Zeelandă / SUA), de o oră și 42 de minute, 3-6, 7-5, 17-15, în fața unei arene pline ochi, transformate într-o adevărată galerie de Cupa Davis. Lungul de linie a fost asul din mâneca tricolorilor ajunși pe tablou grației unui wildcard dat de organizatori.

Mi-aș da un zece, pentru că nu prea luam zece la școală. Este primul meu titlu„, a comentat cu umor Marius Copil, în timp ce Ungur a lăsat puțin mai mult de la el: „zece cu steluță

Setul întâi, încălzire lungă pentru Copil la serviciu

Marius Copil și Adi Ungur au început perfect finala, cu un break pe servIciul neo-zeelandezului Sitak, construit cu lovituri aspre de pe fundul terenului și o „lovitură de pus în ramă” marca Adi Ungur – un lob de excepție. Sitak s-a regrupat însă rapid și și-a luat revanșa pentru game-ul pierdut cu multă inspirație la retur. Totodată, Monroe a trecut cu bine peste sperietura de la primul punct al meciului, când a alunecat și s-a sprijinit în rachetă, zdruncinându-și serios încheietura. Astfel, avansul luat de români a durat doar un game. Neșansa a continuat pentru tricolori: Marius, cel care ar fie stânca de neclintit la serviciu pentru România a prins un game slab de serviciu, iar fileul i-a pus mingea în rachetă lui Monroe pentru o lovitură de trecere de senzație.  Publicul, dar și Marius Copil s-au trezit în game-ul șapte, la 2-5, suficient pentru a hrăni cu energie serviciul arădeanului, insuficient însă pentru a provoca și re-break-ul salvator.

Am început cu un break, am început bine, dar apoi ei au jucat foarte bine. Monroe nu cred că a făcut vreo greșeală, noi am avut câteva puncte ridicate de fileu care contează foarte mult în economia setului, mai ales la dublu. Nu cred că am jucat rău„, a explicat Marius Copil. „Sigur, nu am jucat cel mai bun tenis al nostru în primul set, dar am jucat bine. Ei au jucat foarte bine, nu au greșit, au câștigat puncte ușoare la serviciu„, a completat Ungur.

Ungur și returul magic în lung de linie care a împins meciul în super-tiebreak

Dramatismul a atins cote demne de Hollywood în setul doi: românii au rupt primii ritmul partidei, s-au desprins la 3-0, dar un scurtcircuit pe serviciul lui Adi Ungur i-a readus în cărți pe oaspeți. Game-ul șapte a fost momentul psihologic: Marius Copil a salvat în extremis un game pe serviciu în care s-a aflat la conducere, 40-15, apoi a părut că scapă jocul de sub control, încercând o lovitură inexplicabilă, pe spate, urmată de o dublă greșeală dureroasă. Din fericire, punctul decisiv l-a gestionat bine: voleu ferm, câștigător, pe centrul terenului, executat în pur spirit al jocului de dublu. Serviciul lui Monroe, la 6-5 pentru români, a fost oportunitatea perfectă pentru Copil și Ungur, care și-au făcut rost de patru mingi consecutive de break. Sitak a salvat inspirat două, însă Adi Ungur a reușit returul meciului, pentru a egala la seturi, cu reverul în lungul liniei, pefect plasat în culoarul de dublu.

Super-tiebreak maraton: cinci mingi de meci salvate

„Moartea subită” s-a transformat într-o adevărată epopee: Copil și Ungur și-au amintit care este jocul tipic de dublu. Tricolorii au reușit primele break-uri, cu un joc mai agresiv, urcări mai prompte la fileu și din nou grație inspirației fantastice marca Adi Ungur. Marius Copil a avut minge de meci, pe serviciu, punctul în rachetă, dar a apreciat greșit traiectoria mingii, a lăsat-o, însă aceasta a prins colțul terenului, la limită. Monroe și Sitak au trecut în față, având următoarele cinci oportunități de meci, salvate „în cea mai frumoasă atmosferă„, așa cum a punctat Marius Copil, la conferința de presă, cu super-lovituri.

Au fost atâtea suișuri și coborâșuri – în super-tiebreak nu știai – câștigă ei, câștigăm noi, publicul ne-a susținut foarte mult, ne-am simțit ca la Cupa Davis, le mulțumim pentru susținere. Ne bucurăm foarte mult pentru această victorie și sper să urmeze și altele„, a punctat Adrian Ungur, la conferința de presă.

Publicat: 26 04. 2015, 15:08
Actualizat: 26 04. 2015, 15:42