Bijuteria lui Țiriac, studiată atent și criticată de francezi. „Bine că alții au făcut erorile înaintea noastră, pentru că, așa, noi vom reuși să le evităm”. Corespondență din Paris

Turneul de la Roland Garros este ultimul dintre dintre cele patru turnee de Mare Șlem din tenis care va introduce un acoperiș pe carea mai importantă arenă a sa. Proiectul este unul de amploare și prevede, mai întâi, demolarea a 80% din actualul Philippe Chatrier.

Gilles Jourdan, directeur de la Modernisation du Roland Garros, a vorbit pe larg, luni, la startul celei de-a doua săptămâni de întreceri la Paris, despre un proiect întins pe o decadă, începând cu 2011 și având ca termen de finalizare 2021. Francezul a luat ca termen de comparație în operațiunea Acoperiș pentru Roland Garros, acoperișul de la Caja Magica, complex sportiv administrat de Ion Țiriac și gazda Mutua Madrid Open (turneu Premier Mandatory la feminin și Masters 1000 la masculin).

Terenul Philippe Chatrier va avea un acoperiș ca o umbrelă, nu un acoperiș retractabil clasic. Este o mare provocare, dar va fi gata în 2020. Va rămâne o arenă deschisă. Avem exemplul Madridului – acolo, nu s-au gândit la umbră. Nu poți juca atât de bine. Cu varianta aleasă de noi, nu vor exista umbre pe teren. Soarele se mută o dată la 20 de minute. Altfel, am juca cu o parte a terenului în umbră, restul în soare. Nu se poate așa. Este bine, însă, că alții au făcut erorile înaintea noastră, pentru că, așa, noi vom reuși să învățăm din experiența lui le evităm„, a declarat presei Jourdan.


Imagine de la Madrid. Este adevărat, probleme cu umbra de pe teren se înregistrează pe mai multe arene. US Open-ul a suferit crunt în timpul construcțiilor acoperișului său, imensele macarele și utilaje punând urme deranjante pentru jucători asupra terenului.

Același oficial francez a explicat că încă din anii 1900, când au fost puse bazele complexului, arhitecții ar fi reușit să așeze și să gândească poziționarea terenurilor foarte bine, de la nord la sud, cu o mare atenție acordată maximizării potențialului.

 

Publicat: 05 06. 2018, 07:57
Actualizat: 05 06. 2018, 17:37