Andru Nenciu scrie despre 6 lucruri remarcabile în evoluția Simonei Halep la Indian Wells

1. DECIZIA GREA, DAR CORECTĂ‚ Înainte de Indian Wells, Simona a primit o veste ca o lovitură de ciocan din Iad. Nicia, vărul său, s-a dus acolo unde de milioane de ani se duc toți trăitorii acestui pământ. Dar băiatul din Constanța a plecat mult prea devreme, transformând-o pe Simona într-o statuie a deznădejdii. Teribil de tristă, Halep a conștientizat cât de sinistră e uneori viața. A stat în cumpănă câteva momente, să plece sau nu, i-a zburat mintea ca un pescăruș spre Marea Neagră, dar și-a mascat rapid furtuna interioară. A luat o decizie sfâșietoare, dar corectă. Dacă ar fi venit în România, Halep ar fi fost implicată până în vârful unghiilor la tensiunea evenimentului timp de două-trei zile, iar pregătirea i-ar fi fost serios afectată. Nu a decis cu inima, a stat departe de Constanța și a suferit în tăcere. A simțit o dorință copleșitoare de a-i strânge mâna lui Nicia pentru ultima dată, dar pumnul înălțat spre cer la fiecare meci i-a mai estompat din durere.

2. PSIHICUL DE FIER Răvășită de durere, Halep a reușit să rămână conectată prin mii de fire la tabloul american. Și, consecventă stilului său marcat de reveniri spectaculoase, a impresionat prin relaxarea afișată de fiecare dată când a fost condusă: și în meciul din turul secund cu Gavrilova, și în sfertul cu Suarez Navarro, și în finală. A avut atitudine, nu a cedat și s-a motivat după fiecare punct. .

3. CELE MAI BUNE PICIOARE DIN CIRCUIT În scrimă ordinea firească a transmisiei e cap-brațe-picioare. În tenis, tot un sport al intuiției și al inteligenței, ordinea diferă un pic: circuitul e cap-picioare-brațe. Cu un tren inferior lucrat până la cel mai neînsemnat mușchi, Halep a reușit pe parcursul turneului Premier Mandatory nenumărate lovituri curate, fără să se precipite. Cum? Printr-o deplasare formidabilă în teren, ea a izbutit de fiecare dată să se poziționeze atât de bine încât a lovit mingea exact ca la carte. Picioarele perfecte i-au facilitat și de această dată deplasarea, iuțeala și viteza de reacție. Iar tot mecanismul fără cusur a ajutat-o să-și pună de fiecare dată adversara în dificultate.

4. ELEMENTUL SURPRIZĂ‚ Psihicul de oțel, dar și viteza de deplasare, de anticipare și de reacție, i-au permis Simonei să controleze per ansamblu fiecare meci. Chiar și finala în diferite perioade. Și-a dominat net adversarele, răspunzându-le decisiv cu elementul surpriză. Pliskova sau Navarro s-au văzut de multe ori prea devreme cu punctul pe tabelă, dar Halep a reacționat ca o jucătoare atinsă de geniu. A răspuns fie cu cross-uri teleghidate, fie cu mingi eficiente în lung de linie, fie cu lovituri de rever imposibile, cum a făcut-o puțin mai devreme, când a realizat break-ul în momentul în care Jelena conducea cu 6-2, 4-3 sau când a închis un schimb intens la 2-6, 6-5 (30-15).

5.SERENA Halep nu a mai apucat să joace în semifinale cu fiica lui Richard Williams. Poate ar fi pierdut, poate nu!? Remarcabil rămâne însă discursul liderului mondial. „Sunt foarte nerăbdătoare să joc din nou împotriva Simonei, încă de la tragerea la sorți mi-am dorit acest lucru. Abia aștept să înceapă meciul, aș vrea să jucăm chiar acum dacă s-ar putea”. Întâlnirea s-a amânat pentru turneele ce vor veni, dar Simona trebuie deja să-și hrănească moralul cu puterea cuvintelor mezinei Williams.

6. ANTRENORUL Victor Ioniță nu e Batman, Superman sau Iron Man, dar fostul jucător născut și crescut în București are de partea sa rezultatele obținute de Simona în acest an. Și nu! Halep nu și-a tras un glonț în picior atunci când l-a angajat pe fostul antrenor al Soranei Cîrstea și a renunțat la tehnicieni vorbitori de alte limbi. În partida cu Gavrilova, jocul constănțencei s-a modificat precum cursul unui râu după ce Ioniță i-a transmis să fie mai agresivă cu backhand-ul. E un semn! Unul minor, dar e un semn că relaționarea dintre cei doi poate genera noi performanțe. Iar în decisivul încheiat puțin mai devreme, la 2-3 cu break Jankovic, Ioniță a grăbit pasul spre scaunul Simonei șoptindu-i cât să-l audă întreaga arenă: „Picioare, picioare! Încredere!”. 

Halep a demonstrat din nou după un senzațional 2-6, 7-5, 6-4 cum trebuie să arate un campion român implicat într-un joc de uzură, într-un maraton epuizant. Și mai ales la Indian Wells. Per total, well done, Simona!

 

 

Publicat: 22 03. 2015, 22:51
Actualizat: 23 03. 2015, 00:03