ANALIZĂ‚ | Cinci argumente care demonstrează că Halep nu a ajuns întâmplător pe locul 1 mondial. Simona, singura jucătoare din lume care s-a menținut în Top 10 WTA în ultimii trei ani

Simona Halep a devenit în premieră lider mondial și evident că au apărut contestatari, în mediul online și nu numai, care spun că românca a beneficiat de o conjunctură. În realitate, Simona Halep merită din plin șefia tenisului feminin, iar această afirmație este susținută de mai multe argumente solide.

Deși nu a cucerit niciun titlu de Grand Slam, Halep nu a ajuns din întâmplare numărul 1 mondial, în spatele acestei realizări fantastice stând ani de muncă, sacrificii și disciplină. Pentru că „haterii” Simonei vor răspunde că „și celelalte jucătoare au muncit și au făcut sacrificii”, să vedem ce are Halep în plus față de restul lumii.

1. Simona e singura jucătoare din lume care nu a ieșit din Top 10 WTA în ultimii trei ani

Halep s-a menținut în elita tenisului în ultimele trei sezoane, fără să părăsească în niciun moment Top 10 WTA, iar cu aceasta realizare nu se mai poate mândri nicio altă adversară a Simonei. Mai mult, cu excepția unei săptămâni din 2017 în care a coborât pe locul 8, Halep s-a clasat numai în Top 5 WTA în perioada 2015 – 2017. Faptul că Simona a rezistat trei ani consecutivi la un nivel extraordinar i-a dat dreptul să spere la locul 1 în mai multe rânduri. A reușit să-și îndeplinească visul pe 7 octombrie, după ce a învins-o pe Jelena Ostapenko, scor 6-2, 6-4 în semifinale la Beijing.

2. Doar Halep a învins-o pe Șarapova în minimum de seturi în acest sezon

Tot la Beijing, Simona și-a învins „complexul” Șarapova, într-o manieră nemaivăzută în acest sezon! Maria, cea mai titrată jucătoare rămasă în activitate după retragerea temporară a Serenei, a fost eliminată de Simona cu un neverosimil 6-2, 6-2. Victoria româncei a fost una de senzație, ținând cont că nimeni nu o mai bătuse pe Șarapova în două seturi în anul în care „Masha” a revenit după suspendarea pentru dopaj. Halep și-a luat revanșa pentru cele 7 înfrângeri suferite în fața rusoaicei și a demonstrat că merită să devină al 25-lea lider mondial al WTA.

3. A avut încredere într-un făuritor de lideri mondiali

Halep a avut nestrămutată încredere într-un om care a știut să-i croiască drum spre fotoliul de lider WTA: Darren Cahill! În cariera sa de tehnician, actualul antrenor al Simonei a mai lucrat pe termen lung cu alți doi sportivi: Lleyton Hewitt (1999 – 2001) și Andre Agassi (2002 – 2006). Interesant este că Darren a reușit să îi ducă pe primul loc atât pe Lleyton, cât și pe Andre: australianul a devenit cel mai tânăr lider mondial în anul 2001, la vârsta de 20 de ani, în timp ce Agassi a urat din nou pe locul 1 în anul 2003, la 33 de ani, ajungând astfel cel mai bătrân lider ATP din istorie. Acum mai credeți că realizarea Simonei din 2017 este o pură coincidență?

4. Simona a perseverat în pofida dezamăgirilor

Halep putea prelua șefia clasamentului mai devreme, dar a ratat mai multe ocazii importante. Sportiva în vârstă de 26 de ani s-a mai aflat în trei rânduri la o victorie distanță de locul 1, pierzând oarecum surprinzător de fiecare dată: 6-4, 4-6, 3-6 cu Jelena Ostapenko, în finala de la Roland Garros, 7-6, 6-7, 4-6 cu Johanna Konta, în sferturi la Wimbledon, și 1-6, 0-6 cu Garbine Muguruza, în finala de la Cincinnati. Toate aceste eșecuri i-au provocat o dezamăgire mare, însă nu au descumpănit-o și au determinat-o pe Simona să persevereze.

5. Halep a reușit un lucru rarisim pentru tenisul feminin: să impresioneze pe toate suprafețele

Un lider mondial trebuie să joace consistent pe toate suprafețele din circuit, iar Simona a îndeplinit și această condiție extrem de dificilă! În 2017, constănțeanca a avut evoluții excelente pe hard, pe iarbă, dar mai ales pe zgură, iar jocul ei complet ar face invidioasă orice jucătoare. Rezultatele care i-au adus puncte prețioase tenismenei antrenate de Darren Cahill și Andrei Pavel sunt: sfert de finală la Sankt Petersburg (hard indoor), sfert de finală la Miami (hard), semifinală la Stuttgart (zgură), titlu la Madrid (zgură), finală la Roma (zgură), finală la Roland Garros (zgură), sfert de finală la Eastbourne (iarbă), sfert de finală la Wimbledon (iarbă), semifinală la Toronto (hard), finală la Cincinnati (hard) și finală la Beijing (hard).

Publicat: 11 10. 2017, 16:58
Actualizat: 11 10. 2017, 16:59