„Am simțit că doar așa îmi fac meseria. Chiar dacă pe mine m-ar fi costat job-ul, pentru ea era mai bine pe termen lung”. Cahill este omul care riscă și câștigă: a făcut un pariu uriaș cu Simona, la fel ca atunci când a debutat și a spart 10.000 de dolari!

Darren Cahill a acordat un interviu în exclusivitate pentru New York Times, în care a vorbit despre momentul cheie al sezonului 2017, care a făcut posibil ca Simona Halep să devină numărul unu mondial. Turneul Premier Mandatory de la Miami a fost ‘cheia’. Românca a reușit un super-meci în optimi, în fața australiencei Sam Stosur, luptând impresionant și întorcând un scor defavorabil. Una dintre cele mai bune bătălii purtate de Simo a fost urmată de un meci în care atitudinea negativă și încăpățânarea Simonei au stricat cam tot ce era de stricat – în duelul cu britanica Johanna Konta.

Atunci, antrenorul i-a oferit Simonei cea mai prețioasă lecție: a reacționat prompt, a întrerupt colaborarea și a determinat-o astfel pe Halep să îmbrățișeze schimbarea în atitudinea ei, pentru a-l putea avea în continuare alături pe omul în care are încredere cu carul. „A fost greu atunci, dar a fost necesar. I-aș fi făcut un deserviciu dacă doar aș fi bătut-o ușurel pe umăr și mi-aș fi văzut de drum, spunându-i doar – nicio grijă, reluăm lucrurile de aici săptămâna viitoare. Era un lucru care o trăgea înapoi, am simțit că doar așa îmi fac meseria. Chiar dacă pe mine m-ar fi costat job-ul, pentru ea era mai bine pe termen lung să înțeleagă ce face pe teren și să învețe, să îmbunătățească„, a explicat Cahill, care a atras atenția că a știut că este un pariu care pentru el se poate încheia prost.

Australianul și-a dus mai departe ideea și a admis că sunt puțini antrenori de tenis care ar fi făcut ca el, în principal datorită faptului că sportivul care plătește salariul este de multe ori suveran. „Este un sistem deficitar, nu? Este unul dintre cele mai dificile lucruri pe care trebuie să le facă un antrenor. Dar, atât timp cât tu faci de fiecare dată ceea ce este mai bine pentru jucător – iată principiul de la care nu trebuie să te abați niciodată! – trebuie să faci și asta, chiar dacă înseamnă să transmiți un mesaj care te poate lăsa fără job. Cred că există o fereastră de 3-4 ani în munca alături de un jucător, în care scoți practic totul afară și încerci apoi să umpli spațiul cu toate informațiile pe care le deții. Cred că în acea perioadă poți face cu adevărat diferența pentru un jucător. Este un timp mai scurt decât în orice alt sport – mai ales decât într-unul de echipă, unde lotul se tot schimbă

„Pariul” de 10.000 de dolari

Darren Cahill este un tip deschis, amuzant dar și un om mereu dispus să își asume riscuri și provocări. Nu alege calea sigură, de mijloc, pentru că acolo nu ai nici atât de multe de câștigat. Așa a făcut și atunci când a decis să accepte o colaborare cu normă întreagă cu Simona Halep, după ce formase doi lideri mondiali în circuitul ATP – pe Lleyton Hewitt și Andre Agassi (ultima vizită pe fotoliul de lider mondial).

Australianul este un mare fan al analizei meciurilor, al statisticilor legate de joc, al matematicii meciurilor.

„Folosesc un sistem numit SportsCode pentru a analiza meciuri și schimburi de mingi. L-am ‘furat’ de la fotbalul american, în urmă cu 20 de ani, de la echipa mea de atunci – Port Adelaide. M-a costat 10.000 de dolari – o avere! Dar a meritat din plin„, a mai spus Cahill.

Simona Halep se pregătește de startul în Turneul Campioanelor: după ce în circuitul asiatic Cahill a avut vacanță, acum australianul este din nou în loja jucătoarei sale.

Publicat: 20 10. 2017, 14:00
Actualizat: 20 10. 2017, 16:24