Afacere de „un miliard de euro” pentru Țiriac! Fostul tenismen își consolidează poziția în topul celor mai bogați români

Afacere spectaculoasă realizată de Ion Țirac, care și-a vândut acțiunile deținute la UniCredit Țiriac Bank (45%) către UniCredit Bank Austria. Conform Ziarul Financiar, omul de afaceri român ar putea încasa aproximativ un miliard de euro, conform unor clauze stipulate în opțiunea de vânzare din 2005.

  • În vârstă de 76 de ani, Ion Țiriac avea, în 2014, o avere cifrată la aproximativ 1,3 miliarde de euro, conform revistei Capital, fiind cel mai bogat român

Surse din Italia notau în urmă cu un an că cele două părți au ajuns la o înțelegere pentru 700 de milioane de euro, o sumă considerabil mai mică, dar care oricum ar consolida poziția lui Ion Țiriac în topul celor mai bogați români.

Acord semnat în 2005! Acum ar fi luat sub 50%

Grupul UniCredit, care va prelua luna aceasta participația de 45% deținută de Ion Țiriac la UniCredit Țiriac, era obligat, conform opțiunii de vânzare din 2005, să cumpere pachetul de acțiuni al fostului tenismen la un multiplu de 3,6-3,8 din activul net al băncii. Aceasta înseamnă că Țiriac ar putea încasa peste un miliard de euro de la italieni.

La acel moment era o estimare conservatoare a valorii băncii având în vedere că BCR urma să fie vândută în următoarele șase luni la un preț de șase ori activul net. Astăzi, băncile sunt evaluate la de 1-1,5 ori activut net, în funcție de poziția pe piață și calitatea portofoliului„, notează ZF.ro (VEZI AICI  MAI MULTE DETALII)

CITEȘTE PE ZF.ro mai multe despre afacerea realizată de Ion Țiriac

UniCredit Bank Austria a anunțat achiziția acțiunilor reprezentând 45% din UniCredit Țiriac Bank SA deținute de Țiriac Holdings, majorându-și astfel participația de la 50,6% la 95,6%.

Finalizarea tranzacției este preconizată pentru luna iunie.

Părțile acordului au agreat să nu dezvăluie prețul de vânzare sau oricare alte detalii ale tranzacției. UniCredit Bank Austria AG ia in considerare formularea unei oferte acționarilor minoritari ai UniCredit Țiriac Bank S.A. pentru a le achiziționa acțiunile deținute„, arată banca italiană, într-un comunicat.

Carlo Vivaldi, Vicepreședinte al Consiliului de Supraveghere al UniCredit și Șeful Diviziei Europa Centrală și de Est a UniCredit Bank Austria, i-a mulțumit lui Țiriac și reprezentanților Țiriac Holding pentru colaborarea și angajamentul din ultimii ani, menționând că UniCredit își extinde activitatea în România după achiziția de la Royal Bank of Scotland a portofoliilor de clienți de retail și corporate.

„România este o piață atractivă, care se încadrează pe o tendință crescătoare, al cărei PIB este previzionat să crească în 2015 cu 2,7%1. Ca țară din Uniunea Europeană orientată spre exporturi, România ar trebui să poată beneficia pe deplin de avantajele competitive, de cadrul general favorabil al legăturilor economice strânse cu Germania, în vreme ce politica BCE de relaxare cantitativă generată de programul de cumpărare de obligațiuni și active din zona euro ar trebui să stimuleze fluxurile de capital și să țină nivelul costului de finanțare scăzut„, notează banca, conform MEDIAFAX.

UniCredit Țiriac Bank are o rețea formată din 180 de sucursale și aproximativ 3.350 de angajați. După valoarea activelor, instituția de credit ocupă poziția a șasea în sistemul bancar românesc, cu o cotă de piață de 7,17%. Anul trecut, banca a avut un profit net în urcare cu 7%, la 80,3 milioane lei, și venituri operaționale cu 2,1% mai mici, de 1,3 miliarde lei (293,4 milioane euro).

Instituția a funcționat sub de­numirea Banca Comercială Ion Țiriac din 1991 până în 2006, când a fuzionat prin absorbție cu HVB Bank România, iar timp de un an a activat sub denumirea Banca Comercială HVB Țiriac SA. În 2007, banca a fuzionat prin absorbție cu UniCredit România, rezultând astfel UniCredit Țiriac.

 

Publicat: 05 06. 2015, 10:45
Actualizat: 05 06. 2015, 14:47