5 repere ale duelului Nadal – Thiem. Detaliul interesant de la ultimul antrenament al ibericului, înainte de finala cu numărul 11 la Roland Garros. Corespondență de la Paris

Dacă nou-inauguratul Teren 18 este în groapă, Terenul 3 este sus, cocoțat, iar zidurile arenei sunt ornate cu plante de un verde seducător. Aici s-a antrenat Rafael Nadal, cu patru ore înainte de cea de-a 11-a finală a sa la Roland Garros. un antrenament de o oră, la care a fost prezent și Tio Toni, omul de la care Paris-ul își lua rămas bun în urmă cu 12 luni. Unchiul lui Rafa a revenit însă în complexul din buza Bois de Boulogne pentru marea finală, a privit degajat antrenamentul, dându-le mingi la mână nepotului său și lui Carlos Moya.


Ultimul antrenament înaintea finalei. Foto: Cezara Paraschiv

Un lucru s-a schimbat în aspectul antrenamentului lui Nadal: acesta a vorbit mult mai mult antrenorului său, Carlos Moya. Spune-mi, Charlito! Hai, Charlito. A fost bună? Nadal a simțit nevoia să i se adreseze direct, tare mentorului său, cerând feedback după servicii, consultându-l după retururi.


Foto: Cezara Paraschiv

5 repere ale finalei masculine Rafael Nadal – Dominic Thiem

1. Este doar a treia confruntare între capii de serie 1 și 7 într-o finală de turneu de Grand Slam în Era Open. Și, nu că ar fi avut nevoie de încă un argument pentru a fi considerat favorit pentru a câștiga titlul 11 din tot atâtea finale – dar de fiecare dată #1 l-a învins pe #7: în 1992, chiar la Paris, Jim Courier s-a impus în fața lui Petr Korda, iar în 2005, la US Open, Roger Federer l-a învins pe Andre Agassi.

2. Rafael Nadal încearcă să își îmbunătățească recordul absolut pentru cele mai multe trofee câștigate la același Grand Slam, cu La Undecima – câștigarea Cupei Muschetarilor pentru a 11-a oară. La Roland Garros, ar fi al 15-lea triumf al jucătorului cotat cu prima șansă la victorie pe lista capilor de serie. Regele Zgurii se poate lăuda cu această performanță doar de două ori, în timp ce succesul cel mai recent din postura de #1 îi aparține lui Novak Djokovic. Nadal ar ajunge, totodată, la 17 trofee de Grand Slam câștigate – apropiindu-de la trei lungimi de recordul lșui Roger Federer (20 trofee). Margaret Court are 11 titluri la Australian Open – însă 7 dintre acestea au fost câștigate înainte de startul Erei Open.

3. Dominic Thiem încearcă să câștige primul titlu de Mare Șlem al carierei și să devină al 9-lea jucător din istorie care, în drumul spre trofeu, îi învinge pe primii doi favoriți. Austriacul a trecut în minimum de seturi de Alexander Zverev (cap de serie 2), în sferturi – 6-4, 6-2, 6-1. La Roland Garros, doar trei jucători au reușit acest lucru: Mats Wilander (1985) – victorii la John McEnroe, în semifinală și Ivan Lendl – în finală, Sergi Bruguera (1993) – victorii la Pete Sampras în sferturi și la Jim Courier în finală, Stan Wawrinka (2015) – victorii la Novak Djokovic în finală și Roger Federer în sferturi.

4. Rafael Nadal are șansa de a prelungi monopolul impus cu Roger Federer cu un al șaselea titlu consecutiv câștigat în Grand Slam-uri de membrii FEDAL. Doar de la Roland Garros 2005 până la US Open 2007 cei doi au câștigat, alternativ, formând o serie mai lungă – de 11 victorii.

5. Thiem este peste Nadal la victoriile din 2018. Austriacul este jucătorul cu cele mai multe victorii ATP (35 victorii, 8 înfrângeri) – Nadal venind pe trei în acest top (cu 29-2). Pe zgură, Nadal are șansa de a termina la egalitate cu Thiem, din punct de vedere al numărului de victorii pe roșu – chiar dacă austriacul nu a reușit să câștige niciunul dintre turneele importante din sezonul european de zgură premergător French Open-ului. Thiem are acum  un bilanț 26-5 pe zgură în 2018, Nadal de 25-1.

10 confruntări Nadal – Thiem. Toate pe zgură. Austriacul l-a învins de trei ori pe Nadal, fiind și cel care i-a administrat și cele mai recente două înfrângeri pe roșu. Numărul unu mondial are însă avantaj 6-3 per total, la startul finalei de la Roland Garros. La Monte Carlo, în condițiile cele mai apropiate de cele de la Paris, Nadal a cedat doar două game-uri în fața lui Thiem.

2.200.000 de dolari va primi campionul. Cecul finalistului va fi pe jumătate din valoare – 1,1 milioane de euro

Publicat: 10 06. 2018, 13:30
Actualizat: 10 06. 2018, 14:16