5 etape decisive ale finalei Simona Halep – Caroline Wozniacki la Australian Open 2018: victorie smulsă cu forcepsul de daneză după un time-out medical în final de set trei

Simona Halep a fost jucătoarea mai agresivă în finala de la Australian Open 2018. A schimbat partitura tactică, față de precedentele două finale jucate la Roland Garros, în 2014 și 2017. Dar a rămas tot a doua când s-a tras linie, după 170 de minute de luptă intensă.

15 lovituri câștigătoare mai mult decât Wozniacki, 87 de puncte luate pe cont propriu de Simona – cu raport de reușită 40/47. Nu a fost de ajuns nici asta.

  • Multă energie risipită cu revenirea din primul set

Caroline Wozniacki a ieșit de la vestiare cu o misiune clară: să facă ravagii cu reverul în lung de linie. A luat un start similar cu cel avut de Pliskova în fața Simonei, cu un 3-0 abrupt în care Simona nu a apucat să atace, să joace ori să respire. A făcut doar ce i-a permis o Wozniacki pusă pe fapte mari. Game-ul șase a adus însă o descătușare pentru liderul mondial: patru lovituri câștigătoare de forehand i-au securizat tura de lansare. Însă daneza a punctat, parcă, dublu. În game-ul de 5-2, a luat un super-raliu, de 17 lovituri, pe care Simona l-a controlat. De ce nu era suficient ce face Simona?

În tiebreak, Simona a dat deja semne de oboseală și amorțeală. Iar Wozniacki a executat-o, cu 7-2, deși românca era pe pantă ascendentă. Și setul i-a revenit danezei, deși Halep avea avantaj, 15-9, la capitolul lovituri câștigătoare.

  • Game-ul trei al setului doi: o gură de oxigen care te lasă fără oxigen

A fost momentul în care Wozniacki a părut că se clatină: după zece minute intense, cu șase egalități, daneza a legat două erori – a doua mult mai mare decât prima. A fost și momentul în care Simona a fost Cheeky Girl, salvând una din patru mingi de break cu o scurtă specială, ‘o mică aroganță’. Aici, a fost Simona de Oțel.

Dar, energia consumată – dincolo de limitele obișnuite. Decontul: două game-uri mai târziu, după ce Simona cere intervenția medicului. Îi este rău, iar medicul verfică tensiunea. La Melbourne, în orașul în care finalele de Mare Șlem se cam termină prin KO fizic: 2014 Wawrinka – Nadal, 2006 – Mauresmo – Henin (abandon de-a dreptul, la 6-1, 2-0)…

  • Mâna dusă la coapsă, crampe și set smuls

Simona a luat break în setul doi sfidând durerea. Imediat după intervenția medicului, apar durerile la coapsă. Mâna caută pulpa, iar probleme în joc apar din nou, mai dure, în game-ul de serviciu. Efort, efort și decisiv. Un 6-3 care le-a încetinit însă pe ambele sportive.

  • Regula condițiilor extreme la ora 21:00

Regula care nu prea s-a aplicat la această ediție de Australian Open, a condițiilor extreme, a fost folosită sâmbătă, la ora locală 21:00. Un răgaz acordat ambelor sportive.

  • Time-out medical pentru Caroline Wozniacki, sau semnalul trezirii pentru daneză

Momentul cu adevărat decisiv al finalei. De ce? Pentru că daneza retrasă în defensivă, devenită pasivă, a lăsat fizioterapeutul să îi bandajeze genunchiul, în timp ce ea se convingea că nu are nevoie de mai multă agresivitate. Decisivul înregistrase deja cinci break-uri. Simona pleca în pământ capul, înțelegând că ritmul ei se frânge. Wozniacki a revenit pe teren la 3-4 în decisiv, cu deficit de break. Și a câștigat trei game-uri la rând, pe defensivă extremă și erori consecutive, mărișoare, ale Simonei. Iar superioritatea danezei în schimburile lungi s-a văzut în ultimele două raliuri, de 16 și 10 mingi.

Caroline Wozniacki a excelat și a punctat superb în puncte de +10 lovituri. +10, spre +20. Și pentru ea, visul s-a împlinit, iar amintirile dureroase s-au risipit.


Poveste fără happy ending pentru Simona Halep. Foto: Ben Solomon/Tennis Australia

 

 

Publicat: 27 01. 2018, 15:28
Actualizat: 27 01. 2018, 16:11