Snooker | O’Sullivan – Hawkins, finala Masters-ului. „Racheta” a stopat la timp revenirea campionului mondial, Stuart Bingham, alimentată de o tentativă de break maxim

  • Ronnie O’Sullivan a completat sâmbătă seară finala Masters-ului de snooker găzduit de Alexandra Palace din Londra, învingându-l pe Stuart Bingham, scor 6-3.
  • În prima semifinală a Masters-ului, Barry Hawkins a trecut de Judd Trump cu 6-4
  • Finala Masters-ului se va disputa după sistemul cel mai bun din 19 (primul la zece), astfel încât ultimul act are programate două sesiuni: prima – de la ora 15:00 (ora României), a doua – la ora 21:00 (ora României)

Ronnie O’Sullivan – Barry Hawkins este finala ediției 2016 a Masters-ului, ceea ce înseamnă că, pentru al patrulea an consecutiv, un englez va câștiga cel mai prestigios turneu invitațional din snooker. O’Sullivan a evadat pe tabelă după un prim joc furat pe ultima sută de metri de campionul mondial în exercițiu, dar ineficiența în a închide partida rapid, la 5-1, l-a destabilizat pe temperamentalul englez, amenințându-i chiar victoria. „Racheta” a revenit brusc la stilul de joc extrem de riscant, fără marjă de eroare care i-a caracterizat mereu prestațiile, însă șansa și o execuție de geniu au limitat pagubele, încheind partida în favoarea sa.

„Ally Palace”, favorizându-l clar pe Ronnie O’Sullivan a amuțit pentru câteva clipe: Stuart Bingham a debutat în stil de campion mondial, cu trasor precis de la distanță, punct pe tabelă urmat de snooker, care l-a pus în dificultate pe O’Sullivan. „Racheta” a ratat de trei ori, a lăsat poziție, dar a fost adus la masă de eroarea lui Bingham. Break-ul cvintuplului campion de la Masters nu a depășit însă 59 de puncte, iar continuarea cu frâna de mână trasă a fost speculată de Bingham, cu joc câștigat și desprindere la 1-0.

Fără a impresiona prin consistența break-urilor, meciul a curs de la repede la mai repede, în favoarea lui O’Sullivan, care, prin break-uri medii ca valoare, a urcat la conducere. Cu ratări de ambele părți, reușitele au luat însă ochii spectatorilor. O’Sullivan a produs din nou spectacol cu loviturile sale de distanță parcă reinventate, dar și cu lovituri combinate.

Primul punct al jocului trei l-a surprins până și pe O’Sullivan, care urmărea o altă bilă roșie pentru a ajunge în buzunar, însă din nou, englezul s-a împotmolit, ratând după doar 18 puncte înscrise pe tabelă. Scorul însă a mers la 2-1 și apoi la 3-1, înainte de pauza dintre reprize.

Vizita la cabine a schimbat ceva la nivelul concentrării lui O’Sullivan, englezul reușind în sfârșit să producă un break de peste o sută de puncte (121), primul al semifinalei. Bingham a încercat o replică pe măsură, însă nu a dus suficient de departe break-ul, „Racheta” revenind la masă pentru un snooker și obținând destul de rapid punctele necesare, după un fault de două ori nefericit pentru Bingham – bila albă a ajuns în buzunarul verde și dincolo de punctele cedate, O’Sullivan a avut și o continuare relativ comodă. „Racheta” a concretizat, urcând scorul la 5-1.

Replică de campion mondial: tentativă de break maxim

La un joc de eliminare, campionul mondial în exercițiu a întrezărit o mică oportunitate de a construi un break maxim. Nu fără emoții, a repetat cu succes secvența  roșu-negru de 10 ori, chiar dacă prețul plătit a fost îndepărtarea bilei roz. Bila neagră a refuzat însă să intre în buzunar a 11-a oară, iar tentativa lui Bingham de a reuși un 147 s-a oprit la 81 de puncte, după ce jocul fusese însă câștigat, iar partida – prelungită.

În loc să resimtă presiunea ratării break-ului maxim, Stuart Bingham a găsit noi resurse, câștigând un joc opt încâlcit, în care Ronnie O’Sullivan din nou nu a găsit ieșirea justă dintr-un snooker, ca și în primul joc. O spargere mult prea îndrăzneață a lui O’Sullivan, care a împrăștiat din prima toate bilele roșii s-a întors împotriva englezului de 40 de ani, vizibil enervat și nerăbdător să părăsească arena – după ce bila neagră a rămas pe masă, smulgând oftaturi din tribune. Însă doar până la un punct. Bingham i-a mai dat o șansă lui O’Sullivan, ratând lovitura pozițională cu șapte bile roșii rămase pe masă. Mizând totul pe atac, „Racheta” a ratat, dar a ratat și campionul mondial în exercițiu, iar o lovitură de excepție la ultima bilă roșie a salvat situația pentru O’Sullivan care a închis masa și partida, înainte ca lucrurile să devină prea încise.

 

  • Barry Hawkins joacă prima finală de Masters a carierei, în timp ce Ronnie O’Sullivan luptă duminică pentru un al șaselea trofeu.

 

Publicat: 17 01. 2016, 00:03
Actualizat: 17 01. 2016, 00:20