S-a schimbat regulamentul din voleiul intern! S-a introdus obligativitatea folosirii a doi români pe parcursul unui meci

Meciul de volei dintre CSM Lugoj (echipament albastru/alb) si Dukla Liberec din mansa tur din faza 16-ilor Challenge Cup, disputat in Sala Ioan Kunst Ghermanescu din Lugoj, miercuri, 4 septembrie 2019. GABRIEL BREZEANU / MEDIAFAX FOTO
Vezi galeria foto - 6 poze

Consiliul Director al Federaţiei Române de Volei a decis, în şedinţa sa de miercuri, schimbarea regulii străinilor din Divizia A1, atât la masculin, cât şi la feminin, introducând obligativitatea folosirii a doi români.

„Dacă până acum echipele puteau folosi un număr nelimitat de străini în timpul unui meci, din campionatul 2021/2022 formaţiile din prima ligă vor fi obligate să joace având în permanenţă pe teren doi jucători români indiferent de vârstă.

Pentru mai multă claritate, s-a specificat că această regulă se aplică celor 6 jucători trecuţi pe foaie (doi centri, două extreme, un coordonator şi un universal), liberoul nefiind contabilizat”, potrivit FR de Volei.

S-a schimbat regulamentul din voleiul intern! S-a introdus obligativitatea folosirii a doi romni pe parcursul unui meci

Decizia Consiliului Director de a se juca în Divizia A1 având în permanenţă doi români în teren de fiecare parte a fileului a venit în urma analizei Colegiului Central de Antrenori, care a înaintat două propuneri în acest sens.

Prima a fost cea votată, iar cea de-a doua ar fi impus obligativitatea ca în timpul unui meci fiecare echipă să folosească permanent în teren doi jucători români, dar unul dintre ei să fie Under-23.

În voleiul românesc s-a dat liber la străini în luna mai 2016. Dacă până atunci o echipă putea avea în lot maximum 6 jucători sau jucătoare din străinătate, o formaţie a putut avea un număr nelimitat de voleibaliști de peste hotare.

În aceeaşi şedinţă s-a stabilit ca în Divizia A1 să se revină la campionatul cu etape săptămânale, care fuseseră înlocuite, din cauza pandemiei de coronavirus, cu turnee.

Primul criteriu de departajare în cazul egalităţii de puncte va fi numărul de victorii

În plus, s-a aprobat schimbarea formulei de disputare a fazei a doua, însă nu s-a stabilit dacă aceasta va fi aplicată din campionatul 2021/2022 sau din ediţia 2022/2023. Conform acestei noi formule, sezonul regulat va fi urmat de play-off pentru locurile 1-8 şi play-out pentru locurile 9-12.

În play-off, în primul tur vor juca locurile 1-8, 2-7, 3-6 şi 4-5, învingătoarele calificându-se în play-off-ul 1-4, iar învinsele urmând să joace în grupa 5-8. În ambele faze se va juca după sistemul ‘cel mai bun din trei meciuri’.

Finalele pentru locul 1 şi pentru locul 3 se vor disputa după sistemul ‘cel mai bun din cinci meciuri’. În play-out se va aplica acelaşi sistem ca în play-off.

Ca o noutate, din campionatul 2021/2022, indiferent de formula de desfăşurare aleasă pentru faza a doua, primul criteriu de departajare în cazul egalităţii de puncte va fi numărul de victorii.

Publicat: 23 04. 2021, 07:05