S-a născut Generația cu „SuperPuteri” a României! Canotajul a ajuns de la „o fată și lot masculin desființat”, la șapte medalii la Europene. Elisabeta Lipă: „Mă săturasem să ne cânte muzica după ce și șalupa ne lăsa în urmă”

Canotajul românesc trăiește o nouă „epocă” de mare succes. România a obținut nu mai puțin de șapte medalii la Campionatele Europene de la Glasgow din nouă posibile și a încheiat pe locul 1 pe națiuni!

Cum se explică un asemenea succes uriaș? „Acesta nu a venit de ieri… de undeva, ca și cum ar fi venit cu avionul la Snagov. Aici este o muncă titanică, este o muncă de ani de zile. Eu sunt la al treilea mandat ca președinte al Federației. Am preluat forul cu o sportivă rămasă după Jocurile Olimpice de la Beijing 2008. Federația a trebuit să se descurce cum necum, fără un lot de băieți desființat în 2004, după Jocurile Olimpice de la Atena, când n-a adus rezultate. Rezultatele obținute acum au venit după o muncă de 9 ani de zile”, a răspuns Elisabeta Lipă, președintele FR de Canotaj, care a urmărit această competiție de acasă, preferând ca în locul ei să urce în avion un preparator fizic.

România a reușit o performanță istorică la Europene, să „culeagă” șapte medalii, după ce a primit un sprijin important și din partea echipajelor masculine. Lotul de băieți a obținut chiar mai mai multe medalii decât fetele, 4 vs 3, ceea ce reprezintă o altă premieră pentru ultimii 20-30 de ani. „Ambiția mea a fost să ridicăm din nou și lotul de băieți, având în vedere ce rezultate au avut de-a lungul timpului. Ușor, ușor, în timp am început cu calificare, cu finala a doua, mă săturasem să ne cânte muzica după ce și șalupa ne lăsa în urmă. Iar asta nu că n-am fi avut sportivi sau antrenori care să-i pregătească, dar mentalitatea lor era că nu au de ce să ajungă la loturile mari pentru că oricum nu au rezultate”, ne-a declarat președintele FR de Canotaj.

Elisabeta Lipă se bucură acum de faptul că „fetele nu mai trag singure” la marile competiții. „Când se face clasamentul pe națiuni, este greu cu rezultatele fetelor să te bați acolo pe tablou. Faptul că acum au venit și băieții alături de fete, este un lucru extraordinar. Iar Antonio Colamonici (n.r. antrenorul coordonator al lotului masculin) merită toate felicitările pentru încrederea pe care le-a dat-o sportivilor, că se pot bate la medalii, că pot fi pe podium. Să nu vă imaginați că acum îi ține la antrenament 12 ore din 24. Muncesc cu drag, ies la antrenamente zâmbind, oricât de grele ar fi, ies de la antrenamente zâmbind. Și acesta este un lucru extraordinar”, a continuat șeful cantonajului românesc.

Barca feminină de 8 plus 1 a fost și la Glasgow la înălțime, reușind să câștige medalia de aur, chiar dacă în echipaj s-au produs mai multe schimbări. „La fete mă săturasem să tot fim cea mai tânără echipă. Fără experiență, e foarte greu să arunci sportivi într-un campionat atât de greu, să se bată cu campioni olimpici, cu medaliați la Mondiale, la Europene. Să-ți vezi adversarul că e bărbat în toată firea și tu să aliniezi la start niște copii. Dar avem o generație de excepție, cu o altfel de mentalitate, eu sunt impresionantă de acești copii. Noi suntem Generația cu >, după cum a spus Maria Tivodariu. Am avut Cupa Mondială de la Linz. Optul nostru a venit la 10 secunde de câștigătoare, Olanda. Nu se punea problema ca pregătire. Știam că n-am aliniat echipa cum trebuie, s-au lăsat trei fete după Jocurile Olimpice din 2016, trei după Campionatele Mondiale. Este enorm de greu să înlocuiești șase fete într-un echipaj de opt. Și mereu să fii cel mai tânăr, cel mai tânăr. Dar cele retrase au fost înlocuite cu succes de cele mici care au 19 ani, campioane mondiale de junioare”, a mai spus Elisabeta Lipă.

Echipele României de canotaj au revenit luni în țară, iar după două zile de odihnă vor începe pregătirea pentru Campionatele Mondiale de la Plovdiv, Bulgaria, din 8-16 septembrie.

PALMARES GENERAL ROMÂNIA – CE GLASGOW 2018

  • AUR: dublu rame feminin – Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu
  • AUR: patru rame masculin – Mihăiță Țigănescu, Cosmin Pascari, Ștefan Berariu, Ciprian Huc
  • AUR: opt plus unu feminin – Ioana Vrînceanu, Viviana Bejinariu, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Beatrice Parfenie, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu – Daniela Druncea
  • ARGINT: patru rame feminin – Mădălina Hegheș, Iuliana Buhuș, Mădălina Cașu, Roxana Parașcanu
  • ARGINT: dublu vâsle masculin – Ioan Prundeanu, Marian Enache
  • BRONZ: dublu rame masculin – Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosa
  • BRONZ: opt plus unu masculin: Vlad Dragoș Aicoboae, Adrian Damii, Alexandru Matinca, Constantin Radu, Constantin Adam, Sergiu Bejan, Cristi Pîrghie, Alexandru Cosmin Macovei – Adrian Munteanu
  • LOCUL 4: dublu vâsle categorie ușoară feminin: Gianina Beleagă, Ionela Livia Cozmiuc
  • LOCUL 5: patru vâsle feminin – Elena Logofătu, Georgiana Vasile, Nicoleta Pașcanu, Simona Radiș

 

Publicat: 06 08. 2018, 13:14
Actualizat: 06 08. 2018, 14:31