Zerbino s-a hrănit cu carne de om

E un luptător care și-a depășit propriile limite. Alături de coechipieri, a recurs la canibalism pentru a supraviețui în munții Anzi, la peste 4.000 de metri altitudine.

În prezent președinte al Federației Uruguayene de Rugby, Gustavo Zerbino (55 de ani) se află la București pentru a-și susține echipa la turneul IRB Nations Cup.

La 13 octombrie 1972, lumea rugby-ului era zguduită de o tragedie. Avionul, care transporta dinspre Uruguay spre Chile atât echipa de rugby Old Christians, cât și pe prietenii și părinții jucătorilor, s-a prăbușit în Anzi. Din cei 45 de pasageri au supraviețuit doar 16, cei mai norocoși si mai puternici. Răniți, fără provizii alimentare, expuși la temperaturi de -30 de grade Celsius, ei au reușit să se salveze singuri, după 72 de zile!

Prețul plătit a fost șocant: pentru a trăi au fost nevoiți să consume carnea colegilor decedați, prieteni pe care îi știau din copilărie. „Nu aveam altă sursă de hrană. A trebuit să luăm această decizie pentru a supraviețui. Nu aveam altă soluție. Și acum aș lua aceeași decizie dacă ar fi nevoie, ba chiar mai devreme. Aveam de ales între a mânca și a muri. Am ales viața”, a explicat Gustavo pentru site-ul rugby.ro.

Ceea ce s-a întâmplat în Anzi nu poate fi însă lăsat în urmă. „Merg cu băieții mei mereu la locul în care avionul s-a prăbușit. Acel moment ne-a marcat viața și nu îl putem uita ușor”, a mărturisit Zerbino.

Gustavo Zerbino – fost rugbyst

Publicat: 10 06. 2008, 22:19