Viitorul rugby-ului românesc! Idolul Michael Hooper, filmul Invictus și ritualul înaintea unui meci: „Respir adânc, mă închin de trei ori, și intru în teren motivat, cu mintea limpede”

Max Duță este legitimat la RC Grivița U16, jucătorul de 1.86 metri și 85 kilograme activează în linia a treia, atât ca flanker, cât și ca închizător.

Pe siteul Federației Române de Rugby e prezentat un material cu puștiul de 15 ani, viitor component al „stejarilor”. A răspuns mai multor întrebări, inclusiv despre preferințele din sport, filme sau muzică.

Care este eroul tău preferat din sport?
Michael Hooper, căpitanul echipei naționale a Australiei.

Spune-mi trei motive pentru care îți place ca practici un sport de echipă.
La un sport de echipă îmi este dat să cunosc oameni cu care pot lega prietenii pe viață, îmi sunt mult îmbunătățite abilitățile de comunicare și îmi este dezvoltată responsabilitatea.

Care e cea mai buna parte în a concura?
Dorința de a te autodepăși în ceea ce faci.

Cum faci antrenamentele mai distractive cu colegii tăi?
Glumesc cu colegii în pauzele de apă, ori la finalul antrenamentelor. În vestiar plănuim cum să ne distrăm și în afara terenului.

Care este cântecul tău preferat pe care-l asculți înainte de meci?
Cântecul meu preferat este „Master of puppets” – Metallica.

Care e filmul tău preferat cu tematică sportivă?
„Invictus”, filmul despre câștigarea primului titlu mondial de către echipa Africii de Sud, în 1995.

Care e citatul preferat din sport?
„Rugby-ul nu este doar un sport, este un mod de viață”

Cum te face faptul ca ești sportiv o persoană mai bună?
Sportul, învățându-mă să câștig, dar să și pierd, să rabd și să tolerez mai mult, mă face o persoană mai bună și mai pregătită pentru viață.

Cum îți stăpânești emoțiile înaintea unui meci?
Înaintea unui meci, am emoții, ca orice sportiv. Dar, uitându-mă la colegi, la antrenori și la teren, respir adânc, mă închin de trei ori, și intru în teren motivat, cu mintea limpede, concentrat doar pe jocul ce îmi stă înainte.

Daca ar fi fost să practici un alt sport, care ar fi fost acela?
Nu îmi imaginez situația în care nu aș juca rugby. Dar dacă ar fi fost să practic un alt sport, ar fi fost cu siguranță tot unul de echipă. Probabil voley sau handbal.

Cum te-ai descrie intr-un singur cuvant?
Loial.

Care este antrenorul tău preferat și de ce?
Eu am trei antrenori preferați. Toți trei sunt experimentați și de la fiecare am învățat lucruri importante și unice: Ermil Pasache, Florian Beșliu și, bineînțeles, tatăl meu.

Care e stadionul pe care ți-ar plăcea să ajungi să joci?
Twickenham Stadium din Londra.

Care este meciul pe care l-ai jucat și ți-l amintești cu plăcere? De ce?
Unul din meciurile pe care le-am jucat, și de care îmi amintesc cu plăcere este un egal reușit împotriva echipei din Tecuci, în urmă cu doi ani, la turneul final. Fiind conduși de două ori, am revenit de fiecare dată, și am fost la o transformare distanță de victorie. M-au impresionat voința colegilor mei și sufletul pe care l-am pus noi toți în acel meci. Lupta aceea îndârjită, și faptul că ne-am învins pe noi, trecând peste scor și peste orice neînțelegere, ne-au făcut să acționăm ca o echipă unită și întru totul dăruită jocului de rugby. Pentru aceasta consider că, acel meci a fost unul dintre cele mai frumoase pe care le-am jucat vreodată.

Care e cel mai tehnic adversar pe care l-ai întâlnit până acum?
Nu aș putea să aleg un adversar anume, întânlnind, în decursul anilor, mulți jucători tehnici. Însă, vă pot spune despre un coleg de-al meu: David Balaciu, că este foarte tehnic, are o viteză extraordinară, și o agilitate aparte în mișcări (schimbări de direcție, etc.).

Care este prima competiție de rugby unde se permite accesul suporterilor

Spectatorii pot asisata la partidele de pe stadioanele din Noua Zeelandă începând din acest week-end, cu ocazia reluării turneului Super Rugby Aotearoa. Aceasta va fi prima competiţie profesionistă din lume care va permite revenirea fanilor, de la debutul pandemiei de coronavirus, acest campionat fiind o versiune restrânsă a Super Rugby. Numeroase competiţii sportive s-au reluat între timp în lume, însă majoritatea se desfăşoară cu porţile închise sau cu un număr limitat de spectatori.

Acest fapt se înregistrează graţie succesului înregistrat în lupta împotriva Covid-19, după ce s-a anunțat că Noua Zeelandă nu mai are niciun în prezent caz activ de coronavirus. Din luna martie până acum s-au înregistrat 1.154 de infectări cu Covid-19 şi 23 de decese în Noua Zeelandă. Aproximativ 35.000 de spectatori sunt aşteptaţi duminică pe stadionul Eden Park din Auckland la meciul care va marca revenirea vedetei Dan Carter în Noua Zeelandă, la Blues, echipă ce se va duela cu Hurricanes.

Dan Carter e dublu câştigător al Cupei Mondiale de rugby, în 2011 și 2015, alături de All Blacks. El a semnat un contract cu Auckland Blues pentru a evolua în Super Rugby Aotearoa, campionat ce reuneşte francizele din Noua Zeelandă.

Deși FR Rugby este prima federaţie care a depus ghidul de reintrare în activitate, abia în toamnă se anticipează să se reînceapă competițiile în România.

 

Publicat: 12 06. 2020, 09:25
Actualizat: 01 07. 2020, 10:46